Ptujski grajski kompleks, izzivi danes in jutri

Kamra.si, 7. oktober 2019 ― Ptujski grajski kompleks, ki ga upravlja Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, je edinstven v več pogledih, ptujska veduta z gradom pa je zagotovo ena najlepših v Sloveniji in širše. V gradu, ki je osrednji in največji magnet Ptuja za številne domače ter tuje obiskovalce, najdemo originalno historično opremo in prepoznavne zbirke. Ptujski muzej z zbirkami in številnimi oddelki ter službami, ki je praznoval že 125-letnico obstoja, se kot eden najstarejših, največjih in najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji lahko pohvali s štirimi zbirkami nacionalnega pomena, a se sooča tudi s številnimi infrastrukturnimi in upraviteljskimi izzivi. O njih, dejavnostih in načrtih za prihodnost bo govora na tiskovni konferenci z vabljeno zainteresirano javnostjo 16. oktobra 2019 ob 12. uri v Slavnostni dvorani Ptujskega gradu. Svoja videnja bodo podali predstavniki Mestne občine Ptuj, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ptujskega muzeja.

Sto slovenskih ponarodelih pesmi

Kamra.si, 7. oktober 2019 ― Javni sklad Republike Slovenije, Območna izpostava Ptuj vabi na predstavitev notne zbirke Sto slovenskih ponarodelih pesmi, ki bo v sredo, 9. oktobra 2019, ob 17. uri v Hotelu Mitra na Ptuju. Avtor pesmarice je Ptujčan Mitja Gobec. V pesmarici so objavljene eno ali dvoglasne pesmi, ki so videti ljudske, a je avtor pesmim našel enega ali oba avtorja - torej pesnika ali (in) skladatelja. Notni zapisi so opremljeni s številčnimi oznakami akordov, ki jih je prispeval skladatelj Tomaž Habe. Posebno poglavje v pesmarici je priročniškega tipa saj je objavljen seznam in nahajališča 953 uglasbitev pesmi za vse zborovske zasedbe. Posebni poglavji sta tudi seznam pesnikov in skladateljev s podatki rojstev in smrti. Pesmarica je namenjena učiteljem glasbene vzgoje na osnovnih in glasbenih šolah, organizatorjem območnih revij pevskih zborov in staršem, ki lahko svojim otrokom odkrivajo slovensko glasbeno dediščino in tako obudijo družinsko petje. Pesmarico bosta poleg avtorja predstavili predstavnici JSKD ter urednici notne zbirke Mihela Jagodic in Joži Vovk. S prepevanjem pesmi iz pesmarice bodo sodelovali pevci iz OŠ Ljudski vrt. Po predstavitvi bo prijetno druženje! (Mihael Roškar, v. d. vodje OI JSKD Ptuj)

Pilonove risbe in grafike, razstava

Kamra.si, 7. oktober 2019 ― V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica gostimo razstavo Veno Pilon: risbe in grafike. Likovna dela so iz obdobja zgodnjih dvajsetih let 20. stoletja; iz svoje zbirke jih razstavlja Franjo Pavšič. Razstava je na ogled v osrednjem razstavnem prostoru od 1. do 30. oktobra 2019.

Pogovor z doc. dr. Zoranom Božičem

Kamra.si, 7. oktober 2019 ― V četrtek, 10. oktobra 2019, ob 17. uri vabljeni v Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica na pogovor z doc. dr. Zoranom Božičem, dolgoletnim učiteljem slovenščine na Srednji ekonomski in trgovski šoli Nova Gorica, profesorjem na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici, prešernoslovcem, avtorjem številnih učbenikov, literarnim zgodovinarjem in nekdanjim državnim svetnikom. Pogovor z njim bo vodila Anika Velišček.

