Podeljene nagrade ZDUS

Borštnikovo srečanje, 27. marec ― Ob svetovnem dnevu gledališč, ki ga beležimo danes, je Združenje dramskih umetnikov Slovenije objavilo dobitnike nagrad ZDUS za leto 2019. Strokovna komisija, ki so jo sestavljale Tatjana Stanič, Mirjam Korbar in Livija Pandur (predsednica) je soglasno sklenila, da podeli:   1. NAGRADO ZDUS "MARKO SLODNJAK" za dveletno obdobje režiserju TOMIJU JANEŽIČU za režijo in dramaturgijo uprizoritve še ni naslova Slovenskega mladinskega gledališča. Režiser Tomi Janežič se že v izhodišču te izjemne uprizoritve odloči za trajanje – za proces, za raziskovanje, za gledališki laboratorij, kjer izumlja svojevrstno gledališko poetiko. Njegovo zaupanje v skupinsko delo v gledališču je neomajno, zanima ga raziskovanje te dinamike, tako kot ga zanima razmislek o mitu don Juana. Celotna uprizoritev deluje kot velika mreža nepreglednih asociacij, fantazij, uresničenih in zatajenih želja, dogodkov, oseb, odnosov, spominov, zgodb, občutkov. Kot da vse, ves njen svet, temelji na povezovanju in mreženju. Tomi Janežič je pri uprizoritvi navzoč kot režiser ali, še natančneje, kot dirigent, ki sproti usmerja njen ritem ter dinamiko in vanjo vnaša pravo tonaliteto. Vse v nevidnem, ali vidnem, mestoma tudi zelo eruptivnem odnosu in v popolnem sozvočju z igralci na eni in besedilom Simone Semenič na drugi strani.    2. NAGRADO ZDUS "POLDE BIBIČ" za življenjsko delo režiserju ALEŠU JANU. Radijski in gledališki režiser Aleš Jan je nesporno eden vodilnih ustvarjalcev na področju radijske igre in drugih radiofonskih uprizoritev v tem mediju na Slovenskem. Hkrati je tudi eden najboljših teoretikov in poznavalcev tega medija. Skozi desetletja ga je sistematično in vztrajno raziskoval, iskal in ustvarjal nove izrazne možnosti, ki jih ponuja "nevidno gledališče", ta specifična umetnostna zvrst, ki je v svetu in pri nas, v veliki meri po Janovi zaslugi, močno razvita in dostopna najširši javnosti. Njegove radijske igre in druge radiofonske stvaritve so vrhunski umetniški dosež

Zapustil nas je Janez Bermež

Borštnikovo srečanje, 23. marec ― Umrl je veliki slovenski igralec Janez Bermež, dolgoletni član ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Rodil se je na Vrhniki 18. avgusta 1935 in se po končani ljubljanski Akademiji za igralsko umetnost, leta 1962 zaposlil v Celju. Bil je nosilec repertoarja in glavni igralec karakternih nosilnih vlog v mnogih predstavah. Do upokojitve leta 2000 je ustvaril skoraj 160 vlog, pomemben pečat pa je pustil tudi v slovenskem filmu in na televiziji. "Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri. Strokovna kritika je v Bermeževih odrskih stvaritvah videla igralca, ki zna ustvariti zapleteno, s protislovji zaznamovano človekovo naravo, jo izraziti z igro, ki je polna odtenkov. Priznavala mu je mojstrstvo komično-tragičnega niansiranja in poudarjanja tragikomične človekove usode tako takrat, ko je oblikoval like klasične komedije, kot tedaj, ko je interpretiral dramatiko absurda", so zapisali v SLG Celje. Za svoje delo je leta 1998 prejel Borštnikov prstan, ob tem pa je bil še prejemnik nagrade Prešernovega sklada (1983), dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja (1988) in številnih drugih. Po upokojitvi je še nekaj sezon igral na celjskem odru. Fotografije iz njegovih naopaznejših vlog si je moč ogledati tudi kot del digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je nastala ob 50-letnici Festivala Borštnikovo srečanje.

