OBVESTILO

ZZMS, 1. marec ― Partnerji projekta Refresh+ sporočajo, da so na današnjem sestanku, 1. marca 2021, ki je potekal preko platforme Zoom, na predlog partnerja iz Hrvaške, Culture hub Croatia, soglasno sprejeli sklep, da podaljšajo rok za izbor kandidatov, ki so se prijavili na odprti razpis za sodelovanje v mednarodni ekipi projekta Refresh+. Novi rok za izbor in objavo […] The post OBVESTILO appeared first on ZZMS.

Izšel je nov promocijski katalog Ptuja

ZZMS, 1. marec ― Zavod za turizem Ptuj je izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja v slovensko/italijanski in angleško/nemški različici, katerega namen je celovita predstavitev turistične destinacije, domačim in tujim  obiskovalcem pa vabilo na ogled enega od najstarejših mest v Sloveniji. Rdeča nit predstavitve so izjemne fotografije in bogati opisi edinstvenih zgodovinskih lokacij, kulture in zgodovinske dediščine, festivalskega  dogajanja, […] The post Izšel je nov promocijski katalog Ptuja appeared first on ZZMS.

Loška smojka /RECEPT/

ZZMS, 26. februar ― Loška smojka je stara, preprosta jed, ki je doma v Škofji Loki in bližnji okolici in je ne srečamo drugod. Včasih so jo pripravljale gospodinje, ki so že zjutraj repe zložile v železni ali glineni lonec, jih nadevale s proseno kašo in postavile v peč. Tako pripravljene repe so se pekle ves dan in bile nared prav za […] The post Loška smojka /RECEPT/ appeared first on ZZMS.
Ljubezenske zgodbe zgodovinskih mest

Ljubezenske zgodbe zgodovinskih mest

ZZMS, 4. februar ― Ljubezen je neločljivo povezana z rojevanjem narave, zato smo ji prav v tem času posvetili poseben praznik. Pri nas dan zaljubljencev praznujemo na gregorjevo, ko radi rečemo tudi, da se ptički ženijo, pravkar vzbrstelo ljubezen in prihod pomladi pa naznanjamo z lučjo. V tokratnem zapisu spoznajte brezčasne ljubezenske zgodbe slovenskih zgodovinskih mest Piran, Idrija, Celje, […] The post Ljubezenske zgodbe zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Mestna občina Slovenj Gradec je nova članica Združenja zgodovinskih mest Slovenije

ZZMS, 3. februar ― Članice Združenja so na rednem mesečnem virtualnem srečanju, 2. februarja 2021, pozdravile novo članico Združenja, Mestno občino Slovenj Gradec. V imenu nove članice je vse prisotne pozdravila podžupanja gospa Martina Šisernik in poudarila, da Slovenj Gradec z ostalimi članicami deli zavedanje, da je kulturna dediščina naš ponos, naše bogastvo in naša prednost, ki v povezavi […] The post Mestna občina Slovenj Gradec je nova članica Združenja zgodovinskih mest Slovenije appeared first on ZZMS.

RAZPIS ZA MLADE UMETNIKE

ZZMS, 11. januar ― Partnerji mednarodnega projekta Mladi umetniki oživljajo dediščino in legende REFRESH+ so objavili odprti razpis za mlade umetnike, ki bo del mednarodne projektne ekipe. Mladi umetniki iz 5 partnerskih držav bodo skozi ustvarjali procesu oživili dve legendi, eno bodo prispevala zgodovinska mesta Slovenije, ena pa bo iz Romunije. Več o razpisu si lahko preberete: TUKAJ.  The post RAZPIS ZA MLADE UMETNIKE appeared first on ZZMS.
Grajske skrivnosti zgodovinskih mest

