"Azija me je povsem uročila"

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v sredo, 16. oktobra 2019, ob 18. uri v Staro grofijo na odprtje občasne razstave "Azija me je povsem uročila". Razstava, ki je posvečena 130. obletnici rojstva ALME M. KARLIN in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta, bo na ogled do konca maja 2020.
Zanimivosti: Kip Danteja Alighierija - Kakšno zvezo ima Dante s Tolminom?

Zanimivosti: Kip Danteja Alighierija - Kakšno zvezo ima Dante s Tolminom?

Tolminski muzej, 11. oktober 2019 ― Po legendi naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri (1265-1321) obiskal Tolmin in kot gost oglejskega patriarha Pagana della Torreja (oglejski patriarh od leta 1319 do 1332) bival na tolminskem gradu. Obiskal naj bi tudi Zadlaško jamo nad Tolminskimi koriti, pred katero so ga menda videli sedeti v rdeči obleki. In prav ogled te jame naj bi ga navdihnil za nekaj spevov Pekla. Decembra leta 1918 je italijanska brigada Sassari pred Dantejevo jamo postavila spominsko ...
REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

ZZMS, 11. oktober 2019 ― Mlade REFRESH umetnice so izbrane! V Španijo na UCAM RHW 2019 23. novembra 2019 potujejo namesto treh kar štiri plesalke: Brina Dokl iz Metlike, Katarina Potočnik iz Škofje Loke ter Katja Potočar in Maja Mušić iz Jesenic. Dekleta so že od nekdaj zaljubljena v ples, prav vsa pa so najprej obula baletne copatke.  Hvala za […] The post REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke appeared first on ZZMS.

Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja: življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Razstava predstavlja delne rezultate raziskovalnega projekta Napravite mi to deželo nemško ... italijansko ... madžarsko ... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva. Projekt izvajajo raziskovalci z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci z Inštituta za novejšo zgodovino, Pedagoške fakultete v Ljubljani, Inštituta za narodnostna vprašanja in Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. V času druge svetovne vojne je bilo v Sloveniji več kot 500 km različnih meja, ki so jih postavili okupatorji. Te meje so ostro zarezale v vse oblike življenja. Meje niso postale le fizična ovira, pač pa mnogokrat tudi mesto smrti. Partizansko gibanje teh meja seveda ni priznalo in je slovensko narodno ozemlje razumelo kot celoto in se borilo za njegovo celotno osvoboditev. Poleg razstavnih panojev bodo na ogled tudi nekateri originalni predmeti s takratnih meja.

Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Kulturno društvo Severina Šalija vabi na večer, posvečen spominu na Severina Šalija, ki se je s svojim ustvarjalnim opusom globoko zakoreninil v slovenski in novomeški kulturni prostor. Soustvarjalci dolgo pričakovane knjige Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje bodo predstavili prvo monografijo o tem imenitnem dolenjskem pesniku in prevajalcu. Z njenim avtorjem, literarnim zgodovinarjem Francetom Pibernikom se bo pogovarjal urednik knjige dr. Marijan Dović.  

Ljubljana v gibljivih slikah: Skrite podvodne poti

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Na zadnjem domoznanskem večeru, ki bo 15. 10. 2019 ob 19. uri, v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad, bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju dr. Davida Petelina, ki bo spregovoril o zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.
NOV TISKARSKI STROJ ZA BARVNI TISK

NOV TISKARSKI STROJ ZA BARVNI TISK

Fototeka MNZS, 11. oktober 2019 ― Osmega oktobra 1969 smo v Dnevniku objavili, da sta nam avtovlaka iz Švedske pripeljala 38 ton težko novo ofsetno rotacijo oziroma tiskarski stroj. Kmalu po objavi novice so začeli montirati novo rotacijo, po novem letu pa je bila že načrtovana uporaba sodobnega stroja. Nova pridobitev je bila za tiskarno Ljudska pravica in bralce pomembna prelomnica, kajti od tedaj naprej je bilo mogoče Dnevnik in...

T'k so včasih jәdli na Koroškem

Kamra.si, 10. oktober 2019 ― T'k so včasih jәdli – Delavnico iz cikla Raziskujmo skupaj: O domačem kraju smo pripravili v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana ob krajevnem prazniku Raven na Koroškem. Udeležili so se je učenci 8. in 9. razredov OŠ Prežihovega Voranca, ki obiskujejo zgodovinski krožek pod mentorstvom učiteljice Marjete Petrovič. Bili so uspešni, zelo ustvarjalni in delovni, hkrati pa smo se vsi skupaj še krasno imeli. Končni izdelki – plakati – so na ogled v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana, do sobote, 30. 11. 2019.
NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

Fototeka MNZS, 10. oktober 2019 ― Vljudno vabljeni na odprtje retrospektivne razstave  NACE BIZILJ – FOTOREPORTER, ki bo v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 19. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Nace Bizilj je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v...

Predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvetaje

Kamra.si, 10. oktober 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvétaje. Pocvétaje je zbirka pesmi, napisanih v domačem narečju. Zbrane pesmi so navdihnili ljudje in narava. Pogovor z avtorjem bo vodil Leon Lah. Dogodek soorganizira Kulturno turistično društvo Miklavž pri Ormožu. Vabljeni!
še novic