Gostovanje razstave Slovenskega etnografskega muzeja o nesnovni kulturni dediščini Slovenije v Brasilii

Gostovanje razstave Slovenskega etnografskega muzeja o nesnovni kulturni dediščini Slovenije v Brasilii

SEM, 21. november 2018 ― V letu evropske kulturne dediščine so 14. novembra 2018 v Narodni knjižnici Brasilie odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine. Avtorici razstave, ki obsega 24 panojev in bo na ogled do 26. novembra, sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin. Razstavo dopolnjujejo trije desetminutni filmi, ki prikazujejo Cerkljansko laufarijo, izdelovanje papirnatih rož in izdelovanje poprtnikov. Na odprtju razstave se je zbralo 150 obiskovalcev, med njimi predstavniki vlade in lokalnih oblasti, diplomatski zbor, kulturniki, slovenska skupnost, novinarji, študenti in drugi. Na odprtju je bilo mogoče pokusiti tudi nekaj slovenskih dobrot, kot sta kranjska klobasa in orehova potica. Slovensko veleposlaništvo v Braziliji je k sodelovanju povabil tudi znano brazilsko umetnico, ki ustvarja pod imenom Gri Alves. Za podlago svojih slik uporablja posebej pripravljen material iz bombaža, na katerega veze nit v tehniki križnega šiva brez kakršnekoli vnaprej narisane podlage ali modela. Ob razstavi o slovenski nesnovni kulturni dediščini so tako do konca meseca med drugim na ogled štiri njena dela, na katerih je upodobila motive Slovenije: Triglav, pogled na Triglav z jezera Jasna, Bled in ljubljanski zmaj. Veleposlaništvo je otvoritev razstave organiziralo v sodelovanju z Narodno knjižnico Brasilie, delegacijo Evropske Unije v Braziliji, Unescovo pisarno v Braziliji in ministrstvom za kulturo Brazilije - Inštitutom za kulturno dediščino (IPHAN). Predstavniki le-teh so pozdravili izvirno vsebinsko zasnovo razstave in se strinjali, da je kulturna dediščina nekaj, kar kljub kulturnim razlikam povezuje in s čemer se lahko poistovetimo, so še zapisali na veleposlaništvu. Po Brasilii bo razstava prihodnje leto predvidoma odpotovala še v Sao Paulo, Recife in Rio de Janeiro.
Gozdovi in ljudje – dediščina za prihodnost, 3. seminar za etnobotaniko

Gozdovi in ljudje – dediščina za prihodnost, 3. seminar za etnobotaniko

SEM, 15. november 2018 ― Letošnji seminar za etnobotaniko je posvečen kulturni dediščini gozdov, temu izjemnemu naravnemu bogastvu, ki je človeku podarjeno zgolj v upravljanje. Da bi drevesa po starem reku »ne šla v nebesa« in da bi zdrave gozdove ohranili našim zanamcem, je nujno zavedanje o kompleksnem pomenu gozdov za človeka in planet ali kot pravi slovenski ljudski pregovor: »Drevo se na drevo naslanja, človek na človeka.« Slovenci se radi ponašamo s svojimi bujno zelenimi gozdovi in povemo, da poraščajo kar dobro polovico naše dežele. Pa se tudi zavedamo, da je gozd pomemben življenjski prostor in neprecenljiva bivanjska vrednota? Gozdovi so v zavesti Slovencev prisotni že od najstarejših časov, ko so naši predniki drevesa še po božje častili. Skozi zgodovino se je vloga gozdov spreminjala, s tem pa tudi vrednote. Če je bil gozd nekdaj živo bitje z lastnim življenjem, je danes pogosto le še surovinski vir. V ospredju seminarskih tem je zato trajnostno gospodarjenje z gozdovi, skupek z gozdom povezanih vlog, znanj in vrednot, ki so se skozi tisočletja prenašali iz roda v rod.   Slovenski etnografski muzej želi s povezovanjem različnih strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva, biologije, zgodovine, geografije, etnologije in kulturne antropologije povezati pretekle in današnje prakse ravnanja z gozdnim bogastvom ter povabiti na seminar vse, ki so z gozdovi kakorkoli povezani ali jih zanima njihovo življenje in raba v preteklosti in danes. Več informacij najdete v priponkah:- Program- Povzetki predavanj- Predstavitev predavateljev Cena za dvodnevni seminar: 50 € Plačilo na TTR (01100-6030376834 / namen plačila: PRIIMEK - ETNOBOTANIKA) ali na blagajni razstavne hiše SEM (tor – ned 10.00 – 18.00), najkasneje do 13. marca 2019.Popust za študente: Cena za dvodnevni seminar: 30 € Cena za en dan: 15 € Obrazec za spletno prijavo Informacije: Barbara Sosičbarbara.sosic@etno-muzej.si T: 01/300 87 49
Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

