Miloš Kosec: Plečnikova Ljubljana, ki je ni

OUTSIDER, 28. oktober 2019 ― Neuresničeni arhitekturni načrti pogosto burijo domišljijo bolj kot tisti, ki jih okoliščine iz papirja in računalniškega ekrana prenesejo v opeko in beton. To ni nič čudnega: arhitekturni načrt je obljuba prihodnosti, ki je dovolj ohlapna, da lahko v njej izberemo tisto, kar nam je najbolj všeč, si jo z domišljijo prilagodimo in, ko se je… The post Miloš Kosec: Plečnikova Ljubljana, ki je ni appeared first on OUTSIDER.

BIO 26. Popoldan odprtega znanja

MAO, 27. oktober 2019 ― Na partnerskih institucijah si bo mogoče ogledati projekte, ki so nastali v okviru bienala. Pri tem bodo prisotni člani skupin, ki bodo projekte podrobno predstavili ter razložili svoj proces izdelovanja in oblikovanja rešitve za posamezno institucijo.

Drevesa, mimo katerih se ne vidi gozda

OUTSIDER, 25. oktober 2019 ― Intervju s Klausom Littmannom, avtorjem projekta For Forest Vse se je začelo pred skoraj petdesetimi leti, ko je umetnik Max Peintner dokončal eno izmed svojih mnogih odličnih distopičnih risb in jo poimenoval Nenehna privlačnost narave. Dvajset let kasneje je reprodukcijo risbe v neki publikaciji slučajno zagledal Klaus Littmann, takrat mlad švicarski umetnik in kurator. Popolnoma… The post Drevesa, mimo katerih se ne vidi gozda appeared first on OUTSIDER.

Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2?

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Narodna in univerzitetna knjižnica že štiri desetletja prepričuje javnost(i), da potrebuje nove, dodatne prostore. Sredi sedemdesetih je tedanjemu ravnatelju knjižnice prof. Jaru Dolarju najvišja oblast razumevajoče prikimala in obljubila, da bo zagotovila sredstva za  gradnjo nove stavbe nacionalne knjižnice, ki je že takrat postajala pretesna. Pomirjen je odšel v pokoj, kjer pa začetka gradnje ni… The post Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2? appeared first on OUTSIDER.

Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Po kratkem poletnem premoru se je z oktobrom vrnil tudi cikel dogodkov Arhitekturni dialog; tokrat je, letnemu času primerno, zasedel študijske klopi Plečnikove predavalnice na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Naš sogovornik in glavni gost večera je bil arhitekt Boštjan Vuga iz Sadar+Vuga, ki je predstavil nekaj izbranih projektov tega priznanega slovenskega arhitekturnega biroja. Glavni vsebinski… The post Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga appeared first on OUTSIDER.

Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Mlada arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino sta majceno stanovanje oblikovala kot odprt in fleksibilen prostor, ki presega omejitve svoje velikosti tako oblikovno kot funkcionalno. Majhna površina klasičnega enosobnega stanovanja iz 70. let prejšnjega stoletja je bila pred prenovo še dodatno razdrobljena na posamezne prostore, da bi na kvadraturi 31m2 lahko dobili… The post Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Deluxe arhitektura

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― V Ljubljani se menda v naslednjih letih obeta množica novih luksuznih gradenj. Pustimo ob strani dejstvo, da se pri nas vse odvija v predvidljivem investicijskem valu:  vsi investitorji, ki so še leto ali dve nazaj vlagali v bitcoine, letos pač vlagajo v luksuzne nepremičnine. Takšno monoprogramsko vlaganje je najboljši porok za novo krizo. Namesto pritoževanja… The post Miloš Kosec: Deluxe arhitektura appeared first on OUTSIDER.
Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

CZK, 23. oktober 2019 ― V Narodni galeriji so odprli pregledno razstavo 9. bienala Brumen in podelili nagrade za odlično slovensko oblikovanje Brumen, najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Žirija je v 7 kategorijah podelila 31 nagrad, veliko nagrado Brumen pa je prejela oblikovalska in naročniška ekipa projekta Bienale oblikovanja BIO 26| Skupno znanje.

Štajn arhitekti: Bar/Teater

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Dom kulture Kamnik so v petdesetih letih zgradili delavci bližnje smodnišnice; v njem sta bili kinodvorana in restavracija. Od takrat se je njegova namembnost spremenila: danes je kulturni dom in s tem pomembno kamniško vozlišče, stavba pa je postala kolaž prostorov za različne kulturne dejavnosti. Enega izmed teh prostorov so dobili v roke člani biroja… The post Štajn arhitekti: Bar/Teater appeared first on OUTSIDER.
še novic