Razstava diplomantov Akademije za vizualne umetnosti v Galeriji Vžigalica na ogled le še do te nedelje

MGML, 19. avgust 2015 ― Poletje v Ljubljani je morda mnoge domačine pospremilo izven prestolnice, v osrčje narave ali v druga mesta. V zameno je Ljubljano obiskala množica tujih obiskovalcev. Tako si je razstavo diplomantov Akademije za vizualne umetnosti, AVA 007, v zadnjem mesecu ogledala predvsem mednarodna publika. Izkoristite še zadnjo priložnost in spoznajte mlade umetnike na začetku njihove ustvarjalne poti.

V deželo koliščarjev!

MGML, 17. avgust 2015 ― Na predzadnjo soboto v avgustu postanite koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so živeli v sožitju z naravo. V Dragi pri Igu se bo 22. avgusta 2015 odvijal čisto pravi Koliščarski dan, kjer bomo program za otroke in odrasle obogatili tudi z vsebinami Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

"Sanjski" stolp ahitekta Jožeta Plečnika kmalu zopet na ogled javnosti

MGML, 17. avgust 2015 ― "Sem zelo nekulturen patron, z malo smisla za dom itd. Kljub temu mi že desetletja po glavi straši stolp, ki bi ga rad gradil. Spodaj bi bil hlev za mulo, nad njim delavnica, risalnica in stanovanjski prostor. Eno nadstropje bi bilo za hlapca ali za 'gospodinjo' ali za kogar koli drugega in na koncu rastlinjak na strehi. Seveda zaenkrat je jasno: stolp, mula, jaz in vrt." Takole je arhitekt Jože Plečnik zapisal svojo željo po novem prizidku k njegovi hiši v Trnovem. Vabljeni k branju zanimivega prispevka, ki ga je za rubriko Kabinet čudes spletne različice časnika Delo pripravila kustosinja Ana Porok.

Tudi voda se reciklira! Kako?

MGML, 17. avgust 2015 ― To boste izvedeli 26. in 27. avgusta na prireditvi Filmobus za otroke in družine v centru Ljubljane, kjer sodelujemo z ekipo razstave VODA. Na dogodku vas bomo seznali z življenjskim pomenom vode, njeno vlogo v vsakdanjem življenju. Skupaj bomo izvedli vodni eksperiment in našli načine, kako jo ponovno uporabimo.

Ne zamudite – zaključuje se razstava Stojan Batič: Človek in mit

MGML, 13. avgust 2015 ― Le še do nedelje, 16. avgusta, si je v ljubljanski Galeriji Jakopič moč ogledati retrospektivno kiparsko razstavo Stojan Batič: Človek in mit. Na zadnji dan je na sporedu tudi zadnje vodstvo s kustosinjo Marijo Skočir, in sicer ob 16.30. Pripravili pa smo še zanimivo novost: mobilno aplikacijo Nexto – znamenitosti Ljubljane za ogled Batičevih javnih plastik v središču Ljubljane.

Poletno branje

MGML, 13. avgust 2015 ― Vročina še kar ne popusti. Če se na dopust šele odpravljate, ali pa boste proste dni vikenda preživeli nekje blizu in v senci, vam v branje ponujamo prispevke, ki jih že nekaj mesecev naši kustosi pripravljajo za Kabinet čudes na spletišču Delo.si.

Rimski nagrobnik z ljubljanskega parkirišča blizu Tivolija

MGML, 13. avgust 2015 ― "Bil je lep sončen dan in s kolegico sva šla do peščenega parkirišča na obrobju Tivolija, ob Celovški cesti. Ko sva se poslovila, sem na tleh opazil kamen izrazito sive barve, na katerem so bile vklesane črke. Da gre za nekaj posebnega me je opozorila ravno barva kamna, saj mi je kot dolgoletnem vodniku po Ljubljani in Ljubljanskem barju dobro poznano, kako zgleda podpeški kamen, ki so ga uporabljali za gradnjo rimske Emone."

Pregledna razstava v spomin na Jožeta Slaka-Đoko

MGML, 11. avgust 2015 ― Bežigrajska galerija 2 z razstavo velikih platen v različnih tehnikah in s številnimi risbami predstavlja umetnika ter njegov občutljiv in kritičen pogled na sedanjo družbo. "Moje slike želijo prikazati cerebralne koprene, ki meglijo naš pogled, onemogočajo razumevanje in komunikacijo med različnostmi ter povzročajo disociacijo, razpad družbenega organizma. Postali smo družba slepih, kar je posledica popolnega nerazumevanja bistvene vloge kulture v življenju družbenega organizma." Jože Slak-Đoka

Na umetniško rezidenco v London bo odpotovala Maruša Meglič

MGML, 6. avgust 2015 ― Na podlagi javnega poziva za dvomesečno umetniško rezidenco v Tottenham Hale International Studios v Londonu je bila izbrana Maruša Meglič (1989). Umetnica trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njeno delo, ki se usmerja k raziskovanju lastne identitete, pa zaznamuje preplet umetniških praks kot so slika, risba, ready-made performativnost ter sodobno razumevanje objekta.

Na umetniško rezidenco v London bo odpotovala Maruša Meglič

MGML, 6. avgust 2015 ― Na podlagi javnega poziva za dvomesečno umetniško rezidenco v Tottenham Hale International Studios v Londonu je bila izbrana Maruša Meglič (1989). Umetnica Trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njeno delo, ki se usmerja k raziskovanju lastne identitete, pa zaznamuje preplet umetniških praks kot so slika, risba, ready-made performativnost ter sodobno razumevanje objekta. Je tudi dobitnica letošnje nagrade ESSL Art Award CEE. Marušo Meglič je za umetniško rezidenco v Londonu, ki bo potekala februarja in marca 2016, soglasno izbrala komisija v sestavi: Tim Phillips, vodja THIStudios in rezidenčnega programa, Steve Allbutt, vizualni umetnik in tajnik THIStudios ter Marie Roux, umetnica in asistentka rezidenčnega programa THIStudios.

Črni kvadrat – prva abstraktna slika kot navdih za vrsto umetnikov, ki se predstavljajo v Mestni galeriji

MGML, 15. julij 2015 ― "Umetnost sebe prepoznava kot bistvo in pravi: "Človeku kažem lepoto in kaj je bolj vzvišenega in popolnejšega od lepote? Tisti, ki me gleda, ne vidi greha." Kazimir Malevič (v: Bog ni zapustil prestola. Umetnost. Cerkev. Tovarna). Ob 100-letnici nastanka Črnega kvadrata, ključnega suprematističnega objekta zgodovinske avantgarde z začetka 20. stoletja v Mestni galeriji Ljubljana razstavljajo protagonisti Malevičevega ikonografskega narativa iz nekdanjega skupnega jugoslovanskega prostora.
še novic