Poslovil se je Peter Musevski

Borštnikovo srečanje, 19. marec ― V starosti 55 let je umrl gledališki in filmski igralec Peter Musevski, član ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Študij dramske igre je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani končal v letniku Janeza Hočevarja z uprizoritvijo Višnjev vrt junija 1993. Kmalu po končanem študiju se je zaposlil v PDG Nova Gorica, današnjem SNG Nova Gorica, kjer je bil do 2003. Že v tem obdobju se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec. Nato je svoje gledališko ustvarjanje nadaljeval v Prešernovem gledališču v Kranju. V svoji gledališki karieri je prejel več nagrad: nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Ojdipa v Sofoklovem Kralju Ojdipu in vlogo Chanchea v Gospodu Chanceu Jerzya Kosinskega., nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Točaja/Hudiča v Strniševih Žabah, Richarda v predstavi Podeželje in Martina in Miklavža v Flisarjevem Akvariju in Nagrado Prešernovega sklada za leto 2009 za vrhunske umetniške presežke v vlogah zadnjih let. Še bolj kot na gledaliških odrih je bil dejaven na slovenskih filmskih platnih in na televizijskem ekranu. Trikrat je bil Stopov igralec leta, prejel je dve Vesni za glavne moške vloge. Na Festivalu Borštnikovo srečanje smo ga zadnja leta lahko videli v predstavah Teror (2018), Naš razred (2018) in Ob zori (2019). Za skupinsko kreacijo v predstavi Tadeusza Slobodzianeka Naš razred je leta 2018 prejel Borštnikovo nagrado za igro.

Call for Applications for the CEI Award For Writers In Residence for the year 2020

Vilenica, 9. marec ― Call for Applications for the CEI Award For Writers In Residence for the year 2020 awarded by the Central European Initiative in co-operation with the Slovene Writers’ Association within the Vilenica International Literary Festival Overview The CEI Award for Writers in Residence is an award aimed at encouraging cross-border cooperation and promotion in the field
Refresh: Kurja Polt presents FOKN Bois

Refresh: Kurja Polt presents FOKN Bois

Kurja polt, 16. februar ― FOKN Bois LIVE! Petek / 17. 4. 2020 od 23:00 / Channel Zero Refresh & Kurja Polt predstavljata FOKN Bois Prodorna ganska MC-ja, glasbenika, filmarja in večna provokatorja M3NSA in Wanlov the Kubolor aka FOKN Bois v Ljubljano prihajata okrepljena s koncertnim klaviaturistom Andrásom Weilom in pripravljena, da po projekciji filma Coz Ov Moni 2: FOKN Revenge odigrata glavno [...] The post Refresh: Kurja Polt presents FOKN Bois appeared first on Kurja Polt.
DELAVNICI 2020

DELAVNICI 2020

Kurja polt, 13. februar ― NAREDI SI FANZIN Delavnica izdelave festivalskega zina 14. 4.–19. 4. 2020 / rok za prijave: 7. 4. 2020 Brezplačna delavnica izdelave fanzina Naredi si fanzin je namenjena ljubiteljem žanrskega filma in vsem tistim, ki obožujete festivale in obfestivalsko dogajanje. Če si vešč/a urednikovanja, kritike, novinarstva, oblikovanja, ilustriranja, fotografiranja, snemanja ali pa te našteto [...] The post DELAVNICI 2020 appeared first on Kurja Polt.
GOSTJE 2020

GOSTJE 2020

Kurja polt, 11. februar ― GOSTJE Joël Séria (Francija), francoski režiser in scenarist, je že s celovečernim prvencem, subverzivnim, antiklerikalnim Mais ne nous délivrez pas du mal (Nikar ne reši nas hudega, 1970) razvnel duhove domače javnosti in cenzorjev. Toda transgresivna mojstrovina, ki je bila v Franciji sprva prepovedana, si je s časom upravičeno prislužila [...] The post GOSTJE 2020 appeared first on Kurja Polt.

Konferenca kultnega filma 2020

Kurja polt, 10. februar ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA VSI SMO HIŠE STRAHOV: KULTNO DAS UNHEIMLICHE 17. 4. 2020 / 14:00–17:00 / Kinodvor Projekt nastaja v sodelovanju z Univerzo Northumbria (Newcastle, VB). Konferenco bo povezoval dr. Russ Hunter, višji predavatelj filmskih in televizijskih študij na Univerzi Northumbria. Vstop prost! Predavanja potekajo v angleškem jeziku. Konferenca je odprta za javnost. Za [...] The post Konferenca kultnega filma 2020 appeared first on Kurja Polt.
WHO KILLED CAPTAIN ALEX

WHO KILLED CAPTAIN ALEX

Kurja polt, 8. februar ― WHO KILLED CAPTAIN ALEX? Kapitan Alex, zaslužni častnik ugandske policije v Kampali, mora spraviti za zapahe zlobnega Richarda in napraviti konec njegovi zločinski združbi, Tigrasti mafiji. Toda kapitana najdejo mrtvega. Alexov brat, šaolinski menih Bruce U, prispe v Kampalo, da bi našel morilca. Iz Wakaliwooda, zibelke divje plodovitih filmskih samoukov in strastnih ljubiteljev borilnih [...] The post WHO KILLED CAPTAIN ALEX appeared first on Kurja Polt.
SCHWEINCHEN

