T'k so včasih jәdli na Koroškem

Kamra.si, 10. oktober 2019 ― T'k so včasih jәdli – Delavnico iz cikla Raziskujmo skupaj: O domačem kraju smo pripravili v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana ob krajevnem prazniku Raven na Koroškem. Udeležili so se je učenci 8. in 9. razredov OŠ Prežihovega Voranca, ki obiskujejo zgodovinski krožek pod mentorstvom učiteljice Marjete Petrovič. Bili so uspešni, zelo ustvarjalni in delovni, hkrati pa smo se vsi skupaj še krasno imeli. Končni izdelki – plakati – so na ogled v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana, do sobote, 30. 11. 2019.
NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

Fototeka MNZS, 10. oktober 2019 ― Vljudno vabljeni na odprtje retrospektivne razstave  NACE BIZILJ – FOTOREPORTER, ki bo v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 19. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Nace Bizilj je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v...

Predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvetaje

Kamra.si, 10. oktober 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvétaje. Pocvétaje je zbirka pesmi, napisanih v domačem narečju. Zbrane pesmi so navdihnili ljudje in narava. Pogovor z avtorjem bo vodil Leon Lah. Dogodek soorganizira Kulturno turistično društvo Miklavž pri Ormožu. Vabljeni!

Dušan Sterle: Pod drobnogledom časa

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19. uri na vodstvo po razstavi Kamničana, neumornega likovnega ustvarjalca in večno angažiranega človeka, Dušana Sterleta.  Tik pred zaprtjem razstave (do 12. oktobra) vas vabimo na vodstvo oz. pogovor med kustosinjo Sašo Bučan in umetnikom Dušanom Sterletom.

Ogled cerkve sv. Alojzija in predstavitev zgodovine mariborske škofije ter krščanstva na naših tleh

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Nadškofija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vas vljudno vabita, da se 10. oktobra 2019 udeležite vodenega ogleda cerkve sv. Alojzija, pomembnega poznobaročnega spomenika sakralne kulturne dediščine Maribora. V cerkvi je prav tako na ogled razstava o zgodovini krščanstva na naših tleh. Voden obisk je možen v dveh terminih, in sicer ob 10.00-12.00 in 17.00-19.00.  Veselimo se srečanja z vami!

Rodbina Vurnik in Kranj

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Svoj pečat podobarstvu, arhitekturi in oblikovanju na Slovenskem so dale kar tri generacije rodbine Vurnik: Janez Vurnik starejši (podobar, kipar), Janez Vurnik mlajši (podobar, konservator), Ivan Vurnik (arhitekt) in njegova žena ter sodelavka Helena Vurnik (slikarka, oblikovalka). Razstava se osredotoča na njihov kranjski opus, za katerim so v kolesju neizprosnega napredka ostali le vse bolj bledi spomini, načrti, fotografije in zapisi. V pritličju Mestne knjižnice Kranj bo na ogled do 4. novembra 2019.

9. oktobra 1948 je umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma.

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. oktobra 1948 je v Ljubljani umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Rodil se je 22. julija 1880 v Ljubljani.  Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.

Stari Trzin od 19. stoletja do danes

Kamra.si, 8. oktober 2019 ― Občina Trzin in Medobčinski muzej Kamnik vabita v torek, 8. oktobra 2019, ob 18. uri v Center Ivana Hribarja na Ljubljanski cesti 12 f na odprtje razsave o razvoju starega dela Trzina od 19. stoletja do danes, in sicer skozi štiri časovne prereze: • Trzin leta 1825 z izsekom iz Franciscejskega katastra,• Trzin med leti 1971 in 1979 na prostoročno izrisanem zemljevidu,• Trzin leta 1994 na ortofoto posnetku,• Trzin danes - leta 2019 na panoramskem zemljevidu.Trzin v času Franciscejskega katastra prikazuje stanje v prvi polovici 19. stoletja. Franciscejski kataster je dobil ime po avstrijskem cesarju Franzu I.. Leta 1832 je po opisih v Franciscejskem katastru v Trzinu v 93 hišah živelo 590 ljudi. Preživljali so se s kmetijstvom in obrtjo.V SFR Jugoslaviji sta izdelavo topografskih izdelkov prevzela Vojni geografski institut v Beogradu in Hidrografski institut v Splitu. Geodetski zavod Slovenije je sistematično snemanje iz zraka izvajal od leta 1975, leta 1985 je pričel redno izvajati ciklično aerosnemanje, od leta 1994 pa je pričel z izdelavo ortofoto načrtov, »mozaikov« izvrednotenih letalskih posnetkov. Ko je leta 2010 Geodetski zavod Slovenije prenehal delovati, je nastalo več kartografskih in geodetskih podjetij, ki nadaljujejo s tradicijo. Med njimi je tudi MapDesign, kartografski studio, d.o.o. iz Trzina, ki je izdelal tudi dva razstavljena zemljevida starega dela Trzina, in sicer stanje iz 70. letih 20. stoletja in danes. Avtorja razstave: Krešimir Keresteš in mag. Zora Torkar

Predstavitev knjige Ivana Tuška

Kamra.si, 8. oktober 2019 ― Mestna občina Ptuj vljudno vabi na predstavitev knjige Ivana Tuška Rimska vojska v republiki in cesarstvu ter rimski vojaški nagrobniki iz Petovione, ki bo  v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 11. uri v poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju (Mestni trg 1). Na predstavitvi bodo prisotni: •        Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj •        Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja •        Ivan Tušek, avtor. Vljudno vabljeni, da skupaj z nami praznujete visoko obletnico najstarejšega mesta v Sloveniji.

Valentin Vodnik: »Pervi slovenski pesnik«: predavanje dr. Marijana Dovića

Kamra.si, 8. oktober 2019 ― Odkar so staroslovenski veljaki leta 1858 na Vodnikovi šišenski domačiji postavili marmorno ploščo in vanjo vklesali, da se je tod rodil »pervi slovenski pesnik«, je sodba o Vodnikovem pesniškem prvenstvu stala, obstala in naposled okostenela. Valentin Vodnik je bil – četudi nemara ni prvi slovenski pesnik – vsekakor prvi, ki so ga po smrti doletele kultne oblike čaščenja. O Vodniku bo v četrtek, 10. 10. 2019, ob 19. uri spregovoril dr. Marijan Dović iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Predavanje se bo odvijalo v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad na Einspielerjevi 1. 
DRUŽINA BRATE V IZGNANSTVU V NEMČIJI

DRUŽINA BRATE V IZGNANSTVU V NEMČIJI

Fototeka MNZS, 8. oktober 2019 ― #izgnanci Družina Brate iz Birne vasi pri Št. Janžu, danes Šentjanž, je bila izgnana 21. marca 1942. Izgnani so bili oče Janez, mama Jožefa in otroci: Janko (1930), Pepca (1932), Jože (1934), Štefka (1936) in Franci (1939). Prva postaja njihovega izgona je bilo taborišče Wettenhausen na Švabskem, a kmalu so bili premeščeni v drugo taborišče – v Feilnbach na Zgornjo Bavarsko. Tam se je...
še novic