20. oktobra 1838 se je v Povirju pri Sežani rodil Simon Kukec, slovenski podjetnik, pivovar in hmeljar

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 1838 se je v Povirju pri Sežani rodil Simon Kukec, slovenski podjetnik, pivovar in hmeljar. Umrl je 29. oktobra 1910 v Žalcu.  Po končani osnovni šoli se je zaposlil na železnici. Aktivno vojsko je služil 12 let in dosegel čin narednika. Leta 1869 se je v Trstu poročil z Ano Smolka, s katero sta imela osem otrok. V Trbovljah, kamor so se preselili leta 1880, so vzeli v zakup rudniško restavracijo. Z restavracijo sta Simon in Ana toliko zaslužila, da so se že leta 1887 preselili v Žalec. Nasproti železniške postaje je zgradil hišo, ki je dane poznana kot Kolodvorska restavracija. V Žalcu je Simon Kukec nakupil toliko nasadov hmelja, da je postal veleposestnik. Od vdove Franca Žuža je kupil bivšo pivovarno, ki jo je v letih 1891/92 povečal in povsem moderniziral ter ji dodal lastno sladarno. Avgusta leta 1889 je na dražbi kupil še pivovarno v Laškem. Obe pivovarni je združil in ju imenoval Združene pivovarne Žalec in Laški trg. Pivovarno v Žalcu je vodil sam, v Laškem pa njegov sin Edvard. Simon Kukec je tudi laško pivovarno posodobil, jo povečal in opremil z boljšimi stroji in opremo. Uvedel je strogo delitev dela po oddelkih. V Žalcu je bila pivovarna v tem času edino podjetje, v Laškem pa je bil med več nemškimi podjetniki edini Slovenec. Zaposloval je samo slovenske delavce in nameščence. Kukčevo pivo je bilo znano na Štajerskem, Kranjskem, Hrvaškem, Goriškem, v Istri, Trstu in še kje. Uveljavil je novo vrsto piva - termalno pivo. Za svoje delo je prejel kar nekaj priznanj, in sicer na Obrtni razstavi v Trbovljah leta 1887, na Spodnje-štajerski razstavi v Celju leta 1888 ter na Svetovni razstavi v Parizu leta 1900, kjer mu je priznanje podelila francoska vlada.

20. oktobra 2013 je umrla Jovanka Broz, rojena Budisavljević, vdova Josipa Broza Tita

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2013 je umrla Jovanka Broz, rojena Budisavljević, vdova Josipa Broza Tita. Rodila se je 7. decembra 1924.  Rojena je bila v vasi Pećane, v hrvaški Liki. S sedemnajstimi leti se je leta 1941 priključila partizanskemu gibanju. Bila je borka 6. liške divizije, kjer se je med prvimi včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije. Leta 1944 je kot partizanka Mara v Drvarju prvič srečala Josipa Broza, po vojni pa je delala pri njem na Belem dvoru v Beogradu bodisi kot njegova negovalka bodisi kot tajnica. Med vojno je hitro napredovala po vojaški lestvici in konec vojne dočakala s činom kapetanke ter dvema odlikovanjema za hrabrost. Bila je komisarka vojne bolnice, službovanje v Jugoslovanski ljudski armadi - JLA je leta 1952 končala s činom podpolkovnice. V strogi tajnosti se je leta 1952, ko je štela 28 let, v Beogradu poročila s takrat 60-letnim Josipom Brozom Titom in postala njegova (uradno) tretja žena.

20. oktobra 2006 je umrl Janko Moder, prevajalec, urednik in publicist

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2006 je umrl Janko Moder, prevajalec, urednik in publicist. Rodil se je 8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani. Janko Moder je pravil o sebi, da je otrok prve svetovne vojne: rodil se je namreč 8. maja 1914 v Dolu pri Ljubljani. Ob izbruhu prve svetovne vojne je moral oče na fronto. Mati se je preživljala s slamnikarstvom. Ko se je oče po vojni vrnil domov, je bil za štiriletnega Janka tujec. V naslednjih letih je dobil štiri brate in dve sestri. Oče, po poklicu mizar, je po vojni želel ustvariti strojno mizarstvo in v ta namen je z bratom postavil hidroelektrarno. Šolsko modrost, ki mu je bila nekam tuja, je Janko začel nabirati v ljudski šoli v Dolu, potem so ga poslali v Ljubljano, kjer je kot gojenec Marijanišča v enem šolskem letu naredil tri razrede.  

20. oktobra 2005 je na Golniku umrl Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2005 je na Golniku umrl Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar. Rodil se je 26. oktobra 1929  v Zgornji Javoršici pri Moravčah.  Rodil se je v revni kmečki družini staršema Pavli in Stanku. Družina je živela na kmetiji v Zgornji Javoršici pri Moravčah, vasi 40 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Njegovo otroštvo je boleče zaznamovala vojna; v partizanih sta padla oba brata, isto leto sta umrla tudi Danetov oče in ded, nacisti so požgali domačo hišo. Zaradi požiga šole je med vojno za štiri leta prekinil šolanje. Leta 1947 se je vpisal na poljansko gimnazijo v Ljubljani, istega leta se je v Dijaškem domu Ivana Cankarja spoprijateljil s starejšim Lojzetom Kovačičem. Leta 1951 so ga zaradi političnih stališč zaprli, obsodili in izključili iz gimnazije. Kasneje, leta 1958, je maturiral privatno, a mu je takratna prorežimska študentska organizacija preprečila vpis na univerzo. 
1946 Kirkland Lake – Družina Otoničar (2)

1946 Kirkland Lake – Družina Otoničar (2)

Stare slike (Cerknica), 20. oktober 2018 ― Osem let po tem, ko so Žnidaršičevi (Šentkovi) prejeli prvo sliko od družine Otoničar (Pocinovi), so prejeli novo sliko. Ob kakšni priložnosti so se postavili v fotografski atelje, nam ni znano. Morda je to Tončka zaupala svoji sestri Francki, ki jo je obiskala v Cerknici v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Po pripovedovanju se stara teta […]
Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

SEM, 19. oktober 2018 ― Slovenski etnografski muzej je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS na pobudo Ministrstva za kulturo RS in s sodelovanjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu pripravil predstavitev Slovenije na mednarodnem sejmu Colorfull world. Sejem, ki je paviljonska razstava kultur, katere namen je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu, bo potekal med  25. in 28. oktobrom 2018 v Pekingu. Slovenski etnografski muzej pod naslovom: Kje so čebele doma? To je naša Slovenija na sejmu predstavlja Slovenijo z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Muzej, ki čebelarsko dediščino raziskuje, varuje in ohranja, ji v letu 2018 posveča posebno muzejsko razstavo z naslovom Kjer so čebele doma. Z njo obeležuje tudi praznovanje prvega svetovnega dne čebel 20. maja, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila na pobudo Slovenije decembra 2017, resolucijo je soglasno sprejelo vključno s Kitajsko 115 držav. Pri promociji razglasitve Svetovnega dne čebel in ohranjanja čebel ima pomembno vlogo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS, ki je je v ta namen pripravilo interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim se predstavlja po svetu. Razstavljen je bil na Kitajskem v Hong Kongu (2015), v ZDA v Palači OZN (2017),  v več evropskih državah, od avgusta 2018 pa je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer lahko obiskovalci doživijo svet čebel v virtualni obliki. Razstavo tvorijo panoji (oblikovala jih je arhitektka Mojca Turk)  na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi paviljon Čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel. Slovenijo na sejmu zastopa tričlanska delegacija iz Slovenskega etnografskega muzeja – mag. Ralf Čeplak, kustos za Azijo, Oceanijo in Avstralijo, Žiga Rehar, restavrator/

Prva podelitev Goropevškovih nagrad

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) bo na letošnjem DOMFESTU, strokovnem posvetovanju slovenskih domoznancev, ki bo 19. oktobra v Mestni knjižnici Ljubljana, prvič podelila Goropevškove nagrade. Nagrade so poimenovane po vidnem slovenskem domoznancu in bibliotekarju ter prvem predsedniku Sekcije za domoznanstvo in kulturno dediščino pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, pred šestimi leti preminulem zgodovinarju in nekdanjem direktorju celjske knjižnice, mag. Branku Goropevšku (18. 10. 1966 - 13. 9. 2012).

