Prešernova proslava v Mozirju (1913)

Prešernova proslava v Mozirju (1913)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. februar ― Pod signaturo SI_ZAC/1027/006/01013 hranimo v Fototeki Videčnik fotografijo, ki priča o Prešernovi proslavi v Mozirju leta 1913. Fotografija je del zapuščine celjskega in savinjskega publicista in zbiratelja Aleksandra Videčnika. Na fotografiji pozira številna šolska mladina, različni tipi oblek pa skoraj gotovo izpričujejo, da je nekaj otrok nastopalo v posebnem programu. Na fotografiji je identificiran tudi […] The post Prešernova proslava v Mozirju (1913) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (4. 3. 2021)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 4. februar ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 4. marca 2021, izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (4. 3. 2021) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Pred Prešernovim spomenikom (1905)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 4. februar ― V osebnem fondu SI_ZAC/1003 Brenčič Radovan hranimo tisk pesmi Josipa Stritarja: »Pred Prešernovim spomenikov v Ljubljani dne 10. septembra 1905. l.« Navdih za Stritarjevo pesem je bilo slavnostno odprtje Prešernovega spomenika v Ljubljani. Odprtje je obenem dvignilo tudi veliko prahu, saj je za afero poskrbel ljubljanski nadškof Jeglič, katerega je na spomeniku zmotilo golo oprsje […] The post Pred Prešernovim spomenikom (1905) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Celje za obnovo Prešernove hiše (1939)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 2. februar ― V letu 1939 je Dravska banovina odkupila rojstno hišo Franceta Prešerna od njegovih sorodnikov. Veliko večino deleža je pri nakupu zbrala šolska mladina. Odkup in preurejanje hiše je vodil poseben odbor, kateremu je predsedoval rektor ljubljanske univerze dr. Rudolf Kušej. Operativno pa je veliko dela od pobud do izvedbe za odbor opravil pisatelj in duhovnik […] The post Celje za obnovo Prešernove hiše (1939) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Dopolnilno izobraževanje (24. 3. 2021)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 2. februar ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v sredo, 24. marca 2021 izvedli dopolnilno izobraževanje za uslužbence javnopravnih oseb, ki upravljajo […] The post Dopolnilno izobraževanje (24. 3. 2021) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Sprehod skozi stalnice in prilagajanje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 27. januar ― S prispevkom TV Celje v rubriki Minute za kuluturo lahko prepoznate nekaj stalnic in prilagajanja dela arhivske javne službe v Zgodovinskem arhivu Celje, kot se kaže ob obisku televizijske ekipe v mesecu januarju 2021. Dotaknili smo se več segmentov naše dejavnosti, ki jo izvajamo v deloma prilagojeni obliki. Nove razmere so ponudile tudi nove izzive, […] The post Sprehod skozi stalnice in prilagajanje first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Zgodovinski popis obče javne bolnice v Brežicah (1922)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 8. januar ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov predstavljamo zanimiv dokument, ki je nastal v letu 1922, skozi opise prvih let delovanja brežiške bolnišnice pa med drugim beremo tudi o epidemiji in potresu. V fondu SI_ZAC/1056 Splošna bolnišnica Brežice hranimo dokument Zgodovinski popis obče javne bolnice Brežice. Gre za kratek oris izpostavljenih dogodkov po posameznih letih od […] The post Zgodovinski popis obče javne bolnice v Brežicah (1922) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
2021

2021

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. december 2020 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike in vse najboljše v 2021! Naj bo zdravo, uspešno in naj steče po vaših pričakovanjih! Ekipa pisanih spominov The post 2021 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Virtualni.ZAC

Virtualni.ZAC

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 2. december 2020 ― V jeseni 2020, torej v obdobju drugega zaprtja javnega življenja zaradi bolezni Covid-19, smo v Zgodovinskem arhivu Celje zagnali nov portal na spletnem naslovu www.virtualni.zac.si. Na zaprtje kulturnih institucij za obiskovalce smo se odzvali z omogočenim prenovljenim virtualnim sprehodom po arhivu. Funkcionalnost virtualnega sprehoda po nekaterih notranjih prostorih arhiva, ki je bila dostopna uporabnikom že […] The post Virtualni.ZAC first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Anonimka v katalogu KUV

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 20. november 2020 ― V povezavi s pozivom nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar, da se v času razglašene epidemije zaradi bolezni Covid-19 okrepi dostop do kakovostnega spletnega gradiva z različnih področij iz kulturno-umetnostne vzgoje (KUV), se v Zgodovinskem arhivu Celje odzivamo s spodbudo po vključitvi projekta Anonimka v okviru ponudbe vsebin na spletni strani KUV na daljavo. Ob izobraževanju […] The post Anonimka v katalogu KUV first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Zaprtje arhiva za uporabnike (26. 10. 2020)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 26. oktober 2020 ― V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS (Ur. l. RS 152/20), arhivi ne spadamo več med izjeme, pri katerih se omejuje delovanje na prostoru, ki določa enega uporabnika na 20 kvadratnih metrov ter se s tem odlokom začasno od 24. 10. 2020 začasno prepovedujejo vse kulturne […] The post Zaprtje arhiva za uporabnike (26. 10. 2020) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Obvestilo raziskovalcem ob obisku čitalnice (22. 10. 2020)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 23. oktober 2020 ― V skladu s ponovnim zaostrovanjem ukrepov v zvezi s širjenjem bolezni Covid-19 in Higienskimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 v knjižnicah, čitalnicah in arhivih izdanih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v skladu z Odlokom o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS […] The post Obvestilo raziskovalcem ob obisku čitalnice (22. 10. 2020) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Memento mori

Memento mori

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 20. oktober 2020 ― V Zgodovinskem arhivu Celje potrebi po zavedanju, ohranjanju in tudi poustvarjanju vsebin, ki jih v sodobni čas nosi arhivsko gradivo, posvečamo veliko pozornosti. V fokus obravnav smo v zadnjih letih stkali že veliko vsebin, ki temeljijo bodisi na raznolikih tematskih ali kronološko utemeljenih izhodiščih, projekt Memento mori: Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu […] The post Memento mori first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Mag. Hedvika Zdovc prejemnica Aškerčevega priznanja

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2020 ― Arhivsko društvo Slovenije v petek, 16. oktobra 2020 v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše podeljuje Aškerčevo nagrado in dve Aškerčevi priznanji za obdobje 2019–2020. Med prejemniki bienalnih in osrednjih nagrad s področja arhivistike je tudi mag. Hedvika Zdovc. Nagrajenka, od leta 1985 zaposlena v Zgodovinskem arhivu Celje, kjer je skrbnica fondov uprave za obdobje […] The post Mag. Hedvika Zdovc prejemnica Aškerčevega priznanja first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Zakulisje pogreba Ivana Kovačiča Efenke

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2020 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov objavljamo združen dokument: Načrt zavarovanja pogrebnih svečanosti ob pokopu Ivana Kovačiča Efenke. Gradivo hranimo v okviru Zbirke fotografij, in sicer pod signaturo SI_ZAC/0524/004/00044. V to zbirko je bilo gradivo v preteklosti uvrščeno verjetno zaradi izstopajoče skupine fotografij v zadnjem delu združenega dokumenta. Z vidika konteksta nastanka in razlage fotografij […] The post Zakulisje pogreba Ivana Kovačiča Efenke first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
še novic