PLOŠČAD PRED FIGOVCEM

PLOŠČAD PRED FIGOVCEM

Fototeka MNZS, 8. julij 2019 ― Tudi leta 1969 je Dnevnik poročal o poletni vročini. “Kdor ima prosti čas, si išče počitka in miru v prijetni senci,” so zapisali ob fotografiji gostinskega vrta v Ljubljani. Ob tem so se spomnili, da je “prijetna senca v Ljubljani prava redkost, čeprav je Ljubljana nekdaj slovela po gostilnah z velikimi hladnimi vrtovi.” In zato, ker “mladina bolj želi prostor na ploščadi, da mimoidoči...

10. mednarodno srečanje godb v Laškem

Kamra.si, 6. julij 2019 ― Sekcija Vaška godba Kulturnega društva Vrh nad Laškim organizira v nedeljo, 7. 7. 2019 ob 15. uri na občinskem dvorišču v Laškem 10. mednarodno srečanje godb Vse v živo.  Predstavili se bodo: Združeni orkestri Vrbovsko in Delnice (Hrvaška), Mestni pihalni orkester Novo mesto, Frajhajmska godba Šmartno na Pohurju, Laška pihalna godba in Kvintet Dori.  Prireditev bo ob vsakem vremenu, vstop prost.  Vljudno vabljeni    

Slavko Grum: "Pišem, ker pisati moram"

Kamra.si, 5. julij 2019 ― Vljudno vabljeni na ogled razstave o življenju in delu slovenskega dramatika in pisatelja, ki se je zapisal med vodilna imena moderne drame 20. stoletja, Slavka Gruma. V okviru velikega pohoda avantgarde na Slovenskem s Podbevškom, Kosovelom, Jarcem in drugimi v dvajsetih letih 20. stoletja je ubiral povsem svojo samotno pot. 

Nocoj je ena luštna noč

Kamra.si, 5. julij 2019 ― Zveza Možnar Laško vabi v soboto, 6. 7. 2019, ob 19. uri na prireditev Nocoj je ena luštna noč, ki bo v sklopu dogodkov prireditve Festival vse v živo na laškem občinskem dvorišču od petka do nedelje.  Torej, v soboto, 6. julija, ob 19. uri bo v Laškem začela ena luštna noč! Takšna, kot so včasih bile….ko še ni bilo akreditacij, flajerjev, lajkov, sajderjev, kraftpirov, erlibrdov…    

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Iztok Luskovič - Zeliščar za en dan

Kamra.si, 5. julij 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 11. julija 2019, ob 17. uri vabi na ogled Iztokovih ekoloških zeliščnih njiv. Obiskali bomo Iztokove ekološke zeliščne njive v Čukovi grabi, kjer bomo spoznali gojenje zelišč, njihovo uporabnost in zdravilno vrednost ter spoznali delo zeliščarja v naravnem okolju zelene Prlekije. Dobimo se ob 17. uri na parkirišču za mladinskim hostlom in novo tržnico. *V primeru slabe vremenske napovedi za četrtek, 11. 7., bomo zamenjali termina in bo predavanje  Zvonka Pukšiča 11. julija, ogled zeliščne njive pa naslednji četrtek, 18. 7. 2019.  

4. julija 1897 se je rodila Ana Wambrechtsamer, nemško-slovenska pisateljica

Kamra.si, 4. julij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. julija 1897 se je na Planini pri Sevnici rodila Ana Wambrechtsamer (tudi Anna Wambrechtsamer ali Ana Wambrechtsammer), nemško-slovenska pisateljica.  Umrla je 4. avgusta 1933 v Gradcu. Ana se je rodila kot drugi otrok trgovcu in posestniku Friedrichu Wambrechtsamerju, ki je izviral iz stare celjske meščanske družine, in Mariji, rojeni Rožanc, hčerki bančnega uradnika iz okolice Celja. V zgodnjih otroških letih se je srečevala z nemščino in pretežno tudi s slovenščino, ki so jo govorili hlapci na domačen posestvu oz. širša kmečka okolica. Leta 1903 je začela obiskovati šolo na Planini, v letu 1908 pa je odšla v meščansko šolo v Celje, kjer je spoznala nacionalne napetosti med nemško in slovensko govorečimi prebivalci mesta in okolice. Naslednje leto je družina prodala posest na Planini in se preselila v Studence pri Mariboru. Leta 1913 je zbolela za hudo obliko pljučnice in opustila šolanje na učiteljišču v Mariboru. V letu 1914 ji je umrl oče. Mati je bila upravnica pošte v Studencih in tudi Ana je leta 1915 začela obiskovati tečaj za poštno uslužbenko. Kot pripravnica je bila dodeljena materi in tu delala do leta 1919. Po propadu monarhije sta Wambrechtsamerjevi nadaljevali službeno pot v St. Lambrechtu (Zg. Štajerska), po materini upokojitvi je Ana vodila tamkajšnjo pošto. S pomočjo knjig iz bližnjega samostana si je ustvarila obsežno znanje ter pridobila mnogo inspiracij za svoja literarna in zgodovinska dela. Leta 1920 jo je pot prvič zanesla na Dunaj, ki jo je tako prevzel, da je začela razmišljati o opustitvi starega poklica. Najprej je bila premeščena v Frauental pri Lassnitzu, nato pa v Liebenau pri Gradcu. 1922 se je poročila z dvajset let starejšim višjim poštnim uradnikom Hansom Sigmundtom. Zakon je razpadel že po dveh letih in Ana ga je v pismih označila kot svojevrstno napako. Po ločitvi se je povsem posvetila pisanju vse do zgodnje smrti. Pokopana je v rojstnem kraju.
Lea Culetto - Reveal The Goddess In You (2017) Avtorski video

