13. novembra 1813 se je v Svečah pri Bistrici v Rožu rodil Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1813 se je v Svečah pri Bistrici v Rožu rodil Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist. Umrl je 16. januarja 1888 v Celovcu. Bil je med prvimi voditelji slovenskega narodnostnega gibanja v 19. stoletju. Imenovali so ga tudi »oče koroških Slovencev«. Einspieler je bil rojen v vasi Sveče blizu Bistrice v Rožu na Koroškem. Gimnazijo in kasneje teološke šole je obiskoval v Celovcu. Kot duhovnik je deloval na tistih delih Koroške, kjer je bilo prebivalstvo po večini slovensko. V času tako imenovane »pomladi narodov« leta 1848 je sodeloval z duhovnikom in prav tako koroškim Slovencem Matijo Majarjem. Postal je goreč zagovornik političnega programa Zedinjene Slovenije. Leta 1851 je skupaj z Antonom Janežičem in Antonom Martinom Slomškom ustanovil Družbo sv. Mohorja, najstarejšo slovensko založbo. Zaradi Einspielerjeve živahne kulturne in publicistične aktivnosti je Celovec v 50. letih 19. stoletja postal center slovenskega narodnega prebujanje. Z začetkom konstitucionalnega obdobja v avstrijskem cesarstvu leta 1860 je Einspieler počasi opuščal prepričanje, da ideal združene Slovenije ni uresničljiv. V nemščini je napisal številne članke, v katerih je pozival k sodelovanju med slovenskimi in nemškimi predstavniki na Koroškem. Leta 1865 je bil pobudnik Mariborskega programa, v katerem je skupina staroslovencev pozvala k ponovnem oblikovanju »Notranje Avstrije«. To bi bila pretežno avtonomna in federativna politična enota v okviru avstrijskega cesarstva, v katero bi vključili Koroško, Štajersko, Kranjsko in avstrijsko Primorje. Ustanovil je časopis Glas notranje Avstrije, pisan večinoma v nemškem jeziku. S časopisom je želel prepričati nemško govoreče občinstvo, da bi sprejelo idejo »Notranje Avstrije«. A program so zavrnili tako slovenski kot nemški prebivalci. Na začetku 70. let 19. stoletja je bil potisnjen na rob slovenske politike, a je nadaljeval s političnim delovanjem. Leta 1876 je bil izvoljen v

13. novembra 1940 se je v Ljubljani rodil Stane Belak-Šrauf, slovenski alpinist, gorski vodnik in gorski reševalec

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1940 se je v Ljubljani rodil Stane Belak-Šrauf, slovenski alpinist, gorski vodnik in gorski reševalec. Umrl je 24. decembra 1995 v plazu pod Malo Mojstrovko. Opravil je prek tisoč alpinističnih tur, prek 60 prvenstvenih, vrhunski vzponi v vseh letnih časih, v domačih in tujih gorah. Uspešno se je ukvarjal tudi z gorskim vodništvom. Je prvi jugoslovanski gorski vodnik, ki je vodil kako res veliko turo na tujem - s klientom sta 1985 preplezala severno steno Eigerja.  Nepozabne bodo ostale njegove prve zimske ponovitve Rdeče zajede v Rakovi špici, Krušičeve smeri v Špiku, Šinkove v Frdamanih policah in Raza Sfinge. Njegov najpomembnejši zimski vzpon je zagotovo prva zimska ponovitev Čopovega stebra, katerega je s soplezalci preplezal v osmih dneh v izredno slabih razmerah.

13. novembra 1843 se je v Kleniku pri Vačah rodil Fran Celestin, slovenski pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1843 se je v Kleniku pri Vačah rodil Fran Celestin, slovenski pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar. Umrl je 30. oktobra 1895 v Zagrebu.  Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in Ljubljani, kjer je obiskoval tudi gimnazijo. Po končanem študiju slavistike in klasične filologije na Dunaju je 1869 odšel v Rusijo, v Petrograd in Moskvo, kjer je opravil profesorski izpit iz latinščine, grščine in ruščine ter ruske zgodovine in zemljepisa, nato pa postal gimnazijski profesor v Vadimirju in Harkovu v Rusiji (1870—1872), Dunaju (1873—1876) in Zagrebu (do 1890). V Zagrebu je vse do smrti poučeval slovenski jezik na univerzi.  

