V Salzburg prihaja nova pevska generacija

V Salzburg prihaja nova pevska generacija

Marijan Zlobec, 12. avgust 2018 ― Letošnje Salzburške slavnostne igre so že poskrbele in do konca še bodo za uveljavitev cele vrste novih ali manj znanih opernih pevcev, s čimer so dali vedeti, da ima vsakdo priložnost, da se uveljavi, le če je dovolj dober. Prav tako je festival nacionalno odprt in širok; če si dober, lahko prideš od vsepovsod. Zvezdništva […]

2000 – Potone podmornica Kursk

Zgodovina na dlani, 12. avgust 2018 12. avgusta leta 2000 je v Barentsovem morju potonila ruska jedrska podmornica K-141 Kursk. V nesreči je življenje izgubilo vseh 118 mornarjev. Podmornico Kursk so začeli graditi še v časih Sovjetske zveze leta 1990, dokončana pa je bila leta 1994. Bila je ena največjih sodobnih ruskih podmornic in imela je … Preberi The post 2000 – Potone podmornica Kursk appeared first on Zgodovina na dlani.
Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story)

Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story)

Koridor, 12. avgust 2018 ― Najbolj razvpitega tihotapca, samosvojega klateža, zapriseženega egoista in enega osrednjih likov originalne trilogije Vojne Zvezd (Star Wars) je pred več kot štiridesetimi leti karizmatično upodobil Harisson Ford in ga zasidral med najbolj oboževana ter prepoznavna imena popularne kulture. V okvirih na novo oživljene franšize Vojne Zvezd, ki se je po vzoru aktualnih filmskih trendov podala […] The post Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

1938 – Ustanovitev Akademije znanosti in umetnosti

Zgodovina na dlani, 11. avgust 2018 11. avgusta 1938 je bila ustanovljena Slovenska akademija znanosti in umetnosti kot tretja jugoslovanska znanstvena akademija. Zaradi unitaristične naravnanosti Kraljevine Jugoslavije, ki je nasprotovala nacionalnim imenom, je bilo njeno uradno ime Akademija znanosti in umetnosti (AZU). Pridevek »slovenska« je dobila med drugo svetovno vojno. 26.01.1943 je bila sprejeta v italijanski … Preberi The post 1938 – Ustanovitev Akademije znanosti in umetnosti appeared first on Zgodovina na dlani.
Claudio Monteverdi: This Early Music feels like jazz. It is very modern

Claudio Monteverdi: This Early Music feels like jazz. It is very modern

Marijan Zlobec, 11. avgust 2018 ― Experiencing the first rehearsal for Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea, Sonya Yoncheva was glad that both director Jan Lauwers and conductor William Christie gave her so much freedom. “Just be the way you are! Don’t pretend,” Jan Lauwers said to her, the singer recounts during the Terrace Talk in Salzburg. Sonya Yoncheva (Poppea) and Kate Lindsey (Nerone), […]
1940 Nadlesk – Žetev in mlatenje žita

1940 Nadlesk – Žetev in mlatenje žita

Stare slike (Cerknica), 11. avgust 2018 ―  Andrejčevi iz Nadleska se veselijo zajetnega kupa zlatorumene pšenice. Nekaj je gotovo – kruha ne bodo lačni. Vsi so delovno oblečeni, Jakob nosi klobuk, dekleta so pokrita na marinko, le Pepca je pokazala dolge valovite lase, zavezane z ruto na tilniku. Očitno je bil lep dan, ker imajo kratke rokave. Med njimi sta tudi priseljenec Lazo in vaščan Jože v delovnih oblekah in obuta […]
PIFcamp 2018 – zvok in slika

PIFcamp 2018 – zvok in slika

PIFcamp, 10. avgust 2018 ― Projekti, ki so si jih zamislili obiskovalci letošnjega tabora, počasi prihajajo v sklepno fazo. V Library of Missing Parts and Inclusive Circuits gradimo zbirko manjkajočih grafičnih reprezentacij, ki na duhovit način ilustrirajo naš odnos s tehnologijo. Za lažje zaznavanje lastnih in umetniških postopkov in procesov smo se skupaj s Hannah Perner-Wilson in Vaclavom Pelouškom lotili … Continue reading PIFcamp 2018 – zvok in slika The post PIFcamp 2018 – zvok in slika appeared first on PIFcamp.
PIFcamp 2018 – zvok in slika

PIFcamp 2018 – zvok in slika

PIFcamp, 10. avgust 2018 ― Projekti, ki so si jih zamislili obiskovalci letošnjega tabora, počasi prihajajo v sklepno fazo. V Library of Missing Parts and Inclusive Circuits gradimo zbirko manjkajočih grafičnih reprezentacij, ki na duhovit način ilustrirajo naš odnos s tehnologijo. Za lažje zaznavanje lastnih in umetniških postopkov in procesov smo se skupaj s Hannah Perner-Wilson in Vaclavom Pelouškom lotili … Preberi več o PIFcamp 2018 – zvok in slika The post PIFcamp 2018 – zvok in slika appeared first on PIFcamp.
Odprta sobota 2018!

Odprta sobota 2018!

PIFcamp, 10. avgust 2018 ― PIFcamp se počasi bliža koncu, pred nami pa je veliki finale – tradicionalna Odprta sobota, na kateri se lahko spoznate z letošnjimi udeleženci in preverite kaj smo tekom tedna počeli. S programom začnemo ob 13. uri, aktivnosti pa bodo potekale do poznega večera. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, možnosti za prenočevanje pa lahko preverite … Preberi več o Odprta sobota 2018! The post Odprta sobota 2018! appeared first on PIFcamp.
Odprta sobota 2018!

Odprta sobota 2018!

PIFcamp, 10. avgust 2018 ― PIFcamp se počasi bliža koncu, pred nami pa je veliki finale – tradicionalna Odprta sobota, na kateri se lahko spoznate z letošnjimi udeleženci in preverite kaj smo tekom tedna počeli. S programom začnemo ob 13. uri, aktivnosti pa bodo potekale do poznega večera. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, možnosti za prenočevanje pa lahko preverite … Continue reading Odprta sobota 2018! The post Odprta sobota 2018! appeared first on PIFcamp.

1519 – Magellan se odpravi na pot okoli sveta

Zgodovina na dlani, 10. avgust 2018 10. avgusta leta 1519 je portugalski pomorščak in raziskovalec Ferdinand Magellan (rojen kot Fernão de Magalhães) s petimi ladjami, ki so bile pod špansko kraljevo zastavo, po reki Guadalaquivir odplul iz španske Seville na pot okoli sveta. Po reki so pluli več kot pet tednov in šele 20. septembra 1519 … Preberi The post 1519 – Magellan se odpravi na pot okoli sveta appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic