Obveščamo, da je na voljo obrazstavna publikacija Belo zlato: Zgodbe o bombažu!

Obveščamo, da je na voljo obrazstavna publikacija Belo zlato: Zgodbe o bombažu!

SEM, 17. marec 2023 ― Publikacija razkriva zgodbo o bombažu – o pomembni surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. V publikaciji so zbrani prispevki kustosov SEM Tine Palaić, dr. Marka Freliha in mag. Ralfa Čeplaka Mencina, ki osvetljujejo zgodovino pridelovanja bombaža in vpetost slovenskega prostora v globalne povezave in izmenjave, povezane zlasti z ustvarjanjem znanja o drugih celinah in tamkajšnjih ljudeh. Te se razkrivajo skozi muzejski zbirki iz Indije in Toga. Izbrane predmete iz muzejske indijske zbirke podrobneje analizira umetnostna zgodovinarka dr. Kanika Gupta, ki v nadaljevanju predstavi tudi svoje raziskovanje aktualnih izzivov gojenja bombaža v indijski zvezni državi Odiša. Tam se je skupaj z raziskovalcem Akashem Kumarjem Sahujem pogovarjala s pridelovalci bombaža in drugimi akterji v tej industriji. Raziskovalka Ana Reberc iz ZRC SAZU pa je obiskala Togo, kjer je pridobila pomemben vpogled v organiziranost pridelovanja bombaža v državi, številne izzive, povezane tudi s podnebnimi spremembami, s katerimi se soočajo lokalni kmetje, in strategije, ki jih razvijajo za njihovo premagovanje. Vabljeni k branju. Katalog lahko po ceni 15 EUR kupite v Trgovini SEM.  
Novice: Po sledeh preteklosti - Izziv raziskovanja družinske in lokalne zgodovine

Novice: Po sledeh preteklosti - Izziv raziskovanja družinske in lokalne zgodovine

Tolminski muzej, 17. marec 2023 ― Družinska in lokalna zgodovina nedvomno zanimata in privlačita mnoge. Nekatere navdušita celo do te mere, da se lotijo resnejšega raziskovanja in zapisovanja. Takšno delo pa je svojevrsten izziv. Odpirajo se vprašanja in dileme, ki jih je brez dodatne strokovne pomoči težko razrešiti, kar ljubiteljske raziskovalce pogosto zaustavi na poti proti začrtanemu cilju.  V Tolminskem muzeju smo zato pripravili cikel predavanj, ki ...

1941 Borovnica – Jože Kotnik, partizanski fotograf

Stare slike (Cerknica), 17. marec 2023 ― Na Jožeta Kotnika sem postal pozoren, ko sem kot kustos dokumentalist v Fototeki MNZS v fotografskih dokumentih t. i. zbornikih, videl kar nekaj fotografij že iz leta 1941 in predvsem iz leta 1942, ko partizanska fotoreporterska služba še ni bila organizirana. Organizirala se je po kapitulaciji Italije 9. septembra 1943. Zaradi zgodnjih Kotnikovih fotografij me je zanimalo, kdo pa […]
Oprema trgovine Lectarija

Oprema trgovine Lectarija

SEM, 16. marec 2023 ― Ljubljana, izdelana 1939. Oprema Lectarije, prodajalne domače in umetne obrti, je izdelana po načrtih slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Načrte je izrisal leta 1938, lokal v središču Ljubljane sta njegova lastnika Henrieta Krbavčič in Robert Freyer odprla leto pozneje. Oprema obsega lesene vitrine, mizico in klop, okroglo mizo iz umetnega kamna, okrogel lesen lestenec s svečami, vrata ter izložbeno okno z medeninasto spiralo. V Lectariji so prodajali rokodelske izdelke visoke kakovosti. Po 2. svetovni vojni je lokal vodilo podjetje Dom. SEM je opremo pridobil leta 2000.
Bloške smuči