„Slovenci in Pulj v času habsburške monarhije"

Kamra.si, 13. november 2018 ― Osrednja knjižnica Celje, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu vabijo na sklop dogodkov, ki jih pripravljajo v počastitev 100-letnice konca prve svetovne vojne. Program: Petek, 16. 11. 2018                - ob 15. uri Mornarsko pokopališče, Stoja 14Polaganje venca v spomin padlim Slovencem – avstro-ogrskim vojakom.- dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem- Boris Miletić, župan mesta PuljSodeluje: Mešani pevski zbor Encijan                - ob 16. uri Galerija Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj, Hermana Dalmatina 4  Odprtje razstav: Pulj pred prvo svetovno vojno", avtorica Nadia Bužleta (Gradska knjižnica i čitaonica Pula);Celjski 87. pehotni polk, avtorja Janja Jedlovčnik, Srečko Maček (Osrednja knjižnica Celje)Sodeluje: Mešani pevski zbor Encijan       - ob 18. uri Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Kandlerova 39 Predavanje: Dr. Andrej Rahten, znanstveni svetnik in profesor: Zgodovinski inštitut Milka Kosa Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije v Kopru, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru: " Življenjska pot kontraadmirala Alojza alias Vjekoslava Šusteršiča: prispevek k proučevanju pomorske tradicije na stičišču Sredozemlja in Srednje Evrope"

Muzejski vikend na Ptuju

Kamra.si, 13. november 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na novembrski Muzejski vikend »ALI JE KAJ TRDEN GRAD?«, ki bo v soboto, 17. novembra 2018, od 10. do 16. ure na ptujskem gradu. Mogočen ptujski grad že stoletja kraljuje nad mestom in reko. Ker je stare zidove utrdbe načel zob časa, delavci te dni pridno popravljajo del obzidja na južni strani grajskega pobočja. Na novembrskem Muzejskem vikendu si boste ogledali razstavo PTUJSKI GRAD SKOZI STOLETJA, izvedeli, kakšen je bil grad nekoč in kdo so bili njegovi lastniki, nato pa izdelali papirnati grad in grajske prebivalce. Muzejski vikend je brezplačen. Namenjen družinam z otroki od četrtega leta dalje.
Dopolnilno izobraževanje (gospodarstvo, zavodi …)

Dopolnilno izobraževanje (gospodarstvo, zavodi …)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 13. november 2018 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Uradni list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Uradni list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje 29. novembra 2018 izvedli izobraževanje za strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih […]

Iz vojne v novo državo

Kamra.si, 13. november 2018 ― Pokrajinski muzej Celje vabi na odprtje razstave Iz vojne v novo državo, ki bo v četrtek, 15. novembra 2018, ob 18. uri v Stari grofiji na Muzejskem trgu 1 v Celju. Pred stoletjem je s koncem Prve svetovne vojne in razpadom Avstro-Ogrske je nastala nova južnoslovanska država. Celje je stopilo na pot velikih družbeno-političnih, gospodarskih in kulturnih sprememb.  Vabljeni!

Noč in dan s Cankarjem: 24-urno branje del Ivana Cankarja

Kamra.si, 13. november 2018 ― Letos mineva 100 let od smrti enega največjih slovenskih pisateljev in dramatikov Ivana Cankarja. V Slovanski knjižnici bomo 16. in 17. novembra obletnico počastili s 24-urnim javnim branjem pisateljevih del. Iz obširnega pisateljevega opusa smo izbrali krajša besedila in na njihovo javno branje povabili čez sto pisateljev, pesnikov, profesorjev, igralcev, umetnikov, prevajalcev, knjižničarjev in drugih ljubiteljev pisateljeve besede. Na ta način želimo opozoriti na izreden pomen, lepoto in aktualnost Cankarjevih literarnih del. Slavnostna akademija ob začetku branja bo potekala v petek, 16. novembra, ob 18.30 v veliki čitalnici Slovanske knjižnice. Na dogodku, ki ga bo povezovala Carmen L. Oven, bodo prisotne nagovorile mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL, mag. Teja Zorko, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana in ddr. Irena Avsenik Nabergoj. MPZ Anton Foerster bo izvedel dve uglasbitvi Cankarjevih besedil, pisateljevo besedo pa bo interpretiral pesnik Tone Kuntner.V času branja bo v mali čitalnici na ogled projekcija dveh filmov: kratki dokumentarni film Ivan Cankar, filmski biografski esej (1949), režiserja in scenarista Borisa Režka in kratki igrani film Podobe iz sanj (1966), scenarista in režiserja Vojka Duletiča.

