Ujemite še zadnje festivalske dogodke

Borštnikovo srečanje, 26. oktober 2018 ― 53. Festival Borštnikovo srečanje je tudi tokrat dodobra prevetril mesto ob Dravi in ga spremenil v gledališko prestolnico Slovenije. Pred podelitvijo nagrad, ki bo v nedeljo, 28. 10. 2018, pa sta pred nami še predstavi osrednjega tujega gosta Pippa Delbona Vangelo/Evangelij (v soboto ob 20.00) in La Gioia/Radost (v nedeljo ob 17.30). Nekaj kart je še na razpolago, zato nikakor ne zamudite zvezde svetovnega formata na mariborskih odrih! Prav tako vas vabimo tudi na predstave Firebird, Zid, jezero, PopParty in 365padcev. V prihodnjih dnevih je še veliko možnosti za izbrane gledališke užitke, privoščite si jih.  

Z nami že več kot 4000 obiskovalcev

Borštnikovo srečanje, 23. oktober 2018 ― V prvem tednu programsko in organizacijsko osveženega festivala smo zabeležili več kot štiri tisoč obiskovalcev, od tega veliko mladih. Festivalsko dogajanje smo pričeli z uvodnima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, oba sta bila zasnovana mednarodno, uprizorjena je bila vrsta odličnih predstav, odvile so se raznovrstne delavnice, pogovori in posveti. Prvi sklop s področja kulturno-umetnostne vzgoje je ob ogledu treh vrhunskih predstav omogočil usposabljanje za inovativno delo z mladimi na področju gledališča. V okviru mednarodne študentske platforme, namenjene izmenjavi, primerjavi, mreženju in skupnemu učenju, smo poleg slovenske UL AGRFT gostili štiri tuje gledališke umetniške akademije, med njimi ruski GITIS in češki DAMU. Že v uvodnem sklopu je do zadnjega kotička napolnjeno dvorano navdušilo Zagrebško gledališče mladih z mladinsko predstavo Alica v Čudežni deželi, nato pa gledalce presunilo še v sklopu spremljevalnega mednarodnega programa z večkrat nagrajeno uprizoritvijo Črna mati zemla. Otvoritveni dan se je začel s simpozijem Osebnosti slovenskega gledališča v organizaciji Raziskovalne postaje Maribor ZRC SAZU in Univerzitetne knjižnice Maribor in z mednarodnim posvetom Turizem v mestu, zvečer smo v Razstavišču Vetrinjskega dvora v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana odprli razstavo v spomin igralskemu velikanu Jerneju Šugmanu. Festival je slavnostno odprla Cankarjeva klasika Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana – predstava je navdušila okoli 900 gledalcev. Po prijateljskem sprejemu v Kazinski dvorani se je otvoritveni večer zaključil z intimnim koncertom Nane Milčinski. Od sobote, 20. oktobra, naprej festival ponuja tudi tekmovalni program. Videli smo uprizoritve Skupaj v koprodukciji Pekinpah, Via Negativa in CUK Kino Šiška, Teror v produkcijiPrešernovega gledališča Kranj, 6 v koprodukcij

Pomembno obvestilo za obiskovalce

Borštnikovo srečanje, 22. oktober 2018 ― Spoštovani, V pripravi programskega materiala letošnjega festivala - natančneje: programske brošure - je prišlo do neljube napake pri zapisu ure predstave Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana. Predstava bo danes, 22. 10. 2018, ob 21.00 uri v Stari dvorani. in ne ob 21.30. Hkrati vas obveščamo tudi, da bo predstava Popparty, ki je na sporedu v petek, 26. 10. 2018, na Velikem odru Lutkovnega gledališča Maribor in ne v prostorih SNG Maribor.

Festival v polnem zamahu

Borštnikovo srečanje, 20. oktober 2018 ― V petek, 19. 10. 2018, smo tudi uradno odprli festival - iz uvodnega dela, ki sta ga polnila mlado in študentsko gledališče, smo prešli v temeljni festivalski del, ki je sestavljen iz tekmovalnega in spremljevalnega programa, oba sta izbrana kuratorsko. Poglejte si nekaj utrinkov v videu, več pa v galeriji fotografij!      

Odpovedana predstava Srebrno rebro

Borštnikovo srečanje, 17. oktober 2018 ― Dragi gostje, zaradi bolezni v ekipi odpadeta obe ponovitvi predstave Srebrno rebro v produkciji UL AGRFT, načrtovani za 18. 10. ob 21.00 in 19. 10. ob 10.00 na Intimnem odru GT22. V četrtek, 18. 10., bo ob 21.00 na Intimnem odru v GT22 nadomestno uprizorjena avtorska predstava Maryane Kozak Oj Kijev, Kijev v produkciji gledališke akademije DAMU iz Prage. V petek, 19. 10., nadomestne predstave ne bo. Kupnino vam lahko povrnemo pri blagajni SNG Maribor ali pa že kupljeno vstopnico za katero od obeh odpovedanih predstav izkoristite za ogled odlične, duhovite in našpičene nadomestne predstave Oj Kijev Kijev v četrtek, 18. 10., ob 21.00 na Intimnem odru GT22. Hvala za razumevanje in vljudno vabljeni.