SEM, 14. november 2018 ― Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, Delovni čas Slovenskega etnografskega muzeja med prazniki bo potekal po naslednjem urniku: Redni delovni čas: Torek - nedelja 10.00 - 18.00 Zaprto: ponedeljek Delovni čas med božično – novoletnimi prazniki 2018 25. december 2018 – zaprto 26. december 2018 – odprto med 10.00 in 18.00 1. januar 2019 - zaprto 2. januar 2019 - odprto med 10.00 in 18.00 Nedelja, 6. januar 2019: PROST VSTOP!
Ta veseli dan kulture v SEM 2018

Ta veseli dan kulture v SEM 2018

SEM, 9. november 2018 ― Preživite Ta veseli dan kulture v Slovenskem etnografskem muzeju, enem izmed nacionalnih muzejev Slovenije. Vstopite v zakladnico kultur, si oglejte naše občasne in stalni razstavi ali pa se v družbi družine in prijateljev preprosto sprehodite po naših zbirkah. Letos Ta veseli dan kulture v SEM obeležujemo kar dva dni zapored – 2. in 3. decembra 2018. Nedelja, 2. december 2018 10.00 – 18.00: Dan odprtih vrat, vstop prost 11.00: Vodstvo po razstavi Kjer so čebele doma, vodi soavtorica razstave dr. Bojana Rogelj Škafar 16.00: Morje – naše življenje v poeziji Iga Grudna, pogovorno popoldne na razstavi Morje – naše življenje z avtorica razstave mag. Polona Sketelj in gosti Ponedeljek, 3. december 2018 10.00 – 18.00: Dan odprtih vrat, vstop prost Dobrodošli!
Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

SEM, 24. oktober 2018 ― Sporočilo za javnost 24. oktober 2018         Slovenski etnografski muzej je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS na pobudo Ministrstva za kulturo RS in s sodelovanjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu pripravil predstavitev Slovenije na mednarodnem sejmu Colorfull world. Sejem, ki je paviljonska razstava kultur, katere namen je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu, bo potekal med  25. in 28. oktobrom 2018 v Pekingu. Slovenski etnografski muzej pod naslovom: Kje so čebele doma? To je naša Slovenija na sejmu predstavlja Slovenijo z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Muzej, ki čebelarsko dediščino raziskuje, varuje in ohranja, ji v letu 2018 posveča posebno muzejsko razstavo z naslovom Kjer so čebele doma. Z njo obeležuje tudi praznovanje prvega svetovnega dne čebel 20. maja, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila na pobudo Slovenije decembra 2017, resolucijo je soglasno sprejelo vključno s Kitajsko 115 držav. Pri promociji razglasitve Svetovnega dne čebel in ohranjanja čebel ima pomembno vlogo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS, ki je je v ta namen pripravilo interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim se predstavlja po svetu. Razstavljen je bil na Kitajskem v Hong Kongu (2015), v ZDA v Palači OZN (2017),  v več evropskih državah, od avgusta 2018 pa je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer lahko obiskovalci doživijo svet čebel v virtualni obliki. Razstavo tvorijo panoji (oblikovala jih je arhitektka Mojca Turk)  na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi paviljon čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel.  Slovenijo na sejmu zastopa tričlanska delegacija iz Slovenskega etnografskega muzeja – mag. Ralf Čeplak, kustos za Azijo, O
Delovni čas med jesenskimi prazniki

