Nina Štajner: Dramatično modernistično stanovanje

OUTSIDER, 5. maj 2020 ― Stanovanje mladega para v najvišjem nadstropju ene izmed ljubljanskih stolpnic je prenovila arhitektka Nina Štajner. Aktiven mlad par si je želel stanovanje opremiti po svoji meri ter v interier vključiti veliko zanimivih detajlov, ki bi pripovedovali o njunih doživetjih in značajih. Rezultat prenove je tako stanovanje, ki je vse prej kot dolgočasno – prev na… The post Nina Štajner: Dramatično modernistično stanovanje appeared first on OUTSIDER.

Obvestilo o sklepih senata

Fakulteta za dizajn, 4. maj 2020 ― OBVESTILO: Spoštovane študentke in študenti FD ter sodelavke in sodelavci, obveščamo vas, da je Senat Fakultete za dizajn na svoji 5. seji, dne 23. 4. 2020, sprejel naslednja sklepa: 1. Sprejem sklepa, da se študentom omogoči zagovor diplomskega dela preko videokonference – že vezane diplome 2. Sprejem sklepa, da se študentom omogoči oddaja diplomskega dela […] The post Obvestilo o sklepih senata appeared first on Fakulteta za dizajn.

Miloš Kosec: Dokumenti barbarizma

OUTSIDER, 4. maj 2020 ― Vabim vas na popotovanje po Bežigrajskem športnem parku. Zaenkrat gre na srečo samo za virtualno popotovanje. Vendar pa časa zmanjkuje – če se ne zganemo, bomo čez nekaj let imeli priložnost, da bomo lahko tako kot stari Rimljani v živo objokovali dekadenco, ki bo nastala na ruševinah bolj slavne preteklosti. Pred desetimi dnevi je bila… The post Miloš Kosec: Dokumenti barbarizma appeared first on OUTSIDER.

Delovni prostori arhitektov: BAAM arhitekti

OUTSIDER, 4. maj 2020 ― Za vrati enega izmed coworking prostorov na Tobačni v Ljubljani se skrivajo BAAM arhitekti, mlad kolektiv treh arhitektov, ki si je z nekaj odličnimi projekti že ustvaril ime v slovenskem arhitekturnem prostoru. Pa vendar njihovi začetki niso bili tako svetli – Blaž Jamšek, Matej Peneš in Andrej Zonta so najprej namreč delali v kleti nekdanjega… The post Delovni prostori arhitektov: BAAM arhitekti appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Ravnikar in vila blok

OUTSIDER, 2. maj 2020 ― Pred kratkim smo objavili prispevek o neuresničenem natečajnem projektu Arhitektov Počivašek Petranovič za večstanovanjski objekt na Erjavčevi v Ljubljani. Ta prispevek me je spodbudil, da kljub enoletni distanci, zapišem pomisleke glede urbanističnih podlog natečaja, ki so po mojem mnenju slabe, kvarijo Ravnikarjevo monumentalno os Trga republike in kažejo na sistemsko nedelovanje urbanizma. Skoraj že pozabljeno dejstvo… The post Matevž Granda: Ravnikar in vila blok appeared first on OUTSIDER.

Arhitekti Počivašek Petranovič: Erjavčeva

OUTSIDER, 1. maj 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Arhitekti Počivašek Petranovič so izbrali projekt Erjavčeva. Gre za večstanovanjski objekt v središču Ljubljane, ki predstavlja razmislek o načelih kakovostnega bivanja v mestu. Hkrati pa bi objekt na smiseln… The post Arhitekti Počivašek Petranovič: Erjavčeva appeared first on OUTSIDER.

Nejc Pohar: Popu čast in oblast

OUTSIDER, 1. maj 2020 ― Če hočemo razumeti čase, v katerih živimo, velja poslušati pop. Če gre verjeti številkam ogledov novodobnih komunikacijskih kanalov, družbene moči danes nimajo ne politika ne šport ne umetnost, filozofija in znanost, ampak punce, ki pojejo – o delu. Fifth Harmony s pesmijo z naslovom Work from Home na platformi Youtube, sodobnem okencu v svet, dosega… The post Nejc Pohar: Popu čast in oblast appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Karantena in kozarec vina

OUTSIDER, 29. april 2020 ― Po več kot mesecu in pol se zdi, da se bodo omejitveni ukrepi zaradi pandemije počasi le začeli rahljati. Ali to pomeni, da se bo življenje vrnilo v stare tir, ali pa nas čaka precej bolj tesnoben scenarij vijuganja med zaostritvami in sprostitvami gibanja in druženja, dokler ne izumimo cepiva, še ni jasno. Koronavirus je… The post Miloš Kosec: Karantena in kozarec vina appeared first on OUTSIDER.

