Monografija 1919: rdeče Prekmurje

Kamra.si, 13. november 2019 ― V četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota vabi na predstavitev poljudno-znanstvene monografije mladega zgodovinarja Darjana Lorenčiča, ki se osredotoča na prelomno leto v prekmurski in nič manj slovenski in evropski zgodovini.

Iz zakladnice ptujske knjižnice

Kamra.si, 13. november 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na otvoritev stalne razstave in predstavitev monografije Iz zakladnice ptujske knjižnice. Prireditev bo v četrtek, 21. novembra 2019, ob 19. uri v tretjem nadstropju knjižnice.  Z razstavo in monografijo Iz zakladnice ptujske knjižnice, s katero se pridružujemo praznovanju dneva splošnih knjižnic in 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja, želimo javnost opozoriti na kulturno bogastvo tukajšnjega prostora in na izjemen pomen knjižnic kot varuhinj pisne kulturne dediščine. Izmed mnogih starih tiskov, katerih skrbnik je ptujska knjižnica, smo izbrali nekaj dragocenosti, ki jih predstavljamo v sliki in besedi: od inkunabul iz druge polovice 15. stoletja do raritetnih tiskov, nastalih v evropskih tiskarnah v času od začetka 16. do druge polovice 19. stoletja. Med njimi so tudi dela, ki so rezultat ustvarjalnih moči slovenskega naroda ter knjižna zapuščina domoznanskega značaja. Razstavo in monografijo bo predstavila avtorica Melita Zmazek. V glasbenem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.Razstavo bo odprla Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj.

Literarna postaja z Mitjo Čandrom

Kamra.si, 13. november 2019 ― Vabimo vas na Literarno postajo s premierno predstavitvijo romanesknega prvenca esejista, urednika, scenarista in šahista Mitje Čandra, ki je v Mariboru pečat pustil tudi kot programski direktor evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Roman z naslovom Slepec govori o moškem srednjih let, ki je v skladu z medicinsko definicijo slep, čeprav še ima pet odstotkov vida. Na eni strani knjiga opisuje frustracije, stereotipe in boj za lastno dostojanstvo, po drugi strani pa se roman razpre v družbeno in politično dimenzijo ter preizprašuje, kaj je danes vizija in kaj njeno nasprotje. Pogovor, ki bo v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri na Malem odru SNG Maribor, bo vodil Tone Partljič, knjiga pa je izšla pri Založbi Litera.
1929 Nekje – Druga poroka

1929 Nekje – Druga poroka

Stare slike (Cerknica), 13. november 2019 ― Na sliki sta sorodnika Slavke Ivačič. Na svoj poročni dan. Ni vedela kje in kdaj je slika nastala. Mož je v standardni črni obleki, nevesta pa v beli. Lepa je. Ona in obleka. Nekdaj so neveste za poročni šopek izbirale cvetje glede na njegov pomen. Vrtnice na primer simbolizirajo ljubezen. Prav tako nageljni. Poroka brez […]

Pogovor ob 100-letnici DPD Svoboda Ptuj

Kamra.si, 12. november 2019 ― Delavsko provsteno društvo Svoboda Ptuj vabi v četrtek, 14. 11. 2019, ob 17.30 v razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na prireditev Podobe DPD Svoboda Ptuj skozi stoletje. Pogovor ob 100. obletnici društva nam bo odkril dogajanje v društvu, predstavil vlogo društva v širšem kontekstu kulturnega delovanja v Sloveniji ter na Ptuju in predstavil razmišljanja ob spremembah v družbi, ki vplivajo na ljubiteljsko in posledično društveno kulturo.  
MARTINOVO

MARTINOVO

Fototeka MNZS, 12. november 2019 ― Včasih podoba pove več kot besede. Zato je fotoreporter Marjan Ciglič jeseni 1969 pod fotografijo, objavljeno na zadnji strani Dnevnika, zapisal le: »Dva deci črnega in nič drugega!« (Objavljeno v časopisu Dnevnik v petek, 8. novembra 2019)

Večer z Bernardo Jurič

Kamra.si, 12. november 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v sredo, 13. novembra 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige 12.000 kilometrov greha avtorice Bernarde Jurič, ultramaratonske kolesarke. Bernarda v svoji knjigi povsem odkrito opisuje kolesarjenje po Avstraliji. Piše o pripravah na kolesarsko preizkušnjo, o dogajanju na poti, bolečinah, srečanjih z nenavadnimi ljudmi in živalmi ... Z nami bo delila tudi obsežno zbirko fotografij s poti med skrajnimi točkami avstralskega kontinenta.
DRUŽINA BREGAR V IZGNANSTVU V NEMČIJI

DRUŽINA BREGAR V IZGNANSTVU V NEMČIJI

Fototeka MNZS, 12. november 2019 ― #izgnanci Družina Bregar je bila izgnana 6. decembra 1941 iz vasi Čimerno pri Radečah. Izgnani so bili oče Janez, mama Marija, stara mama Marija Bregar in otroci: Pavla (1921), Janko (1922), Franc (1924), Marija (1926) in Lojze (1927). Stara mama Marija Bregar je bila ob izgonu stara 80 let. Njen sin Janez je prosil Nemce, če jo lahko do ceste, kjer je bil nemški...
1929 Nekje – Poroka

1929 Nekje – Poroka

Stare slike (Cerknica), 12. november 2019 ― Miloš večkrat poskenira tudi kakšno sliko, za katero ni bil zaprošen. Tako je bilo tudi s to in še eno drugo poročno. Sta se mu dopadli. Meni malo manj, ker moram o njiju pisati pa nimam kaj. Še letnico sem si izmislila. Ne vemo niti, kdo je na sliki. Neveste so praviloma v belem, ker […]
še novic