Delovni čas med jesenskimi prazniki

SEM, 23. oktober 2018 ―     Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci! Delovni čas Slovenskega etnografskega muzeja: Torek – nedelja: 10.00 – 18.00 Ponedeljek: zaprto Med jesenskimi prazniki 2018 je delovni čas muzeja: 31. oktober (Dan reformacije): muzej opdrt med 10.00 in 18.00 1. november (Dan spomina na mrtve): muzej zaprt Nedelja, 4. november 2018: PROST VSTOP Dobrodošli!
12. Letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope poteka v Ljubljani

12. Letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope poteka v Ljubljani

SEM, 23. oktober 2018 ― 25. in 26. oktobra 2018 bo Slovenija gostila 12. Letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope. Udeležili se ga bodo predstavniki in predstavnice šestnajstih držav, Unescove Regionalne pisarne za znanost in kulturo v Benetkah, Unescovega Regionalnega centra za varovanje nesnovne kulturne dediščine JV Evrope v Sofiji in visoki predstavnik Unesca dr. Tim Curtis, vodja Sektorja za nesnovno kulturno dediščino. Osrednja tema letošnjega srečanja bo vloga muzejev pri varovanju nesnovne kulturne dediščine. Srečanje bo v organizaciji Slovenskega etnografskega muzeja kot Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, Ministrstva za kulturo in Slovenske nacionalne komisije za Unesco potekalo na Ministrstvu za kulturo.
Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

SEM, 19. oktober 2018 ― Slovenski etnografski muzej je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS na pobudo Ministrstva za kulturo RS in s sodelovanjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu pripravil predstavitev Slovenije na mednarodnem sejmu Colorfull world. Sejem, ki je paviljonska razstava kultur, katere namen je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu, bo potekal med  25. in 28. oktobrom 2018 v Pekingu. Slovenski etnografski muzej pod naslovom: Kje so čebele doma? To je naša Slovenija na sejmu predstavlja Slovenijo z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Muzej, ki čebelarsko dediščino raziskuje, varuje in ohranja, ji v letu 2018 posveča posebno muzejsko razstavo z naslovom Kjer so čebele doma. Z njo obeležuje tudi praznovanje prvega svetovnega dne čebel 20. maja, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila na pobudo Slovenije decembra 2017, resolucijo je soglasno sprejelo vključno s Kitajsko 115 držav. Pri promociji razglasitve Svetovnega dne čebel in ohranjanja čebel ima pomembno vlogo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS, ki je je v ta namen pripravilo interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim se predstavlja po svetu. Razstavljen je bil na Kitajskem v Hong Kongu (2015), v ZDA v Palači OZN (2017),  v več evropskih državah, od avgusta 2018 pa je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer lahko obiskovalci doživijo svet čebel v virtualni obliki. Razstavo tvorijo panoji (oblikovala jih je arhitektka Mojca Turk)  na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi paviljon Čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel. Slovenijo na sejmu zastopa tričlanska delegacija iz Slovenskega etnografskega muzeja – mag. Ralf Čeplak, kustos za Azijo, Oceanijo in Avstralijo, Žiga Rehar, restavrator/
Izdelki Pivovarna Laško Union v hrambo v SEM

Izdelki Pivovarna Laško Union v hrambo v SEM

SEM, 9. oktober 2018 ― Slovenski etnografski muzej nadaljuje začrtano pot sodelovanja s podjetji, ki ohranjajo slovenske blagovne znamke. Eno takšnih je tudi Pivovarna Laško Union d.o.o., s katerim je SEM sklenil dogovor o hranjenju izbora njihovih izdelkov, ki jih prodajajo pod slovenskimi blagovnimi znamkami (Laško, Union, Zala, Sola in Jabolčni tat). Izdelke je muzej prejel danes. Od predstavnice Pivovarne Laško Union d.o.o., gospe Helene Jenko, sta jih prevzeli dr. Tanja Roženbergar, direktorica SEM in mag. Adela Pukl, kustodinja SEM.
Ogled restavratorske delavnice za tekstil v Slovenskem etnografskem muzeju