Tadej Zupančič: Felipe in jaz

OUTSIDER, 28. april 2020 ― Pride pa ura in je že zdaj. Ne, ne vrnitev predsednika vlade Borisa Johnsona na delovno mesto, ne glede na to, kako (in za koga) je dobrodošla. Bolniška, kot kaže, sicer ni vplivala na premierov retorični slog: še vedno gre za kolumnizem, zavit v leporečje, posut z besedičenjem. In če vam je njegov ton šel… The post Tadej Zupančič: Felipe in jaz appeared first on OUTSIDER.

Živa Pečenko: Zakaj krajinsko oblikovanje?

OUTSIDER, 28. april 2020 ― Zakaj je krajinsko oblikovanje oz. projektiranje koristno, praktično uporabno in družbeno pomembno? Kot mlada krajinska arhitektka na začetku svoje karierne poti pri predstavitvi svojega dela pogosto naletim na naslednja vprašanja; kaj pravzaprav je krajinska arhitektura in krajinsko oblikovanje, zakaj bi pri načrtovanju odprtega prostora sploh potrebovali krajinskega arhitekta, ali ne bi postopek načrtovanja odprtega prostora… The post Živa Pečenko: Zakaj krajinsko oblikovanje? appeared first on OUTSIDER.

O deklici, ki si je želela knjig

OUTSIDER, 28. april 2020 ― Domače knjižnice: Zora Stančič »Ampak če bi morala izbrati eno, eno samo knjigo, bi izbrala Aleksandrijski kvartet,« reče Zora Stančič. In v njene oči se prikrade zasanjanost – če poskušamo posnemati slog pisanja v za marsikoga kultnem delu. Še danes se spomni trenutka, ko so jo poklicali iz Trubarjevega antikvariata, kjer je bila vpisana na… The post O deklici, ki si je želela knjig appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura izolacije, 5. del: Veliki zidovi

OUTSIDER, 26. april 2020 ― V času, ko se svet zapira v svoje domove, da bi se izognil širjenju koronavirusa, predstavljamo zgodovinske arhitekture, ki so na ta ali oni način služile izolaciji posameznikov ali skupin.  Gre za morda najprimitivnejšo, najpreprostejšo arhitekturno rešitev: če bi radi eno ozemlje ločili od drugega, zgradite zid. Tega načela so se posluževali narodi in njihovi… The post Arhitektura izolacije, 5. del: Veliki zidovi appeared first on OUTSIDER.

Simulaker: Umetnost kot protipol zabaviščni industriji

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Galerija Simulaker je doma v Novem mestu. Pred štirinajstimi leti je galerijo ustanovil zavod LokalPatriot, ki med drugim vodi tudi istoimenski klub, namenjen spodbujanju avtorskega ustvarjanja. Galerija Simulaker je nedavno dobila novega kuratorja in producenta rednega galerijskega programa: to je postal Adrijan Praznik. Z njim in z direktorjem zavoda LokalPatriot, Borutom Pelkom, smo govorili o… The post Simulaker: Umetnost kot protipol zabaviščni industriji appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Vrnitev odpisanih

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Že tako nezavidljiva situacija na založniškem in knjižnem trgu se je ob nastopu Koronakrize znašla na precepu: ali bomo v času prisilnega zadrževanja med domačimi štirimi stenami priča razcvetu in renesansi branja in kupovanja knjig, ki bodo zastrašujoče trende obrnili, ali pa bo ekonomska kriza skupaj s popolno ustavitvijo prodaje v knjigarnah tisku zabila še… The post Miloš Kosec: Vrnitev odpisanih appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura Krušec: Rekonstrukcija in dozidava ALUO

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Arhitektura Krušec so izbrali svoj projekt za Rekonstrukcijo in dozidavo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki je na natečaju zmagal leta 2016. “Projekt smo izbrali zato, ker se… The post Arhitektura Krušec: Rekonstrukcija in dozidava ALUO appeared first on OUTSIDER.
še novic