Bloške smuči

SEM, 16. marec 2023 ― Zavrh, Notranjska, pridobljene 1956. Vasi na Bloški planoti in v Vidovskih hribih, ki ležijo na nadmorski višini med 700 in 900 m, so znane po hudih zimah in veljajo za zibelko smučanja v Srednji Evropi. Domačini so smuči uporabljali kot pripomoček za premikanje po snegu. Smuči iz jesenovega lesa so dolge 153 cm, imajo klobučevinasto podlago za čevlje, usnjene jermene za pritrjevanje obuvala in palico za oporo. Pridobil jih je dr. Boris Orel, ki je zasnoval zbirko bloških smuči.
Dvojni jarem

Dvojni jarem

SEM, 16. marec 2023 ― Hočevje, Dolenjska, pridobljen 1960. Reprezentančna zbirka jarmov, ki jo hrani SEM, je prepoznavna tudi zunaj meja Republike Slovenije. Vanjo zaradi ohranjenosti in bogatega okrasja sodi tudi mediteranski tip jarma iz javorjevega lesa z domačije »p'r Hrenovk« v Hočevju. Ta tip jarma je bil v rabi na osrednjeslovenskem in mediteranskem območju. Za muzejsko zbirko ga je pridobila terenska ekipa SEM.
Trgovina: Logaršče v sencah davnine

Trgovina: Logaršče v sencah davnine

Tolminski muzej, 16. marec 2023 ― "Kdor bo te dni potoval skozi Logaršče, bo opazil le nekaj hiš, malo verjetno pa je, da bo videl tudi kakšnega človeka, saj je veliko domačij zgolj občasno naseljenih ali pa njihovi prebivalci hitijo po delu. Med gozdovi je še najti nekaj polj in travnikov, na katerih se pasejo tako domače kot tudi divje živali. Ob tem si je danes težko zamisliti povsem drugačne čase, ko je tod mrgolelo ljudi, ko so se po vasi razlegali petje, ...
Teden študentske kulture 2023 v SEM

Teden študentske kulture 2023 v SEM

SEM, 16. marec 2023 ― Brezplačni ogled razstav v SEM za študentke in študente! Slovenski etnografski muzej se pridružuje akciji ŠOU Ljubljana v okviru Meseca kulture 2023 in omogoča brezplačen  individualni ogled razstav vsem študentkam in študentom med 4. in 9. aprilom 2023. Študenti se izkažejo s svojo študentsko izkaznico. Na ogled sta stalni razstavi Med naravo in kulturo in Plečnikova Lectarija, občasne razstave Sveti konji nebesni jezdeci, Belo zlato: zgodbe o bombažu, Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN ter fotografska razstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom: Terenske raziskave Orlovih ekip. Lepo vabljeni!  
Štore v dokumentih najprej virtualno

Štore v dokumentih najprej virtualno

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. marec 2023 ― Občina Štore in Zgodovinski arhiv Celje predstavljata javnosti nov projekt. Na portalu virutalni.zac.si je javnosti dostopna na ogled razstava: Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje. Četrta iz serije razstav »Arhiv v regiji« v ospredje postavlja izbor gradiva vezanega na Štore, ki ga hrani v različnih fondih in zbirkah Zgodovinski arhiv Celje. Gradivo je izbrala in […] The post Štore v dokumentih najprej virtualno first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
1945 Koper – Slovensko-italijanska antifašistična unija

1945 Koper – Slovensko-italijanska antifašistična unija

Stare slike (Cerknica), 15. marec 2023 ― KPJ si je zamislila Ljudsko fronto kot nadaljevalko narodnoosvobodilnega gibanja. Slovensko (slovansko)-italijanska antifašistična unija je bila ustanovljena po navodilih in usmeritvah slovenskih komunistov. Prevzela je tudi organizacijske oblike in program Ljudske fronte. Na območju Julijske krajine so jo ustanavljali postopoma. Najprej v tržaškem okrožju, po umiku jugoslovanske armade iz cone A še v goriškem okrožju […]
še novic