Damir Rako, Maja Tedeschi: Hotel Briig

OUTSIDER, 20. oktober 2020 ― Butični hotel v Splitu preseneča s svojo drzno arhitekturo, ki sta jo zasnovala Damir Rako in Maja Tedeschi. V predelu Bačvice, v katerem prevladujejo zgodovinske vile, je zrasla presenetljiva novogradnja: butični hotel Briig. Že ob začetku snovanja je bila pri naročnikih močno prisotna želja po sodobni in identitetno močni arhitekturi, ki bi hotel zaznamovala s… The post Damir Rako, Maja Tedeschi: Hotel Briig appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zvonenje na šestki

OUTSIDER, 19. oktober 2020 ― »Lokacija, lokacija, lokacija« so menda tri najpomembnejše stvari pri nakupu nove nepremičnine. Vendar pa naslov ni nič manj pomemben tudi, ko je stavba enkrat kupljena in v uporabi. V viktorijanskih romanih lahko beremo, kako te je lahko dejstvo, da si imel v Londonu ali New Yorku naslov na nemondeni lokaciji, spremenil v družbenega izobčenca –… The post Miloš Kosec: Zvonenje na šestki appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor?

OUTSIDER, 16. oktober 2020 ― V teh dneh postaja dokončno jasno, da epidemija Covid-19 ni bila samo enkratni spomladanski dogodek, ampak da se bo po relativnem (in varljivem) poletnem zatišju jeseni očitno spet razpasla v vse pore našega življenja. Med tem, so nekatera digitalna in spletna orodja zaradi spomladanskih epidemioloških ukrepov doživela razcvet in čez noč postala infrastruktura ne samo… The post Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor? appeared first on OUTSIDER.

POTEK ŠTUDIJA DO KONCA NOVEMBRA 2020

Fakulteta za dizajn, 16. oktober 2020 ― OBVESTILO FAKULTETA ZA DIZAJN VSE DELEŽNIKE OBVEŠČA, DA BO, SKLADNO S PRIPOROČILI PRISTOJNIH ORGANOV, PRETEŽEN DEL PREDAVANJ in VAJ ZA ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTE IZVEDEN NA DALJAVO IN SICER DO KONCA NOVEMBRA 2020. ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTI NAJ RAVNAJO SKLADNO Z OBJAVLJENIMI URNIKI IN POSEBNIMI NAVODILI, KI JIH PRIDOBIJO S STRANI PREDAVATELJEV/REFERATA/PREDSTOJNIKOV KATEDER. KJER VSEBIN NI MOGOČE IZVESTI […] The post POTEK ŠTUDIJA DO KONCA NOVEMBRA 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Slovenske nagrade oblikovanja 2020

Slovenske nagrade oblikovanja 2020

Fakulteta za dizajn, 16. oktober 2020 ― Letošnji nagrajenci PERSPEKTIVNI 2020 so naslednji študentje Fakultete za dizajn.   MODNO OBLIKOVANJE _perspektivna Maja Vranjek Predlagateljica: doc. Jana Mršnik, univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil smartcapture   ARHITEKTURA _perspektivna Jakob Vrečko in Damir Černec Predlagatelj in mentor: viš. pred. Benjamin Hafner, u. d. i. a.,   MODNO OBLIKOVANJE_perspektivna Valentina Kolander Predlagateljica in mentorica: […] The post Slovenske nagrade oblikovanja 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini

OUTSIDER, 16. oktober 2020 ― Projekt prenove Kastre v Ajdovščini je bil nagrajen na 22. Salonu arhitekture v Novem Sadu  v kategoriji urbani prostor. Pravkar izvedeni projekt je rezultat natečajne naloge iz leta 2017. Območje natečaja je zajemalo ureditev javnih površin v središču Ajdovščine, na območju Kastre, s poudarkom na ureditvi glavnega Lavričevega trga in ulic, ki se nanj priključujejo.… The post Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini appeared first on OUTSIDER.

Kako urediti domačo učilnico?

OUTSIDER, 16. oktober 2020 ― Da bi lahko otroci tudi doma učinkovito in nemoteno sledili učnemu programu, jim zagotovimo prostor, kjer se bodo počutili udobno in motivirano. Učenje od doma prav tako kot tudi delo od doma ni optimalno, in za mnoge predstavlja izjemno breme. A če upoštevamo nekaj enostavnih načel, bomo še tako majhen prostor lahko začasno spremenili v… The post Kako urediti domačo učilnico? appeared first on OUTSIDER.

Marjeta Černe: Hiša BT

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Družinska hiša na Notranjskem arhitektka Marjete Černe se dobro vklaplja v vaško okolico in postreže s krasnimi sodobnimi ambienti. Arhitektka Meta Černe iz Studia7 je zasnovala hišo na dolgi in ozki parceli, obdani s sosednjimi hišami. Oblika in orientacija parcele sta tako odigrali ključno vlogo pri oblikovanju projekta. Hiša BT nadaljuje ritem zazidave ob cesti… The post Marjeta Černe: Hiša BT appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: PAMS zdravstveni center

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Zdravstveni center v mestu Newman v zahodni Avstraliji je zgrajen iz zemlje in zagotavlja zdravstveno oskrbo pretežno aboriginski populaciji. Puntukurnu Aboriginal Medical Service (PAMS) je zdravstvena organizacija, ki deluje v regiji Pilbara, in aboriginski skupnosti, ki prebiva v tamkajšnjih mestih pa tudi v puščavi, omogoča zdravstveno oskrbo. Glavni cilj gradnje nove klinike v Newmanu je… The post Arhitektura iz zemlje: PAMS zdravstveni center appeared first on OUTSIDER.