Grajske skrivnosti zgodovinskih mest

ZZMS, 6. januar ― Se kdaj sprašujete o tem, kaj bi povedali zidovi gradov na Slovenskem, če bi lahko spregovorili? Gotovo mnoge osupljive zgodbe o pogumu, moči, razkošju in vplivu, pa tudi nesreči, spletkah, vojnah in izgubah. Že poznate kako grajsko zgodbo? K sreči imamo ohranjenih veliko zgodovinskih virov, ki nam razkrivajo slikovite zgodbe iz preteklosti življenja plemenite gospode […] The post Grajske skrivnosti zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.
Predstavitev slovenskih zgodovinskih mest na virtualnih dogodkih za Italijo in države Benelux-a ter Francijo

Predstavitev slovenskih zgodovinskih mest na virtualnih dogodkih za Italijo in države Benelux-a ter Francijo

ZZMS, 4. december 2020 ― V preteklem tednu se je Združenje zgodovinskih mest Slovenije udeležilo dveh pomembnih poslovnih dogodkov:   Webinar za turistične agencije in tour operaterje Severne Italije, 1. decembra 2020   Predstavitve, ki smo se je udeležili na povabilo Slovenske turistične organizacije in smo jo pripravili skupaj z zgodovinskim mestom Koper, se je udeležilo 29 predstavnikov turističnih agencij […] The post Predstavitev slovenskih zgodovinskih mest na virtualnih dogodkih za Italijo in države Benelux-a ter Francijo appeared first on ZZMS.
Praznično vzdušje v zgodovinskih mestih

Praznično vzdušje v zgodovinskih mestih

ZZMS, 3. december 2020 ― December je gotovo najočarljivejši čas v letu. Je mesec, v katerem pozabimo na vse hudo, ko poskušamo z najdražjimi preživeti čim več skupnih trenutkov in se veselimo lepih reči, ki nam jih bo prineslo novo leto. Letos bo praznični utrip malce drugačen, kot smo ga bili vajeni, saj bo družabnih prireditev, kot so praznovanja na […] The post Praznično vzdušje v zgodovinskih mestih appeared first on ZZMS.

URADNI ZAČETEK PROJEKTA REFRESH+

ZZMS, 28. november 2020 ― Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends   27.11.2020 se je, z online »Kick-off« sestankom vseh partnerjev, uradno pričel projekt ReFresh+ (Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends), sofinanciran iz programa Kreativna Evropa/Kultura.  V projektu, ki traja 2 leti in je skupno ovrednoten na 314.546 eur, poleg vodilnega partnerja – Združenje zgodovinskih mest Slovenije – […] The post URADNI ZAČETEK PROJEKTA REFRESH+ appeared first on ZZMS.
REDNA LETNA SKUPŠČINA,

REDNA LETNA SKUPŠČINA,

ZZMS, 25. november 2020 ― online, 25. november 2020 Sprejeli so POROČILO O DELU za leto 2020 in PROGRAM DELA za leto 2021.     Članice Združenja so letos prvič izvedle online redno letno skupščino, ki  jo je vodil župan Kamnika, gospod Matej Slapar. Potekala je brez težav, pogrešali smo le naše srečanje in druženje, ki je običajno po zaključenem […] The post REDNA LETNA SKUPŠČINA, appeared first on ZZMS.

Osvežena podoba publikacije Mesta kulture

ZZMS, 13. november 2020 ― V sodelovanju in ob finančni podpori Slovenske turistične organizacije smo v Združenju zgodovinskih mest Slovenije pripravili posodobljeno publikacijo Mesta kulture v petih jezikih: slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem. Publikacija je bila natisnjena v 30.000 izvodih, ki so jih prejela vsa mesta, članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Ljubljana in Maribor ter Slovenska turistična organizacija za […] The post Osvežena podoba publikacije Mesta kulture appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta Slovenije se predstavljajo v prilogi nemškega National Geographica

ZZMS, 13. november 2020 ― V novembrski izdaji revije Das Erbe Unserer Welt, ki že deset let izhaja dvakrat letno kot priloga nemškega National Geographica se predstavlja vseh 18 slovenskih zgodovinskih mest. Gre za specializirano revijo v nemškem jeziku, ki jo prejema več kot 70.000 naročnikov National geographica in prioritetno promovira Svetovno dediščino, naravo, kulturo, gastronomijo in wellness. Slovenska zgodovinska […] The post Zgodovinska mesta Slovenije se predstavljajo v prilogi nemškega National Geographica appeared first on ZZMS.

