10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 10. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist.  Rodil se je 9. januarja 1856. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.

8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 15. septembra 1908 v Veliki Polani. Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec. Umrl je 28. junija 1586.  Primož Trubar se je rodil julija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali; uporabljali pa so tudi staro koledarsko štetje. Ni bil rojen na lokaciji mlina, kjer je danes muzej, ampak v nekdanjem Šklopovem mlinu, ki je stal vsaj 400 m vstran, više ob istem potoku. Ostanke tega so lastniki v zadnjih letih podrli. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar.

8. junija 1918 se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1918  se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar. Umrl je 21. januarja 2001 v Ljubljani. Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.

8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj, dirigent in igralec. Umrl je 8. avgusta 1971 v Ljubljani. Njegov pravi rojstni datum pa je verjetno 8. julij, kakor navajajo katalogi novomeške gimnazije. Gimnazijo je obiskoval v  Novem mestu, kjer je bil učenec Ignacija Hladnika, učitelja glasbe in kapiteljskega organista. Kljub temu, da je študiral farmacijo in bil od začetka prve svetovne vojne do leta 1949 zaposlen v lekarništvu, je bila glasba njegova prava strast. Nadarjenost za glasbo je podedoval po očetu. Že kot otrok se je skrivaj učil igrati klavir. V gimnaziji je igral v tamburaški skupini. Igral je skoraj vse instrumente, sodeloval pri zboru, dirigiral orkester in prirejal očetove skladbe za tamburaški zbor.

Razstava Radoševa babica

Kamra.si, 7. junij ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v torek, 12. junija 2018, ob 18. uri vabi v avlo Občine Ormož na odprtje razstave Radoševa babica. Prikazana bo življenjska pot Jožice Radoš, ki je na Ormoškem kar 40 let opravljala službo babice ter s svojim znanjem in predanostjo na svet pomagala več kot 4.000 novorojenčkom. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2018. Vabljeni!

Muzejska noč 2018 na Ptuju

Kamra.si, 7. junij ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v soboto, 16. junija 2018, vabi na Poletno muzejsko noč 2018. Za vas so pripravili:  18.00 do 24.00, Ptujski grad Brezplačni vstop v muzejske zbirke v ptujskem gradu.  18.00, Ptujski grad, zgornje grajsko dvoriščeMuzejska čajanka za kraljeviče in kraljične, delavnica za družine. 21.00, Ptujski grad, grajski palacijMuzejske inspiracije - sodobne kreacije: oblikovanje nakita po zgledu rimskega, modna revija - srečanje antične preteklosti in sodobne ustvarjalnosti. Sodelujejo Martina Obid Mlakar, Nataša Grandovec in Srečko Molk. Vabljeni!  

Povežimo bregova - 7. dan Mariborske knjižnice

Kamra.si, 7. junij ― Mariborska knjižnica vas v soboto, 9. junija 2018, od 8.30 naprej vabi na 7. dan Mariborske knjižnice, ki bo tudi letos športno in kulturno obarvan. Ob 9.30 uri se bo pričel tradicionalni rekreacijski tek na 5 in 10 km, ob 11.00 pa bo na Rotovškem trgu koncert raperja Challeta Salleta. S športnim poligonom in kotičkom pod drevesi bo prav tako poskrbljeno za najmlajše, na Glavnem trgu pa boste lahko pokukali v naš bibliobus in krvodajalski avtobus. V enotah na Rotovškem trgu boste lahko vrnili gradivo in poplačali morebitne dolgove ter članarino s 50% popustom. Prav prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

Kam so vse umetnine šle? - vabilo na odprtje prostorov in otvoritev razstave

Kamra.si, 6. junij ― Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU bo danes, v sredo, 6. junija 2018, ob 13. uri svečano odprl nove prostore svoje mariborske izpostave na Moše Pijadejevi ulici 22. Novi prostori predstavljajo pomembno pridobitev za inštitut, ki je še zlasti v zadnjih šestih letih usmeril svoje znanstvenoraziskovalno delo na ožje področje Maribora in se osredotočil na raziskave njegovih spomenikov, življenja in opuse umetnikov. Ob tej priložnosti bodo odprli tudi razstavo Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Ta bo na ogled do 20. oktobra 2018. Vljudno vabljeni!  

6. junija 1886 se je Trstu rodil Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor ...

