1980 Viševek – Človeški ribici obiskali Komunalo

1980 Viševek – Človeški ribici obiskali Komunalo

Stare slike (Cerknica), 19. maj ― Človeške ribice iz Viševka v Loški dolini na obisku Komunale Cerknica leta 1980. Človeška ribica ali močeril (Proteus anguinus) Odkritje človeške ribice oz. močerila sega na začetke raziskovanja podzemlja. Ko je Janez Vajkard Valvasor 1689 v Slavi vojvodine Kranjske opisoval vrhniške »zmajeve mladiče« seveda ni niti slutil, da gre za novo vrsto, ki jo je […]

Alenka Koželj: Lovilci sanj

Koridor, 18. maj ― Poetičen naslov knjige nam daje slutiti, da gre za osebnostna stanja, ki se mešajo z realnostjo in podzavestjo. The post Alenka Koželj: Lovilci sanj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Beograjska deklaracija, eden največjih Titovih političnih uspehov

Beograjska deklaracija, eden največjih Titovih političnih uspehov

Zgodovina na dlani, 17. maj ― Potem, ko so se leta 1948 odnosi med nekdanjo Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo znašli na najnižji možni točki, je v začetku 50. let prišlo do otoplitve in podpisa pomembne Beograjske deklaracije. S smrtjo Stalina, 5. marca 1953, so nastale možnosti za normalizacijo odnosov med Zveze sovjetskih socialističnih republik (ZSSR) in… Preberi The post Beograjska deklaracija, eden največjih Titovih političnih uspehov appeared first on Zgodovina na dlani.
1936 Rakek – Molite za Barago

1936 Rakek – Molite za Barago

Stare slike (Cerknica), 17. maj ― Leta 1936 se je škof Rožman odločil zgraditi semenišče, ki naj bi bilo spomenik Frideriku Baragi. Vernike je pozval, naj darujejo po svojih močeh. Vsa leta zbiranja sredstev in gradnje pa naj molijo, da bi Baraga čimprej dosegel svetniško čast. V vsaki župniji so se organizirale družine in posamezniki tako, da je vsakih devet dni opravljala […]
Barton Fink (1991)

Barton Fink (1991)

Deseta umetnost, 16. maj ― Barton Fink (John Turturro) je mlad dramatik, ki sam zase pravi, da ustvarja za “običajnega človeka”. Prizadeva si, da bi se gledališka umetnost spustila iz pretencioznih artističnih višav in znova nagovorila ljudi, katerih glas je vedno preslišan. A globoko v sebi je Barton precej egoističen, nesamozavesten in predvsem zmeden nevrotik, ki uspe s svojo igro […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Memento (2000)  Mamma Mia! Here We Go Again (2018)  Začarani princ  Carrie (2013)  Pravičnik 2 Copyright © Deseta umetnost [Barton Fink (1991)], All Right Reserved. 2020.
Emma. (2020)

Emma. (2020)

Deseta umetnost, 16. maj ― Ljubljena komedija Jane Austen o iskanju sebi enakega in srečnega konca je ponovno obiskana v tej sveži interpretaciji režiserke Autumn de Wilde. V glavni vlogi mične mlade gospodične igra Anya Taylor-Joy, scenarij pa je napisala Eleanor Catton. Na vsakih nekaj let Hollywood ustvari novo priredbo enega klasičnih romanov Jane Austen. Letos je na filmska platna prišla […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Klic divjine  Nuna  Der Samurai (2014)  Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal  TOP 50 romantičnih filmov - II. del Copyright © Deseta umetnost [Emma. (2020)], All Right Reserved. 2020.
še novic