Borštnikovo v knjigi

Borštnikovo srečanje, 11. oktober 2018 ― Mariborska knjižnica in Festival Borštnikovo srečanje v medsebojnem sodelovanju vabita med knjižne police, kjer bralce v eni od knjig lahko čaka prijetno presenečenje - vstopnici za gledališko predstavo. 78 brezplačnih vstopnic za predstave v okviru letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje je skritih v različnih literarnih delih, ki so predloga za posamezne gledališke predstave ali pa obstaja z njimi povezava vsaj v avtorstvu. Na vas čakajo vstopnice za naslednje predstave:  Zojkino stanovanje Avgust predstave po motivih Milana Jesiha Pohujšanje v dolini šentflorjanski Prekleti kadilci Zid, jezero KONS:O:VEL Alice v Čudežni deželi.  

Poklon velikanom slovenskega gledališča

Borštnikovo srečanje, 10. oktober 2018 ― Pred pričetkom 53. Festivala Borštnikovo srečanje se poklanjamo spominu na Ignacija Borštnika in druge velike slovenske dramske umetnike, pokopane v grobu na ljubljanskih Žalah. Za grob skrbi Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Umetniški direktor festivala Aleš Novak je cvetje na grob slovenskih igralskih prvakov na Žalah položil 9. oktobra 2018.

Janez Škof, prejemnik Borštnikovega prstana 2018

Borštnikovo srečanje, 9. oktober 2018 ― Čez nekaj dni se na številnih mariborskih prizoriščih pričenja 53. Festival Borštnikovo srečanje. Prenovljen in z razširjenimi vsebinami bo letošnji festival v štirinajstih dneh ponudil nekaj manj kot sedemdeset raznolikih dogodkov: gledališke predstave, mednarodno študentsko gledališko platformo, koncerta vrhunskih glasbenikov, praznovanje 70-letnice Mednarodnega gledališkega inštituta, raznovrstna strokovna srečanja, dan gledaliških ustvarjalcev in številne druge dogodke. Dobitnik Borštnikovega prstana je igralec Janez Škof. "Festival Borštnikovo srečanje je v svoji več kot pet desetletij trajajoči zgodovini uresničil in presegel vizijo svojih ustanoviteljev in postal ena najpomembnejših slovenskih gledaliških manifestacij, slavnostno praznovanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, vse bolj se uveljavlja tudi kot prostor mednarodnega povezovanja in promotor slovenskega gledališča v tujini," je v uvodniku letošnjega festivalskega kataloga zapisal umetniški direktor Aleš Novak, ki je vodenje festivala prevzel januarja letos.

Zapiski blazneža

Borštnikovo srečanje, 5. oktober 2018 ― Gogoljeva pripoved Zapiski blazneža velja za enega prvih podrobnejših zapisov o shizofreniji še preden ji je ime podelila medicina. Zgodba bolezni sicer ne analizira v medicinskem smislu, pač pa preizprašuje svet, v katerem si posameznik prizadeva osmisliti svojo identiteto in družbeni status.

Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica

Vilenica, 3. oktober 2018 ― Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica v organizaciji Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana in Društva slovenskih pisateljev Mednarodni literarni festival Vilenica je letos potekal triintridesetič. Višja strokovna šola ŠC Sežana že vrsto let sodeluje s festivalom, in sicer študentje oblikovanja izdelajo kamnito priznanje Kristal Vilenice, študentje fotografije pa spremljajo celoten festival in

Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica

Vilenica, 3. oktober 2018 ― Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica v organizaciji Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana in Društva slovenskih pisateljev Mednarodni literarni festival Vilenica je letos potekal triintridesetič. Višja strokovna šola ŠC Sežana že vrsto let sodeluje s festivalom, in sicer študentje oblikovanja izdelajo kamnito priznanje Kristal Vilenice, študentje fotografije pa spremljajo celoten festival in

Hvala!

Festival Maribor, 2. oktober 2018 ― Kako čas beži, kadar nam je lepo! Težko je verjeti, da je Festival Maribor 2018 že za nami. Bilo je strastno, udarjale so strele, občudovali smo moč srca in uživali v otroškem smehu. Čudili smo se bučanju narave in slavili večna prijateljstva, predvsem pa uživali v osmih čudovitih dneh in nočeh polnih dobre glasbe. Zanje […]

Pohujšanje v dolini šentflorjanski

Borštnikovo srečanje, 2. oktober 2018 ― Uprizoritev v režiji Eduarda Milerja in koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana predstavlja konflikt med narodom v primežu lastnih omejujočih norm in ustvarjalnim, svobodnim posameznikom, ki ga večina dojema kot tujca, sejalca zla.
še novic