Nina Granda: Vavčer za kulturo

OUTSIDER, 21. maj 2020 ― Vlada je v tem tednu sprejela tretji »protikoronski zakon«, ki med drugim zagotavlja tudi turistične vavčerje za vse državljane. Vsak polnoletni državljan bo prejel 200 evrov, vsak mladoletnik pa 50 evrov za porabo na področju turizma. Kultura je v času korone vsaj toliko prizadeta kot turizem: epidemija je preprečila vrhunec gledališke in festivalske sezone, vsi… The post Nina Granda: Vavčer za kulturo appeared first on OUTSIDER.

Sadar+Vuga: Nomadska hiša

OUTSIDER, 21. maj 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Sadar+Vuga so izbrali projekt Nomadska hiša. Sadar+Vuga: “Slovensko društvo za sončno energijo je želelo na parceli površine 400m2 na južnem robu Ljubljane postaviti enodružinsko hišo, s katero bi promoviralo… The post Sadar+Vuga: Nomadska hiša appeared first on OUTSIDER.

Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem

OUTSIDER, 21. maj 2020 ― Mesto teme kot izgubljeni utrinek človeške prihodnosti Morda ste se v morastih sanjah kdaj znašli v mestu, ki ni imelo ne ulic ne trgov, niti kakršnega koli drugega zunanjega prostora – v mestu, ki je bilo pravzaprav neskončen stanovanjski blok, kjer so hodniki iz stanovanj vodili le v druga stanovanja, včasih v notranjost trgovine, restavracije… The post Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke

OUTSIDER, 21. maj 2020 ― Eden izmed hitov neodvisne produkcije devetdesetih je bila grozljivka Kocka. The Cube (1997) je eden izmed najbolj arhitekturno pogojenih prostorov groze v sodobnem filmu. Druga sočasna garažna mojstrovina, Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999), se dogaja v anonimni hosti skoraj brez zidov, ki bi jih postavil človek, Kocka pa je obratno prostor totalne… The post Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke appeared first on OUTSIDER.

Delovni prostori arhitektov: Studio.a+v

OUTSIDER, 20. maj 2020 ― Ustanovitelja Studia.A+V, Anže Koren in Viktorija Žavbi, sta izkušnje v arhitekturnih birojih in kot samostojna avtorja nabirala že med študijem. Leta 2012 sta ustanovila lasten biro. Leta 2015 se jima je pridružil Robert Prašnikar. Ko so lansko jesen iskali nove pisarne, so se povezali s spletno agencijo TriTrim in si z njo razdelili prostore nekdanje… The post Delovni prostori arhitektov: Studio.a+v appeared first on OUTSIDER.

Galerija Jakopič: Preseganje evropocentričnega pogleda

OUTSIDER, 20. maj 2020 ― Galerija Jakopič je odprtje velike razstave indonezijske družbeno zavzete fotografiji Videnje 20/20 načrtovala ravno na dan, ko so se galerije in muzeji zaradi ukrepov ob preprečevanju širitve virusa zaprli. A galerija s skoraj pol stoletno tradicijo je na svoji poti premagala že marsikatero prepreko. O tem, kako so se lotili delovanja v času karantene in… The post Galerija Jakopič: Preseganje evropocentričnega pogleda appeared first on OUTSIDER.
Urbana akademija

Urbana akademija

CZK, 19. maj 2020 ― ProstoRož v sklopu Partnerske mreže CzK zaganja projekt Urbana akademija za snovanje boljših urbanih prostorov, ki so jih prebivalci v času epidemije spoznali v povsem novi luči.
Rezultati natečaja Solinarska hiša

Rezultati natečaja Solinarska hiša

CZK, 19. maj 2020 ― Revija Outsider je v sklopu Partnerske mreže CzK organizirala natečaj Solinarska hiša, s katerim so pozvali avtorske ekipe k oddaji predlogov celostnega urejanja območja sečoveljskih solin. 

Razstava ČEBELARSTVO IN IZZIVI V OBLIKOVANJU

Fakulteta za dizajn, 19. maj 2020 ― Ob svetovnem dnevu čebel Vas vljudno vabimo k ogledu razstaveČEBELARSTVO IN IZZIVI V OBLIKOVANJUki bo od 20. maja do 3. junija 2020 v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Na razstavi so predstavljena izbrana dela projektov UrbanBee, BeeKul ter Čipka in prostor, ki jih je v sodelovanju s partnerji izvedla Fakulteta za dizajn, pridružena članica […] The post Razstava ČEBELARSTVO IN IZZIVI V OBLIKOVANJU appeared first on Fakulteta za dizajn.

Miloš Florijančič, maj 1955 – maj 2020

OUTSIDER, 19. maj 2020 ― Zapustil nas je arhitekt, profesor, publicist, kritik in prijatelj Miloš Florijančič. Njegova ustvarjalna pot je bila, če bi jo lahko povzel z eno samo mislijo, prepredena z ustvarjalnimi »pre-lomi«, ki bi se marsikomu zdeli neznatni in nepomembni, a bili zanj, tankočutnega kot je bil, v resnici usodni. Želel si je biti slikar, torej pravi umetnik,… The post Miloš Florijančič, maj 1955 – maj 2020 appeared first on OUTSIDER.