SCHWEINCHEN

Kurja polt, 2. februar ― SCHWEINCHEN Film dokumentira študijo razkroja, ki jo je pod umetniškim vodstvom režiserja Jörga Buttgereita izvedel forenzični biolog dr. Mark Benecke. Glasbeno podlago je prispeval Buttgereitov dolgoletni sodelavec Andre Abshagen, kot montažer in producent filma se podpiše režiser Michal Kosakowski (German Angst), plakat za film pa je ustvaril naš prijatelj in gost lanske edicije Gilles [...] The post SCHWEINCHEN appeared first on Kurja Polt.
DOGS DON’T WEAR PANTS

DOGS DON’T WEAR PANTS

Kurja polt, 2. februar ― KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA Juha se po tragični smrti žene znajde v vlogi samskega očeta. Čustveno je omrtvičen in povsem izgubljen. Dokler nekega dne ne zatava v kletni studio domine Mone in se s pomočjo smrtonosnega fetiša spet približa izgubljeni ljubezni. Razburljivo odkritje lanskega Cannesa Psi ne nosijo hlač je mračno komična, slastno [...] The post DOGS DON’T WEAR PANTS appeared first on Kurja Polt.
FILMI-2020

FILMI-2020

Kurja polt, 2. februar ― SODOBNI ADORATION OBOŽEVANJE Fabrice du Welz, Francija/Belgija, 2019, 98' Fabrice du Welz sklene svojo "ardensko trilogijo" (po filmih Kalvarija in Aleluja, prikazanih na prejšnjih edicijah festivala Kurja Polt) z eterično, na 16-milimetrski film posneto zgodbo o obsedeni mladi ljubezni. Varljivo preprost in droben film je testament du Welzovi izjemni, [...] The post FILMI-2020 appeared first on Kurja Polt.
SARRAOUNIA

SARRAOUNIA

Kurja polt, 24. januar ― SARRAOUNIA Po berlinski konferenci leta 1884/85 evropske kolonialne sile v "tekmi za Afriko" delijo, plenijo in podjarmljajo kontinent. Zloglasna vojaška odprava Voulet-Chanoine, ki slovi po svoji okrutnosti, se leta 1898 odpravi proti Čadski kotlini, da bi osvojila nova ozemlja in utrdila posest francoskega kolonialnega imperija. Kraljica Sarraounia, mogočna poglavarka plemena Azna, združi ljudstvo v [...] The post SARRAOUNIA appeared first on Kurja Polt.

Prejeli tri Brumnova priznanja

Borštnikovo srečanje, 24. januar ― Konec oktobra 2019 so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Brumnove nagrade, najvišje nacionalne nagrade na področju oblikovanja. Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, je devetič zapored prineslo izbor slovenske produkcije vidnih sporočil zadnjih dveh let.Mednarodna žirija, ki ji je predsedovala britanska oblikovalka in predavateljica Lucienne Roberts, se je tokrat odločala med kar 354 prijavljenimi projekti. V sedmih različnih kategorijah jih je na koncu slavilo 31. Tri priznanja smo dobili tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje in sicer: - za podobo Festivala Borštnikovo srečanje, - za plakat 53. Festivala Borštnikovo srečanje in - za podobo dogodka 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Avtor je grafični oblikovalec in profesor Radovan Jenko, ki pripravlja tudi letošnjo podobo 55. Festivala Borštnikovo srečanje. Nagrajene projekte je bilo mogoče videti na veliki pregledni razstavi v Narodni galeriji.

Vabilo na rezidenčno delavnico dramskega pisanja »Jenkova soba«

Borštnikovo srečanje, 24. januar ― Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame in Layerjeva hiša Kranj razpisujeta rezidenčno delavnico dramskega pisanja "Jenkova soba", ki bo potekala v sklopu 50. jubilejnega Tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom. Delavnico bo vodila svetovno znana hrvaška dramatičarka Tena Štivičić in bo namenjena štirim izbranim mladim dramatikom ali dramatičarkam. Ti bodo v času delavnice brezplačno bivali v Layerjevi hiši in se urili v pisanju dramskih besedil. Objavljen je razpis, s katerim želijo k sodelovanju privabiti čim več perspektivnih mladih dramatikov in dramatičark, ki lahko svojo prijavo pošljejo do 12. februarja 2020. Prijavite se s spletno prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi: http://bit.ly/jenkovasoba Več informacij v spodnji datoteki. 
še novic