Kamra.si, 6. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. junija 1886 se je v Trstu rodil Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Umrl je 9. januarja 1911 v Beogradu. Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.
Mednarodni arhivski dan 2018

Mednarodni arhivski dan 2018

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. junij ― Prihajajoči Mednarodni arhivski dan, ki ga vsi arhivi po svetu praznujemo 9. junija, bomo v Zgodovinskem arhivu Celje obleževali z več aktivnostmi, ki se navezujejo na pomen gradiva, ki ga hranimo. Mednarodni arhivski dan praznujejo arhivi po vsem svetu od leta 2008 in sicer na dan, ko je bil leta 1948 ustanovljen Mednarodni arhivski svet. […]

Dan odprtih vrat na arheološkem najdišču Čreta nad Slivnico

Kamra.si, 5. junij ― V okviru projekta Iron-Age-Danube, ki je del transnacionalnega programa Podonavje, poteka v Čreti nad Slivnico pri Mariboru Arheološki tabor Slovenija 2018. V okviru tabora potekajo arheološka izkopavanja železnodobne naselbine. Raziskovalci v četrtek, 7. junija 2018, vabijo na ogled arheoloških izkopavanj in strokovno vodstvo po najdišču, predstavili pa bodo tudi dosedanja spoznanja o prazgodovini pod Pohorjem. Predvidena sta ogleda ob 10. in ob 17. uri, zbirno mesto udeležencev pa bo pred dvorcem Slivnica  (Grajska cesta 2, Čreta). V primeru dežja dan odprtih vrat odpade. Več informacij najdete tudi na http://www.zvkds.si/sites/www.zvkds.si/files/files/uploads/article/arheoloski_tabor_slovenija_2018_obvestilo_za_javnost.pdf Vabljeni!
Milan Božič: Celje skozi objektiv novinarja

Milan Božič: Celje skozi objektiv novinarja

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. junij ― Zgodovinski arhiv Celje nadaljuje s serijo razstav: Fotograf – trenutek – zgodovina. Tokrat v juniju ob robu obeleževanja Mednarodnega arhivskega dne na zunanji razstavi na Krekovem trgu v Celju predstavljamo razstavo “Milan Božič: Celje skozi objektiv novinarja”. V arhivu sistematično že daljše obdobje digitaliziramo zbirko negativov, ki jo hranimo v okviru njegove zapuščine SI_ZAC/1028 Fototeka […]

Pulj pred prvo svetovno vojno

Kamra.si, 5. junij ― Gostujoča razstava, ki jo je pripravila Nadia Bužleta iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula, je nastala ob stoti obletnici prve svetovne vojne (1914–1918). Povzema najpomembnejše trenutke enega najperspektivnejših obdobij v zgodovini Pulja. V tisočletni zgodovini tega obmorskega mesta je bilo avstro-ogrsko obdobje izjemno pomembno za njegov razvoj in oblikovanje v ekonomsko, gospodarsko in kulturno središče območja. Na razstavi je prikazana podoba predvojnega Pulja pred tragičnimi dogodki leta 1914. Na podlagi zgodovinskega, arhivskega in časopisnega gradiva je avtorica razstave predstavila sintezo puljskega vsakdana s posebnim poudarkom na kulturnem življenju mesta, kot so koncerti, kinematografi, gledališča in načini preživljanja prostega časa. Izpostavljena je tudi razvitost prometne infrastrukture, ki je povezovala Pulj z ostalo Evropo. Odprtje razstave bo 7. junija ob 18.00 v preddverju Slovanske knjižnice za Bežigradom.  Gostovanje razstave v Sloveniji sta omogočila Osrednja knjižnica Celje in Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Človek - Človeku, 9. tradicionalna medgeneracijska likovna razstava

Kamra.si, 5. junij ― V ponedeljek, 14. maja 2018, je bilo odprtje 9. tradicionalne medgeneracijske razstave likovnih del učencev OŠ Lava in likovne skupine Prijatelji iz Celja. V kulturnem programu sta sodelovala učenca OŠ Lava in sicer Nina Lipovšek ter Maj Kramberger, ki sta podala odlomek iz Cankarjevega Kurenta. Glasbeni gost  je bil Tadej Cizej iz Braslovč, razstavo pa sta odprli ravnateljica Marijana Kolenko in vodja skupine Prijatelji Amina Kolarič. Razstava bo na ogled do 11. junija 2018

5. junija 1880 je v Brežicah umrl Radoslav Razlag, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 5. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. junija 1880 je v Brežicah umrl Radoslav Razlag - Jakob, slovenski pisatelj, pesnik in politik, deželni glavar Kranjske. Rodil se je v Radoslavcih pri Ljutomeru 12. julija 1826.  Rojen je bil v kmečki družini kot šesti otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Mali Nedelji, zatem je šolanje nadaljeval na gimnaziji in kasneje v Gradcu študiral teologijo in pravo. Iz prava je bil promoviran leta 1854. Kot pravnik je delal v Gradcu, hkrati je tudi poučeval na slovenski realki. Leta 1862 se je preselil v Brežice, odprl odvetniško pisarno in se dejavno vključil v politični boj za slovenstvo. Za poslanca kmečkih občin celjskega okraja v štajerski deželni zbor je kandidiral leta 1861 in 1863 brez uspeha, izvoljen je bil na volitvah leta 1865. Veljal je za ostrega zagovornika narodnih pravic Štajerskih Slovencev in se zavzemal za federalistično ureditev države Avstrije. Po ponovni izvolitvi v štajerski parlament leta 1867 je zaradi zmage dualistične ureditve države (Avstro-Ogrska) kot poslanec naslednje leto odstopil. 
še novic