Pletenica /RECEPT/

ZZMS, 5. november 2020 ― Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih. Sestavine:  60 dag moke 1/2 kocke kvasa 1 žlica sladkorja 3-4 jajca 1 rumenjak za premaz 8 dag masla ali margarine malo olja 3 dl mleka 1 vaniljin sladkor sol Priprava: V posodo damo moko, […] The post Pletenica /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Mlinčevka /RECEPT/

ZZMS, 5. november 2020 ― Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem. Sestavine: za testo za mlince  1 kg bele gladke moke 8-10 jajc 1 dcl olja mlačna voda po potrebi za nadev  1 kg skute 2-3 jajca malo sladkorja 1 vaniljin sladkor 10-15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja Priprava: Zamesimo mehkejše testo za […] The post Mlinčevka /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Bizeljski ajdov kolač /RECEPT/

ZZMS, 5. november 2020 ― Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica, čeprav to ni bil. Bizeljski ajdov kolač je topla jed iz ajdovega testa in skutnega nadeva, kar pomeni, da je idealna slana sladica, za ljudi, ki ne smejo uživati glutena.   […] The post Bizeljski ajdov kolač /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Pleteno srce /RECEPT/

ZZMS, 5. november 2020 ― Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne vrednosti. Pomenil je simbolno združitev ženina in neveste, ter prinašal srečo, blaginjo in veliko otrok. Prepleti kit označujejo povezanost v zakonu. Ptici označujeta mladoporočenca, med njima prekrižana prstana pa simbolno znamenje neskončnosti. […] The post Pleteno srce /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Cviček

ZZMS, 5. november 2020 ― Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja.  Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu. Čeprav cviček velja za dolenjskega posebneža, pa je njegova zibelka-Gadova Peč, ki se nahaja v […] The post Cviček appeared first on ZZMS.

Rdeči bizeljčan

ZZMS, 5. november 2020 ― Rdeči bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je osnovna zvrst sort žametne črnine, modre frankinje in modrega pinota ter belih sort od laškega rizlinga, rumenega plavca in drugih sort grozdja, ki so dovoljena v vinorodnem okolišu Bizeljsko-sremiške vinske ceste. Je sadnega vonja in svežega okusa, ter […] The post Rdeči bizeljčan appeared first on ZZMS.

Beli bizeljčan

ZZMS, 5. november 2020 ― Beli bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je mešanica laškega rizlinga, sauvignona, belega pinota, chardonnaya in rumenega plavca. Odlično se poda k rižotam, sladkemu in kislemu zelju, ter je odlična izbira za narezke. The post Beli bizeljčan appeared first on ZZMS.

Modra frankinja

ZZMS, 5. november 2020 ― Modra frankinja je avtohtona slovenska trta, ki je po barvi običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnologije pridelave. Prepoznavna je po bogati sadni aromi, s starostjo pridobiva žametnost, kompleksnost arome, ki ima tudi čokoladno aromatiko. Med vsemi rdečimi sortami jo odlikuje najvišja vsebnost antioksidantov, še posebej resveratola, ki […] The post Modra frankinja appeared first on ZZMS.

Penine Istenič

ZZMS, 5. november 2020 ― Penine Istenič imajo že zelo dolgo tradicijo pridelovanja penin na Bizeljskem, a so tudi prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasičen način pridelave penečih se vin. Prva penina Penin Istenič je bila penina Barbara, sledila so še številne druge, prestižnost njihovih penin pa še vedno raste. Najprestižnejše zorijo kar 6 let, s tem […] The post Penine Istenič appeared first on ZZMS.

Reset pivo

ZZMS, 5. november 2020 ― Kraft reset pivo najdete v pivnici pivovarne Reset Brewery v Brežicah, kjer si lahko privoščite tudi slasten burger. Si želite izvedeti več o pivu in procesu varjenja piva? Podajte se na strokovno voden ogled pivovarne, kjer boste lahko tudi degustirali različna piva.  The post Reset pivo appeared first on ZZMS.
še novic