18. oktobra 1966 se je v Celju rodil Branko Goropevšek, slovenski zgodovinar, bibliotekar in domoznanec

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. oktobra 1966 se je v Celju rodil Branko Goropevšek, slovenski zgodovinar, bibliotekar in domoznanec. Umrl je 13. septembra 2012 v Celju.   Magister Branko Goropevšek, profesor zgodovine in geografije ter bibliotekarski specialist se je po uspešno zaključenem študiju leta 1991 zaposlil v Osrednji knjižnici Celje na mestu vodje oddelka za domoznanstvo. Za direktorja celjske knjižnice je bil imenovan leta 2001, to delo pa je opravljal vse do svoje prezgodnje smrti. Kot vodja domoznanskega oddelka je vsa leta aktivno sodeloval pri razvoju slovenskega domoznanstva. Vseskozi je bil aktiven tudi na področju slovenskega zgodovinopisja, saj je bil kot referent povabljen na več simpozijev (pogosto z mednarodno udeležbo) in strokovna posvetovanja s področja zgodovinopisja. Med letoma 1993 in 2000 je bil vključen v znanstveni projekt Zgodovina Severovzhodne Slovenije, zgodovina 1848–1918.

18. oktobra 1869 je v Kranju umrl Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj

Kamra.si, 18. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. oktobra 1869 je v Kranju umrl Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj. Rodil se je 27. oktobra 1835 na Podreči pri Mavčičah. Rodil se je leta 1835 kot nezakonski sin siromašnih kmečkih staršev. Starša sta se poročila šele štiri leta kasneje, ko je oče podedoval majhno kmetijo v Prešah, in si ustvarila veliko družino. Denarne razmere doma so bile slabe, zato sta se starša ukvarjala z raznimi dopolnilnimi dejavnostmi (čevljarstvo, preja, ročno delo). Po osnovni šoli v Smledniku in Kranju se je vpisal na frančiškansko gimnazijo v Novem mestu, kjer je poučeval njegov stric Nikolaj in tu opravil 6 razredov. Leta 1853 so strica premestili v frančiškanski samostan v Kamnik, zato je prestopil na gimnazijo v Ljubljano. V zadnjem, osmem razredu je skupaj s sošolci ustanovil literarni krožek in postal vodilni pesnik v leposlovnem rokopisnem listu tega krožka – v Vajah. Ves čas je bil odličen in med najboljšimi v razredu. Po maturi leta 1855 je vstopil v bogoslovje v Celovec, vendar že naslednje leto izstopil. Odšel je na Dunaj in študiral klasično jezikoslovje (1856/1857), zgodovino (1857) in pravo (1857–1861). Preživljal se je s poučevanjem, finančno podporo prijateljev in kot študent prava s pomočjo Knafljeve ustanove. Ker ni pravočasno končal vseh izpitov, mu je podpora ustanove zapadla. Še dve leti je ostal kot domači učitelj na Dunaju, nato se je vrnil na Kranjsko.
1957 Unec – Parada

1957 Unec – Parada

Stare slike (Cerknica), 18. oktober 2018 ― Parada na fotografiji je bila 16. 6. 1957 v središču Unca. Unška šola je takrat praznovala 100-letnico obstoja. Na sliki je sprevod šolarjev, ki prihajajo od Unške šole mimo Enžkove hiše v ozadju. Ravno so na glavni cesti ob Enžkovem kozolcu. Parada se je sprehodila po cesti do Rogelnove gostilne in od tam nazaj do zadružnega doma, […]

Maistrov večer: Od Rojstne hiše Rudolfa Maistra do Vojnega muzeja v Kamniku

Kamra.si, 17. oktober 2018 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri na Maistrov večer, ki bopotekal kot preplet teorije in kratkega sprehoda od enega do drugega muzeja, povezanega z obdobjem vojn in nekoliko tudi časa po njej. Začeli bomo v generalovi rojstni hiši z vodstvom po občasni razstavi Oj, ta soldaški boben (Prva vojna iz zasebnih zbirk na Kamniškem), vodila vas bo avtorica Alenka Juvan. 
ZADNJI VELIKI SOKOLSKI ZLET V LJUBLJANI LETA 1933

ZADNJI VELIKI SOKOLSKI ZLET V LJUBLJANI LETA 1933

Fototeka MNZS, 17. oktober 2018 ― Osemindvajsetega junija leta 1933, na Vidov dan, se je v Ljubljani začel veličastni celotedenski sokolski zlet ob 70. obletnici ustanovitve prvega sokolskega društva med južnimi Slovani. To je bil obenem tudi I. Pokrajinski zlet Sokola kraljevine Jugoslavije.   Priprave na zlet so se začele že leto prej, vodilo pa jih je društveno vodstvo – načelnik Gojmir Pehani, podnačelnika Boris Gregorka in Tomaž Šavnik, načelnica...
še novic