Ogled restavratorske delavnice za tekstil v Slovenskem etnografskem muzeju

SEM, 8. oktober 2018 ― Slovenski etnografski muzej se pridružuje vseslovenski obeležitvi Dneva konservatorstva-restavratorstva 2018 z dnevom odprtih vrat. Prijazno vabimo posameznike ali skupine, da se pridružijo ogledu restavratorske delavnice za tekstil SEM in predstavitvi konservatorsko-restavratorskih postopkov v petek, 12. oktobra 2018 ob 11. uri. Vodila bo mag. Ana Motnikar, vodja oddelka za restavracijo in konserviranje v SEM. Vstop je prost! Več o dogodkih ob Dnevu konservatorstva-restavratorstva 2018
»Next Generation«: mednarodno srečanje v okviru projekta SWICH

»Next Generation«: mednarodno srečanje v okviru projekta SWICH

SEM, 27. september 2018 ― V okviru teme Digitalne kontaktne cone (Digital Contact Zones) smo v Slovenskem etnografskem muzeju organizirali mednarodno srečanje z naslovom »Next Generation«, ki je potekalo v Ljubljani od 19. do 21. marca 2018. Tema Digitalne kontaktne cone, ki je sicer ena od šestih tem v projektu SWICH, je odprla vprašanje uporabe digitalnih tehnologij, ki lahko v muzejih prispevajo predvsem k večanju dostopnosti do njihovih vsebin ter povezovanju z javnostjo, zlasti z mladimi. Na srečanju, ki so se ga udeležili predstavniki vseh projektnih partnerjev, vabljeni gostje in še zlasti zainteresirani muzejski strokovnjaki iz Slovenije, smo naslovili vprašanje uporabe in potenciala digitalne tehnologije v muzejih, predvsem pa vprašanje vključevanja mladih in s tem razvijanja novih ciljnih skupin obiskovalcev. Mednarodno srečanje je potekalo dva dni in je bilo razdeljeno na 2 tematska sklopa: »Digital humanities and open sources« ter »Museums, new generations, digital technologies«. Najprej je v okviru sklopa potekalo uvodno predavanje, nato se je razvila diskusija skozi predstavitve dobrih in slabih praks udeležencev iz partnerskih muzejev. Vabljeni predavatelji: Davor Orlič, Inštitut »Jožef Stefan«, Ljubljana, Slovenija Tamara Nikolić Djerić, Etnografski muzej Istre in Ekomuzej Batana, Hrvaška Jerneja Jelovčan Koselj, Muzeji radovljiške občine, Radovljica, Slovenija Udeleženci panelov: Aleš Vaupotič, Univerza v Novi Gorici, Nova Gorica, Slovenija Anne Mette Jørgensen, Narodni muzej Danske, Danska Jocelyn Dudding, Muzej za arheologijo in antropologijo, Cambridge, Anglija Claudia Augustat, Muzej svetovnih kultur, Dunaj, Avstrija Michel Lee, Muzej svetovnih kultur, Stockholm, Švedska Sarah-Jane Harknett, Muzej za arheologijo in antropologijo, Cambridge, Anglija Sandra Barbier in Nicolas Doduik, Muzej evropskih in mediteranskih civilizacij, Marseille, Francija Martin Otto-Hörbrand, Etnografski muzej (Linden Museum), Stuttgart, Nemčija Primrose Ntumba in Elke Van Hoye – Ber
Direktorica SEM z udeležbo na Kitajskem odlično zastopala Slovenijo in SEM

