Skutni štruklji s pregreto smetano /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Receptura za 4 osebe Sestavine:  Testo 0,2 kg moke 0,02 l oljčnega olja 0,12 l mlačne vode   Nadev 0,1 kg pretlačene skute 0,2 kg pregrete smetane 1 jajce 0,05 kg sladkorja 0,1 kg masla 0,05 kg drobtin   Priprava: Iz sestavin pripravimo vlečeno testo, ga premažemo z oljem in pokrijemo, da se ne suši. […] The post Skutni štruklji s pregreto smetano /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Fonda piranski brancin v soli /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zakopanega v soli, ki ščiti površino ribe pred direktno toploto, zato se brancin lepo in enakomerno speče. Tako ostane ribje meso sočno, izjemno dobrega in nežnega okusa. Zahtevnost: Enostavno, brez posebne predpriprave. Čas priprave: 70 […] The post Fonda piranski brancin v soli /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Kozjanski krapki /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Kozjanski krapki so topla predjed, priloga ali nemesna glavna jed iz ajdove moke, skutinega nadeva s proseno kašo ter zabelo iz ocvirkov in kisle smetane.    Sestavine: AJDOVO TESTO 500 g ajdove moke 1 – 2 žlici kisle smetane oz. po potrebi sol voda SKUTIN NADEV S PROSENO KAŠO 300 g skute 100 g prosene […] The post Kozjanski krapki /RECEPT/ appeared first on ZZMS.
Obzidana mesta – Celje, Kranj, Škofja Loka, Piran, Koper

Obzidana mesta – Celje, Kranj, Škofja Loka, Piran, Koper

ZZMS, 4. marec ― Mestna obzidja slovenskih zgodovinskih mest so kot stoletne priče razburljivega življenja za tesno zaprtimi mestnimi vrati. V njih so ujete skrivnostne in nikoli dokončane zgodbe, ki jih slovenska zgodovinska mesta pripovedujejo svojim obiskovalcem. Obzidna mesta Celje, Kranj, Škofja Loka, Piran in Koper vas vabijo k odkrivanju mogočnih kamnitih zidov in plemenite kulturne dediščine. Odkrijte zgodbe […] The post Obzidana mesta – Celje, Kranj, Škofja Loka, Piran, Koper appeared first on ZZMS.

Desertno vino Rdeči ribez

ZZMS, 18. februar ― Domačin iz bližnjih Žič, Matjaž Lešnik, je svoj kreativni izziv našel v pridelavi desertnega vina iz rdečega ribeza, ki ga z ljubeznijo doma obdeluje skupaj z družino. The post Desertno vino Rdeči ribez appeared first on ZZMS.

Eko zeliščna sol Majnika Premium

ZZMS, 18. februar ― Povsem naraven izdelek iz posušenih kuhinjskih zelišč in zelenjave, nerafinirane tradicionalne piranske soli ter energetsko zelo bogate rastline korenina svetlobe (Dioscorea batatas). Je odličen naravni nadomestek za t. i. vegeto in podobne jušne osnove ter se poda vsem vrstam slanih jedi – od juh in enolončnic do vseh vrst mesa, solat, nadevom, omakam in namazom. The post Eko zeliščna sol Majnika Premium appeared first on ZZMS.

Kartuzijanska grenčina

ZZMS, 18. februar ― Grenka žgana pijača iz 23-ih vrst zelišč in začimb, maceriranih v domačem žganju. Narejena je po starih receptih kartuzijanov in domačega izročila ter se pije kot digestiv po jedi ali za lajšanje prebavnih težav. The post Kartuzijanska grenčina appeared first on ZZMS.

Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom /RECEPT/

ZZMS, 18. februar ― V konjiški Gostilni Grič, ki ponuja osupljive razglede na mesto Slovenske Konjice,  znajo postreči tudi osvežujočo sladico, pripravljeno iz domače ajde, lokalno pridelane aronije in kislega mleka.   Sestavine za 4 osebe Ajdovi cmoki: 750 g kuhanega krompirja 60 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi 2 rumenjaki 50 g pšeničnega zdroba pol čajne žličke soli […] The post Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Minattijeva kava

ZZMS, 18. februar ― Zgodba o kavi in poeziji v konjiškem Starem trgu živi že vse od druge polovice marca 2018, ko so v  Pubu Tattenbach začeli streči prav posebno Minattijevo kavo.  Kava z dodatkom cimeta in priloženimi verzi, med njimi tudi tistimi iz Minattijeve najbolj znane »Nekoga moraš imeti rad«, poživlja srce in duha. The post Minattijeva kava appeared first on ZZMS.

Ocvirkovka /RECEPT/

ZZMS, 18. februar ― Ocvirki so bili kar nekaj časa potisnjeni v ozadje, češ da so zdravju škodljivi, zato so si članice Društva kmetic Zarja omislile okusno, slano kvašeno pogača, ki ne manjka na nobeni njihovi pogostitvi. Je nepogrešljiva ob druženju z vinsko kapljico.    Sestavine: 40 dag moke pol kocke kvasa žlička sladkorja mleko 1 jajce 50 dag […] The post Ocvirkovka /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Konjiška penina

ZZMS, 18. februar ― Penina BELA iz 100 odstotnega belega pinota, ki raste v vinogradih v vinorodnih Škalcah. Penine v miru in tišini zorijo v Otakarjevi peninski kleti v Žički kartuziji in so zato še posebej žlahtne. The post Konjiška penina appeared first on ZZMS.

Ptujska kurentova juha

ZZMS, 15. februar ― Stari običaji ob praznikih in vsakdanjikih na Ptujskem so nadvse zanimivi ter so vselej povezani tudi s tradicionalnimi jedmi. Pust je bil svoj čas simbolni začetek novega leta in čas, ko so na kmetih častil dobro letino in si z obilno bogato obloženo mizo za pusta želeli obilje tudi v novem letu. Omenjeni običaji na […] The post Ptujska kurentova juha appeared first on ZZMS.

Slovenski praznik kulture in norčavi pust

ZZMS, 10. februar ― Februar v slovenskih zgodovinskih mestih nikakor ni dolgočasen in siv, temveč obarvan z bogato kulturo in živahnim pustnim rajanjem. Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan (8. februar) obiščite Kranj, kjer vas Prešernov smenj popelje nazaj v čas romantike 19. stoletja. Pust in pustne vragolije pa so doma na Ptuju, kjer se lahko pridružite jubilejnemu 60. […] The post Slovenski praznik kulture in norčavi pust appeared first on ZZMS.
še novic