Odnos Louisa Adamiča do komunizma in Sovjetske zveze

Kamra.si, 12. november 2018 ― Spoštovane in spoštovani,   v četrtek, 15. novembra 2018, ob 19. uri, vas v počastitev 120. obletnice rojstva Louisa Adamiča vabimo v Medobčinsko splošno knjižnico Žalec na predavanje Milana Mrđenovića, predstavnika mladega vala prodornih  slovenskih zgodovinarjev, Odnos Louisa Adamiča do komunizma in Sovjetske zveze (v luči mednarodnih dogodkov v tridesetih in štiridesetih letih).

Večer z Milanom Fridauerjem

Kamra.si, 12. november 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na predstavitev nove knjige aforizmov Milana Fridauerja Fredija  Smeh ni greh, je pa greh zasmeh. Srečali se bomo v četrtek, 22. novembra 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. Z avtorjem se bo pogovarjala Mira Petrovič, v glasbenem programu bo nastopila vokalna skupina Mladi veseljaki. Vljudno vabljeni!
Fotografija PL1818

Fotografija PL1818

Fototeka MNZS, 12. november 2018 ― Fotografije Tekočega fonda so se v desetletjih po nastanku Muzeja dopolnjevale tako z novim fotografskim materialom kot s podatki o fotografijah. Uporabljene so bile tako za pripravo razstav, publiciranje muzejskega gradiva na temo narodnoosvobodilnega boja, pregledovanje terenskih raziskav kot pripravo študij in poročil na to temo. Muzej je fotografije izdeloval tudi za druge muzeje, hranjeno fotografsko gradivo pa je za potrebe širjenja znanja dajal...

12. novembra 1898 se je v Novem mestu rodil Leon Štukelj, telovadec in olimpionik in pravnik

Kamra.si, 12. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. novembra 1898 se je v Novem mestu rodil Leon Štukelj, telovadec in olimpionik in pravnik. Umrl je 8. novembra 1999 v Mariboru. Leon Štukelj je bil slovenski telovadec in olimpionik, rojen v Novem mestu. V Novem mestu je obiskoval osnovno šolo ter gimnazijo, kjer je kasneje opravil vojaško maturo. Leta 1916 je bil vpoklican v vojsko. Po koncu 1. svetovne vojne je študiral pravo na univerzi na Dunaju, v Zagrebu ter v Ljubljani, kjer je leta 1924 diplomiral. Od leta 1926 je opravljal poklic sodnika v Lenartu, nato pa od leta 1927 v Mariboru, kamor se je tudi preselil. Po 2. svetovni vojni mu je zaradi političnih nesoglasij takratna komunistična oblast preprečila opravljanje sodniškega poklica. Delal je kot pravni svetovalec pri območni Gospodarski zbornici v Mariboru do leta 1965, ko se je upokojil.Za gimnastiko se je navdušil, ko je kot otrok gledal javne nastope Sokolov. Pridružil se je sokolskim naraščajnikom in tako pri desetih letih začel z redno vadbo. Gimnastiki je posvečal ves svoj prosti čas, tako med študijem kot kasneje, ko je bil že zaposlen, in ga je spremljala do konca življenja. Udeležil se je svetovnih prvenstev v Ljubljani leta 1922, v Lyonu leta 1926, v Luksemburgu leta 1930 in neuradnega svetovnega prvenstva v Parizu leta 1931. Leta 1924 se je udeležil svojih prvih olimpijskih iger v Parizu, kjer je osvojil dve zlati kolajni, eno na drogu, drugo v mnogoboju. Leta 1928 je na olimpijskih igrah v Amsterdamu osvojil zlato kolajno na krogih in dve bronasti kolajni, v mnogoboju in z vrsto. Svojo zadnjo olimpijsko kolajno je dobil leta 1936 v Berlinu, ko je osvojil drugo mesto na krogih. V svoji športni karieri je osvojil 17 kolajn na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. 
še novic