Edo Džafić: Kdo se boji znanosti?

OUTSIDER, 19. maj 2020 ― Pandemija koronavirusa je na gladino internetnega oceana spet naplavila tisti urbani mit, da se v hollywoodskih apokaliptičnih filmih na začetku vedno znajde znanstvenik ali znanstvenica, ki preroško napove prihajajočo katastrofo. Zelo pričakovano nikogar ne zanima, kaj si misli znanost, kaj šele da bi upoštevali njen nasvet. Seveda je to nujno potrebno, da smo lahko naslednjo… The post Edo Džafić: Kdo se boji znanosti? appeared first on OUTSIDER.

Poletna muzejska noč 2020 v MAO

MAO, 19. maj 2020 ―   Poletna muzejska noč v MAO se bo pričela ob 18. uri v parku pred Fužinskim gradom. Grajski park bo postal SEJMIŠČE – VOZLIŠČE idej in predmetov, kjer boste lahko v živo prisluhnili pripovedim obrti in oblikovanja ter kupili svoj priljubljeni izdelek. Za otroke bomo pripravili MiniMao igrarije in pravljični kotiček. 

Edo Džafić: Kdo se boji znanosti?

OUTSIDER, 18. maj 2020 ― Pandemija koronavirusa je na gladino internetnega oceana spet naplavila tisti urbani mit, da se v hollywoodskih apokaliptičnih filmih na začetku vedno znajde znanstvenik ali znanstvenica, ki preroško napove prihajajočo katastrofo. Zelo pričakovano nikogar ne zanima, kaj si misli znanost, kaj šele da bi upoštevali njen nasvet. Seveda je to nujno potrebno, da smo lahko naslednjo… The post Edo Džafić: Kdo se boji znanosti? appeared first on OUTSIDER.

Juhani Pallasmaa: Beg pred svobodo

OUTSIDER, 18. maj 2020 ― Nedavno se je v Ljubljani spet mudil priznani finski arhitekt, arhitekturni teoretik in fenomenolog Juhani Pallasmaa, ki ga slovensko občinstvo dobro pozna tudi zaradi prevodov njegovih izjemnih del Oči kože, Misleča roka in Utelešena podoba. Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo je pod njegovim vodstvom potekala študentska delavnica, v Cankarjevem domu je imel predavanje z naslovom… The post Juhani Pallasmaa: Beg pred svobodo appeared first on OUTSIDER.

Konzola Arhitektura: Hiša za zdravnika

OUTSIDER, 14. maj 2020 ― V Dajli blizu Novigrada so hrvaški arhitekti Konzola pravkar dokončali z gradnjo letoviške hiše za zdravnika. Novogradnja je nadomestila starejšo hišo, ki je s svojim gabaritom narekovala tudi velikost in obliko nove arhitekture. Okoliški urbanizem predvideva pritlične hiše, vendar je bila investitorjeva največja želja, da bi s terase svoje hiške lahko opazoval morske valove, a… The post Konzola Arhitektura: Hiša za zdravnika appeared first on OUTSIDER.

(DELNO) ODPRTJE FD ZA IZVEDBO POSAMEZNIH (NUJNIH) ŠTUDIJSKIH VSEBIN

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2020 ― Spoštovane sodelavke, spoštovani sodelavci, cenjene študentke in cenjeni študenti FD,   OBVEŠČAMO VAS, da se z dnem 18. 5. 2020, skladno z Odlokom o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih VZ (in njegovimi spremembami), ODPIRAJO ZAVODI TUDI ZA ŠTUDENTE. Pri navedenem je pomembno, da se zavodi […] The post (DELNO) ODPRTJE FD ZA IZVEDBO POSAMEZNIH (NUJNIH) ŠTUDIJSKIH VSEBIN appeared first on Fakulteta za dizajn.

Miloš Kosec: Čez sedemdeset let vse prav pride

OUTSIDER, 14. maj 2020 ― Počasi se odpiramo. Po dveh mesecih izrednih ukrepov, ki so javni prostor skoraj popolnoma odrezali od javnosti, je zdaj spet mogoče uporabljati javni prevoz, obiskati razstavo, se usesti na kavo. Še več je napovedi sprostitev v naslednjih tednih. Vzpostavljen bo tudi letalski promet, odprli se bodo hoteli. Je to povratek v normalnost, ali prehod v… The post Miloš Kosec: Čez sedemdeset let vse prav pride appeared first on OUTSIDER.

Jereb Budja arhitekti: Lovska preža

OUTSIDER, 14. maj 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Jereb Budja arhitekti so izbrali projekt za lovsko prežo, ki je na pobudo znanca nastal pred leti. “Četudi družba danes vse bolj strmi k individualnosti, nas razmere često opominjajo,… The post Jereb Budja arhitekti: Lovska preža appeared first on OUTSIDER.
še novic