Camaleonda: večno mlada oblikovalska ikona

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Pisalo se je leto 1970, ko je priznani italijanski oblikovalec Mario Bellini javnosti predstavil revolucionaren izdelek: zofo Camaleonda, eno prvih modularnih zof na svetu. Klasika italijanskega oblikovanja letos praznuje petdesetletnico obstoja. Ob tej priložnosti je znova stekla proizvodnja te izjemno iskane ikone, ki je z leti postala priljubljena tako med zbiralci starin, oblikovalci interierja, pa… The post Camaleonda: večno mlada oblikovalska ikona appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Pajzlom v slovo

OUTSIDER, 14. oktober 2020 ― »Arhitektu ni treba spoznati le arhitekture, temveč mora spoznati življenje,« je v uvodnem nagovoru brucem, med katerimi sem sedela tudi sama, nekoč davno izrekel nekdanji dekan FA Peter Gabrijelčič. Tisti, ki smo citat vzeli nekoliko preveč dobesedno, smo življenje zato pogosto spoznavali na ekskurzijah po ljubljanskih kavarnah, barih in pajzlih – natančneje, v pivskih postajališčih… The post Ajda Bračič: Pajzlom v slovo appeared first on OUTSIDER.

Razpis društva Spominčica

Fakulteta za dizajn, 12. oktober 2020 ― OREH ZA KREATIVCE Ali ste vedeli, da pest orehov na dan dokazano zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni in vpliva na počasnejše napredovanje bolezni? Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci vas vabi, da pripravite kreativno jedro kampanje, s katero bomo promovirali pet elementov zdravega življenjskega sloga, med katerim je tudi […] The post Razpis društva Spominčica appeared first on Fakulteta za dizajn.

Pogovor o knjigi Med vrsticami

OUTSIDER, 12. oktober 2020 ― Prisluhnite pogovoru o knjigi z avtorico intervjujev Nino Granda. Pogovarjal se je Jože Bartolj. http://avdio.ognjisce.si/share/ku_2020_10_12_Nina_Ganda_Revija_Outsider.mp3 https://avdio.ognjisce.si/cikel/kulturni_utrinki Vabljeni k naročilu in branju knjige: Med vrsticami: Pogovori o časopisih The post Pogovor o knjigi Med vrsticami appeared first on OUTSIDER.

Poročilo: Festival orodja za boljše bivanje

OUTSIDER, 12. oktober 2020 ― V petek in soboto, 9. in 10. oktobra, je potekal Outsiderjev festival Orodja za boljše bivanje. Letos je zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije potekal izključno preko spletnega prenosa. Prvi večer je bil posvečen kulturni dediščini, drugi večer pa pogovoru o časopisih in medijih. Govorci prvega večera so v skladišču Monfort v Portorožu odpirali različne poglede… The post Poročilo: Festival orodja za boljše bivanje appeared first on OUTSIDER.

Odličja ZAPS za leto 2020

OUTSIDER, 12. oktober 2020 ― Pretekli petek so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani podelili priznanja ZAPS za leto 2020. Zlate svinčnike za odlično realizacijo so prejeli: Bevk Perovič: Islamski versko kulturni center O projektu je v 22. številki Outsiderja pisal Miloš Kosec. Naročite tukaj: https://outsider.si/izdelek/outsider-22-samooskrba Sanja Premrn: Soba za keramiko Več o prenovi sobe za keramiko preberite… The post Odličja ZAPS za leto 2020 appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Dediščinska razprava v ruševinah

OUTSIDER, 12. oktober 2020 ― O kulturni dediščini se navadno pogovarjamo kot o samoumevnosti: destilaciji najboljšega in najdragocenejšega preteklih rodov, »družinski srebrnini« neke skupnosti, nabor objektov in tradicij, za katere obstaja konsenz, da ga želimo obdržati, ohraniti in predati prihodnjim generacijam. Ta na videz nekonfliktna in visokoleteča razlaga besedne zveze »kulturna dediščina« pa je seveda v popolnem nasprotju s sesipajočimi… The post Miloš Kosec: Dediščinska razprava v ruševinah appeared first on OUTSIDER.

Alenka Korenjak: Idrijska rudarska hiša

OUTSIDER, 12. oktober 2020 ― Osnovne sestavine in zdrava pamet Ohranjanje stavbne dediščine najpogosteje povezujemo z obnovo in vzdrževanjem pomembnejših javnih stavb, ki predstavljajo arhitekturni in umetnostnozgodovinski presežek, na vsakdanjo, stanovanjsko gradnjo pa radi pozabljamo ali jo celo brez slabe vesti brišemo – tako iz spomina kot iz prostora.  Zato se nam zdi pobuda, s katero želimo ohranjati in predstavljati… The post Alenka Korenjak: Idrijska rudarska hiša appeared first on OUTSIDER.
še novic