Direktorica SEM z udeležbo na Kitajskem odlično zastopala Slovenijo in SEM

SEM, 26. september 2018 ― Direktorica SEM dr. Tanja Roženbergar se je v okviru programa 16 +1, povezovanje šestnajstih vzhodnoevropskih držav in Kitajske, udeležila drugega Foruma strokovnjakov s področja nesnovne kulturne dediščine (The second China & Central and Eastern European Country’s Expert Forum), ki je med 17. in 22. septembrom 2018 potekal na Kitajskem v mestu Hangzhou. Tema Foruma je bila Creating Cultural Memories with Hands. V okviru Foruma je dr. Tanja Roženberger predstavila referat Traditional Craftmenship in Slovenia and Sustainable Development. Poseben dosežek je prevod znanstvene monografije SEM Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom v kitajski jezik. V okviru Foruma je potekala slovesna promocija izdaje monografije, ki je izšla v nakladi 2000 izvodov. Slovenija, ki jo je zastopal Slovenski etnografski muzej, se je predstavila tudi na skupinski razstavi Exhibition of the Handicrafts of China – Central Eastern European Countries. Razstavljeni so bili izdelki treh slovenskih obrtnikov – panjska končnica iz Delavnice Kosmač, model za mali kruhek Petre Plestenjak Podlogar in lectovo srce iz delavnice Celec. Ob tem je direktorica SEM z vlado mesta Hangzhou podpisala pismo o nameri o vzpostavitvi kulturnih izmenjav med Slovenskim etnografskim muzejem in mestom Hangzhou ter o skupnem sodelovanju nadaljnjega razvoja projekta Museum without borders, s katerim oživljajo dediščinsko ponudbo v tem mestu. Z obiskom Zhejiang Museum of Natural History se dr. Tanja Roženbergar odzvala tudi vabilu na srečanje z vodstvom tamkajšnjega muzeja na temo izmenjav razstav med muzejema. SEM-u je bilo ponujeno gostovanje z razstavo o tradicionalni kitajski medicini.
Teden otroka 2018: prost vstop v SEM za otroke in družine

Teden otroka 2018: prost vstop v SEM za otroke in družine

SEM, 25. september 2018 ― Slovenski etnografski muzej tudi letos obeležuje Teden otroka, ki bo potekal med 1. in 7. oktobrom 2018, tema je prosti čas. PROGRAM v SEM: - brezplačni samostojni ogledi razstav Slovenskega etnografskega muzeja za otroke in družine, popusti za skupine (torek - nedelja, 2. - 7. oktober 2018, 10.00 - 18.00) - nedelja, 7. oktober 2018, ob 16.00: Jesenski ribolov, ustvarjalna delavnica, prost vstop. Prijazno vabljeni! Teden otroka je projekt ZPMS, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne.
Odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma

Odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma

SEM, 25. september 2018 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej Ljubljana, 24. september 2018 Odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma V četrtek, 27. septembra 2018 ob 18. uri bo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje prostorske instalacije Heksagon, kjer so čebele doma. Že samo ime pove, da je ta del ob razstavnega programa letošnje osrednje razstave SEM Kjer so čebele doma (odprta junija 2018). Pripravili so jo študenti Fakultete za dizajn v okviru projekta Po kreativni poti do znanja (PKP), ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada. O instalaciji Namen prostorske instalacije je prebuditi zavedanje o pomenu čebel za obstoj človeštva in narave. Heksagonalna, šestkotna geometrijska oblika omogoča trdnost strukture ter učinkovito izrabo prostora in materiala. Kot osnovna oblika elementa čebeljega satovja je tako predstavljala inspiracijo pri oblikovanju temeljnega gradnika razstave. Skozi igro razmerij in uporabe čutil obiskovalca popelje skozi razstavni prostor. Popotovanje se prične pri veliki skulpturi čebele, ki lebdi v hodniku muzeja in je del razstave »Kjer so čebele doma«. Velikostna razmerja čebeljega sveta so pri instalaciji pretvorjena v razmerja sveta človeka, zato je opazovalec deležen svojevrstne izkušnje pri razumevanju življenja čebel, saj je simbolično postavljen v vlogo čebele. V razstavni prostor so postavljeni objekti, ki na abstraktne načine interpretirajo čebelji svet, način doživljanja prostora pa je prepuščen opazovalčevi domišljiji. Pomemben del razstave predstavljajo mikroskopski različnih kompozicij in barv; to so posnetki čebel, čebeljih pridelkov, izdelkov, rastlin. Heksagonalna mreža kot osnova skozi katero se obiskovalec sprehaja po razstavi zabrisuje geometrijskost prostora in obiskovalca postavi v naravo. K celovitosti doživetja pripomorejo vonji sivke, rožmarina in drugih medovitih rastlin, s katerimi so prepojeni materiali, ter zvok čebel, ki prihaja iz visečih cilindrov iz pol
še novic