Lea Culetto - Reveal The Goddess In You (2017) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 4. julij 2019 ― Video z montažno tehniko plastenja preplete posnetek britja nog v domači kopalnici s posnetki britja iz reklam za kozmetične depilacijske izdelke. Tretjo plast tvori besedilo, v katerem se izpisujejo reklamni slogani kozmetičnih blagovnih znamk. Naslov dela je povzet po enem izmed sloganov in ironično dopolnjuje vizualni kontrast med realnostjo in idealizirano podobo ženskega telesa.Video nima zvoka.
Barbara Borčić - Performance, Ritual and Memory (1998) Dokumentarni video/ Predstavitev/ Razstava

Barbara Borčić - Performance, Ritual and Memory (1998) Dokumentarni video/ Predstavitev/ Razstava

DIVA nove pridobitve, 4. julij 2019 ― Performance, Ritual and Memory je bil razstavni projekt, s katerim je SCCA-Ljubljana (Sorosov center za sodobno umetnost - Ljubljana) sodeloval pri mednarodnem umetniškem projektu Women Beyond Borders. V izboru Barbare Borčić so z deli sodelovale tri umetnice iz Slovenije: Ema Kugler: Made 1991, Marija M. Pungerčar: Made by Woman in Janja Vrabec: A Sock and a Soap.
Lea Culetto - (Brez) (2017) Avtorski video

Lea Culetto - (Brez) (2017) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 4. julij 2019 ― Video sestavljajo številni posnetki vzeti iz reklam za kozmetične izdelke, ki prikazujejo žensko telo v zapeljivih pozah. Njihovo hitro izmenjevanje spremljajo digitalne motnje "glitches". Zvočni del videa sestavlja citat iz besedilaFoucault, ženskost in modernizacija patriarhalne oblasti Sandre Lee Bartky. Avtorica videa bere del besedila, v katerem so našteti kozmetični izdelki, ki naj bi jih ženska uporabljala za doseganje popolnega videza.

5. Trdinov literarni pohod na Gorjance

Kamra.si, 3. julij 2019 ― Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju z Gradsko knjižnico »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Ljudsko knjižnico Metlika, Mestno občino Novo mesto ter slovenskimi in hrvaškimi planinskimi društvi organizira že 5. Trdinov literarni pohod na Gorjance. Tokrat se bomo proti vrhu Gorjancev odpravili s hrvaške strani. Izhodišče pohoda bo planinski dom v Sekulićih (Hrvaška), od koder se bomo odpravili proti vrhu Gorjancev, pri čemer bomo literarno dediščino Janeza Trdine povezovali s spoznavanjem bogate kulturne in naravne dediščine Žumberka.  
Morda poznate vi? (20)

Morda poznate vi? (20)

Fototeka MNZS, 3. julij 2019 ― Jubilejna 20. objava pomeni skupaj že 300 objavljenih slik. Najnovejših 15 objavljamo v nadaljevanju. Zanima nas, kdo so osebe na fotografijah in tudi kje so fotografije nastale. Če imate tudi kakšne informacije o ozadju nastanka fotografije, so tovrstne informacije tudi dobrodošle. V imenu celotnega kolektiva pa se vam zahvaljujemo že za vse do sedaj posredovane informacije, hvala! Vsi ki bi le-te z nami radi...

Četrtkovi zeleni popoldnevi: predstavitev knjig Minke Gantar

Kamra.si, 2. julij 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 4. julija 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjig Minke Gantar Ko imajo hormoni žur in Ko ima življenje žur. Gostja bo predstavila obe knjigi. Dotaknili se bomo podzavestnih vzorcev, poudarek bo na zeliščih, razložila bo podrobnosti glikemičnega indeksa. Minka Gantar je združila mnoga znanja s področja zdrave prehrane in osebne rasti. Knjiga Ko imajo hormoni žur izžreva navdih, toplino in pozitivno energijo. Pisana je za ženske, ki jih premetavajo hormoni; priporočljiva pa tudi za moške, da lažje razumejo svojo žensko. Ko ima življenje žur je nova uspešnica, ki govori o naši odgovornosti, saj bo vse, kar bomo naredili v svojem življenju,  imelo vpliv. Vabljeni!
še novic