10. kavarniški večer v Laškem - Martin Pollack

Kamra.si, 4. oktober 2019 ― Turistično društvo Laško in Knjižnica Laško Vas vabita na predstavitev knjige Martina Pollacka o Paulini Drolc (roj. Bast) z naslovom Die Frau ohne Grab (Ženska brez groba), ki je nedavno izšla pri avstrijski založbi Zsolnay.   Predstavitev bo v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19. uri v Kulturnem centru Laško.   Martin Pollack je avstrijski pisatelj, urednik, novinar in prevajalec, ki je za svoje delo prejel številne ugledne nagrade. Njegova družina po očetovi strani – Bast – izhaja iz Laškega. Leta 2005 je v slovenščini izšla knjiga M. Pollacka Smrt v bunkerju o njegovem očetu Gerhardu Bastu, nacističnem zločincu. Knjiga je bila takrat predstavljena v Knjižnici Laško, Martin Pollack pa je bil l. 2017 tudi gost 5. Kavarniškega večera v organizaciji Turističnega društva Laško. Poleg omenjene je v slovenščini izšla tudi njegova knjiga Kontaminirane pokrajine.  O knjigi Die Frau ohne Grab (Ženska brez groba) se bo z avtorjem Martinom Pollackom pogovarjala Jerneja Jezernik, slovenistika in germanistka, urednica, publicistka in prevajalka ter velika poznavalka, prevajalka in avtorica knjig o Almi Karlin.   Paulina Drolc se je rodila leta 1875 v Bastovi družini. Poročena je bila z laškim organistom Francem Drolcem, živela pa sta v Bastovi hiši na Aškerčevem trgu. Po koncu 2. svetovne vojne jo je takratna oblast aretirala in internirala v taborišče Hrastovec. Po nekaj tednih je bila razglašena za mrtvo, njen grob pa je še danes neznan. Pričujoča knjiga je tako neke vrste detektivsko poročilo o tragični usodi nedolžne pripadnice sicer nacistične družine, izvirajoče iz Laškega.    Prijazno vabljeni na predstavitev knjige, pomembne za zgodovino Laškega.   Organizatorji: Turistično društvo Laško, Knjižnica Laško in Društvo Šmocl. Pokrovitelj: Krajevna skupnost Laško   Zaradi velikega zanimanja je 10. Kavarniški večer prestavljen iz Knjižnice Laško v Kulturni center Laško.

Z igro do dediščine

Kamra.si, 4. oktober 2019 ― Slovenski muzeji in galerije so v sklopu akcije Z IGRO DO DEDIŠČINE  v Tednu otroka  pripravili številne brezplačne programe in prireditve. Izkoristite to izjemno priložnost in s svojimi otroki kvalitetno preživite prosti čas. Akcijo organizira Sekcija za izobraževanje in komuniciranje Skupnosti muzejev Slovenije. V muzejskih zbirkah na Ptujskem gradu v sklopu akcije Z IGRO DO DEDIŠČINE od 7. do 13. oktobra 2019 med 9. in 18. uro družinam brezplačno ponujajo: ×  PROST VSTOP ZA DRUŽINE (max. 2 odrasla z otroki) × Uporabo MUZEJSKEGA KOVČKA ob samostojnem družinskem ogledu grajskih zbirk Le kdo je skrivnostni vitez, ki varuje vhod v Ptujski grad? Uganko razvozlate, če se z muzejskim kovčkom podate v stare čase. Kovček je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 6 let. × Uporabo MUZEJSKIH KARTONČKOV ob samostojnem družinskem ogledu grajskih zbirk Zakaj so grad zgradili na hribu? Kdo je nekoč živel v njem? Zakaj se maskiramo? Katero glasbilo ima tipke, pa ni klavir? Ogled grajskih zbirk je bolj poučen z muzejskimi kartončki. Kartončki so namenjeni družinam z otroki, starimi več kot 6 let.  × Sobota, 12. oktober, ob 10. uri: NA GRADU JE BILO ŽIVLJENJE Brezplačni vodeni ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu. Vodeni ogled je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let.  Brošura z Igro do dediščine

Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha

Kamra.si, 4. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje gostujoče zgodovinske razstave ROGAŠKA SLATINA 1941-1945 kot obmejno mesto Tretjega rajha, ki bo v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 12. uri v Salon umetnosti na Ptuju (Prešernova ulica 1). Avtorji razstave dr. Peter Mikša, Daniel Siter in dr. Božo Repe s sodelavci iz Oddelka za zgodovino FF v Ljubljani, Geografskega inštituta Anton Melik ZRC SAZU, Pedagoške fakultete v Ljubljani in Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani sistematično preučujejo nastanek in potek okupacijskih mejah ter življenje ob njih v drugi svetovni vojni, ki je eden najbolj kritičnih trenutkov slovenske zgodovine. Evropa se danes nevarno približuje razmeram, kakršne so bile v tridesetih letih 20. stoletja in so pripeljale do največje in najbolj uničujoče vojne v zgodovini človeštva. Brez zgodovinskega spomina na vzroke in posledice tedanjih ravnanj, bomo v novo katastrofo zdrsnili, ne da bi se tega sploh zavedali. Razstava bo na ogled do 10. novembra 2019.

Ivanka Mestnik: Krka, zelena žila do srca

Kamra.si, 4. oktober 2019 ― Pisateljica Ivanka Mestnik je avtorica del za otroke in odrasle, ki se v svojih delih vedno znova vrača k svojim koreninam v Suhi krajini. Svojo plodno ustvarjalno pot sklepa s poklonom reki Krki, ki je zanjo najlepša reka na svetu. V knjigi Krka, zelena žila do srca se sprehodimo ob strugi zelenega dolenjskega rečnega bisera in obujamo spomine na pestro življenje ob njem.  

16. Sovretov pohod

Kamra.si, 4. oktober 2019 ― V soboto, 5. oktobra 2019 vabljeni na 16. Sovretov pohod.  Štartni mesti: ➡️ 8.00 ob dvorani Dolanka (cca 1,5 ure hoje)➡️ 8.30 tik za hrastniško železniško postajo (cca 1 uro hoje). Ob 10.30 bo kratek kulturni program s slavnostno govornico Jeleno Isak Kres, klasična filologinjo in prevajalko. Štartnina: 5 eur (1 eur za mlajše od 15. let), vključuje topel obrok. INFO: 051 493 221 (Jasmina Janjič) Vir: https://www.facebook.com/hrastniskaobcina/photos/a.2382059465355742/2549449301950090/?type=3&theater

Odprtje razstave Jezikoslovci na Dolenjskem

Kamra.si, 3. oktober 2019 ― Razstava Jezikoslovci na Dolenjskem predstavlja gradivo, povezano z jezikoslovci, rojenimi ali delujočimi na Dolenjskem, ki ga hranimo v Domoznanskem oddelku in Posebnih zbirkah Boga Komelja v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Posebej so izpostavljeni Fran Serafin Metelko (1789–1860), Stanislav Škrabec (1844–1918) in Rajko Nahtigal (1877–1958). Poleg knjižničnega gradiva bo na ogled razstava o Stanislavu Škrabcu, ki so jo pripravili na Šolskem centru Nova Gorica.  

Slovesnost ob predaji novega bibliobusa

Kamra.si, 1. oktober 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na slovesnost ob predaji novega bibliobusa, ki bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 12. uri pred Mestno hišo na Ptuju. Zbrane bodo nagovorili generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Maja Bahar Didović, v imenu občin ustanoviteljic in pogodbenic Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, ter direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj mag. Matjaž Neudauer. V kulturnem programu bosta nastopila pevski zbor Osnovne šole Olge Meglič in Godba na pihala Ptuj. Prireditev bo povezovala Tjaša Mrgole Jukič, vodja Potujoče knjižnice. Veselimo se srečanja!

Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice: razstava ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika in Žige Zoisa

Kamra.si, 1. oktober 2019 ― Spoštovani obiskovalci, vabimo vas na obširno in zanimivo razstavo, ki je med 24. septembrom in 9. novembrom 2019 na ogled v preddverju Slovanske knjiznice in Knjiznice Bežigrad. Slovanska knjižnica hrani lepo število pomembnejših publikacij, ki so na prelomu iz 18. v 19. stoletje odločilno zaznamovale slovenski prostor ter njegov jezikovni, kulturni in narodni razvoj. Razstavo dragocenih in redkih tiskov sta narekovali življenjski zgodbi in delo dveh velikih imen slovenskega razsvetljenstva, Valentina Vodnika in Žiga Zoisa.  
še novic