Bevk Perović: Nova Galerija in kazemate, Wiener Neustadt

OUTSIDER, 3. januar 2020 ― Projektna ekipa iz pisarne Bevk Perović arhitekti je v mednarodni konkurenci dosegla zmago na avstrijskem natečaju, v okviru katerega so v preteklem letu realizirali prenovo srednjeveške strukture in dozidavo galerijskih prostorov v Wiener Neustadtu. V le dobrih dveh letih po zmagi na natečaju so kazemate prenovljene, galerija urejena, projekt pa dokončan. Objekt privablja obiskovalce, generira… The post Bevk Perović: Nova Galerija in kazemate, Wiener Neustadt appeared first on OUTSIDER.

BIO 26. Skupno znanje. Pogovor #3: Podatki

MAO, 1. januar 2020 ― Tretji dogodek v seriji BIO 26| Pogovori se osredotoča na več ključnih vprašanj v zvezi s podatki. V času, ko se v družbi proizvaja in nabira več podatkov, kot smo jih sposobni obdelati, je skrajni čas, da se ustavimo in razmislimo, kako podatki vplivajo na naše življenje.

Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika

OUTSIDER, 31. december 2019 ― V nekdanjem hišniškem stanovanju ene izmed ljubljanskih gimnazij, Gimnazije Jožeta Plečnika, je zaživela nova šolska knjižnica, uredili pa so jo arhitekti iz pisarne Curk Arhitektura. V šolskih knjižnicah se dogodi marsikaj: to so prostori, kjer se tisti, ki v knjižnice niso redno zahajali že prej, spoznajo z velikimi literarnimi klasikami; prostori, kjer se srečujejo različni… The post Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika appeared first on OUTSIDER.

Vodstvo po lokacijah BIO 26. Odprto znanje

MAO, 31. december 2019 ― Vodstvo z organiziranim prevozom po projektih, ki so nastali v sodelovanju s šestimi partnerskimi institucijami znanja. Vodstva omogočajo podrobnejšo predstavitev projektov multidisciplinarnih skupin in njihovih rešitev za probleme, s katerimi se soočajo institucije znanja.  

Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Mesarska

OUTSIDER, 30. december 2019 ― Pred časom sem nekje prebrala, da so v okviru neke študije starejše posameznike spraševali, kdaj so bili v življenju najsrečnejši. Večina odgovorov se je okvirno nanašala na čas mlade odraslosti, ko se gradniki nadaljnjega življenja počasi postavljajo na svoje mesto, čeprav se morda kdaj zdi, da ni tako. To je čas ustvarjanja družine, začetka kariere,… The post Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Mesarska appeared first on OUTSIDER.

Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev

OUTSIDER, 28. december 2019 ― Aktivna in družabna petčlanska družina s številnimi ter izredno raznolikimi interesi, predvsem pa obilico sorodnikov in prijateljev, je potrebovala novo hišo. Kjer jim nikoli ne bi bilo dolgčas in bi lahko tudi v zimskih mesecih na toplem ter v pestri in številni družbi uživali v kulinaričnih eksperimentih. Na pomoč jim je priskočil arhitekt Matej Gašperič.… The post Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev appeared first on OUTSIDER.

Luka Marčetič: V novi val komedije

OUTSIDER, 28. december 2019 ― Luka Marčetič je multipraktik slovenske gverilske filmske, televizijske in spletne produkcije. Je scenarist, igralec in režiser, zaslužen za revolucionarno slovensko spletno serijo Dan ljubezni, ki že od svojega nastanka leta 2009 na platformi YouTube beleži zavidljivo gledanost. Na isti platformi je nadaljeval z Mojim asocialnim življenjem, vsakdanjimi prigodami asocialnega faliranega študenta, ki svoje nerodne interakcije… The post Luka Marčetič: V novi val komedije appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura: Vila Sončnica

OUTSIDER, 27. december 2019 ― Vila Sončnica ob Blejskem jezeru po vzponih in padcih končno vstopa v novo obdobje svojega življenja. To je začela leta 1936, ko je bila po načrtih Josipa Costaperarie, slovenskega arhitekta hrvaško-furlansko-nemškega rodu, zgrajena za zaslužnega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Kasneje se je v njej naselila limnološka postaja. Ko pa so pisarne in laboratoriji nehali delovati,… The post Arhitektura: Vila Sončnica appeared first on OUTSIDER.

Gentrifikacija na filmu

OUTSIDER, 24. december 2019 ― Dokumetarni film Pritisk pripoveduje zgodbo, ki zveni znano. Zaporedje je namreč povsod po svetu enako, lokalnim značilnostim se prilagaja le v detajlih. Začne se s trgovinami z vintage modo. Nadaljuje se s specializiranimi kavarnami in hipsterskimi bari. Kmalu poskočijo cene nepremičnin. Začne se izseljevanje ljudi, ki si svoje stare soseske zaradi zvišanih najemnin ne morejo… The post Gentrifikacija na filmu appeared first on OUTSIDER.
še novic