The Lighthouse (2019)

The Lighthouse (2019)

Filmski kotiček, 18. november 2019 ― Willem Dafoe and Robert Pattinson in The Lighthouse (2019), Photo by Eric Chakeen Slovenski naslov: Svetilnik Država: ZDA, Kanada Jezik: angleščina Leto: 2019 Žanri: drama, fantazijski, grozljivka Dolžina: 109',  Imdb  Režija: Robert Eggers Scenarij: Max Eggers, Robert Eggers Igrajo: Willem Dafoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman Nova Anglija, konec 19. stoletja. Ladja na odročen, nenaseljeni otoček pripelje dva človeka. Thomas Wake in njegov mladi pomagač Ephraim Winslow bosta nekaj časa skrbela za svetilnik. Vse vajeti v svojih rokah drži Thomas, izkušeni svetilničar, ki bo na redkobesednega vajenca prenesel svoje bogate izkušnje. V praksi bo Ephraim moral nase prevzeti malodane vsa težja fizična dela, njegov nadrejeni pa bo pripravljal komajda užitna kosila in nadziral delovanje signalne luči. Zavoljo pikrosti starega svetilničarja je mladem vajencu toliko težje, vzdušje med njima je iz dneva v dan slabše. Prste vmes pri Ephraimovem počasnem drsenju v psihozo imata še vsiljiv galeb in morska deklica, ki ga občasno obišče v sanjah. Vajenec sprva sicer odločno zavrača idejo, da bi  se pridružil Thomasu in z njim zvrnil kakšen kozarček, a na koncu, v trenutku slabosti, vendarle popusti. Pijača omili napetosti in ju v trenutkih opitosti celo nekoliko zbliža. Toda pogosto popivanje le še bolj zamegli percepcijo čustveno razrvanega vajenca.  Ob gledanju in poslušanju drugega celovečerca Roberta Eggersa, enega najbolj nadarjenih režiserjev nove garde (obvezno videti njegov prvenec The Witch) dobimo občutek, da gledamo film iz nekih drugih časov. Monokrom in ozek skoraj kvadratni format slike naredita svoje, toda to so le najbolj očitne stilistične rešitve, zavoljo katerih je Svetilnik ena najbolj suverenih rekonstrukcij nekega časovnega obdobja. Eggers nas s svojim zvezdniškim tandemom pelje v čas, ko je signalno luč poganjalo olje in s tem povezana parna mašinerija. V čas ko je svetilničar-vajenec bil garač, ki je za nemoteno delovanje sveti
Ostrenje pogleda v Slovenskem tednu filma 2019

Ostrenje pogleda v Slovenskem tednu filma 2019

Ostrenje pogleda, 18. november 2019 ― Prvi Slovenski teden filma se je odvil med 11. in 15. novembrom, z Društvom za širjenje filmske kulture KINO! smo izvedli kar 6 dejavnosti, obiskali smo vse od vrtčevskih otrok do maturantov.  1. S filmom o okolju in družbi, Vrtec Najdihojca, enota Biba, Ljubljana S skupino sedemnajstih otrok, starih od 3 do 5 let, smo spoznavali osnove animiranega … Nadaljuj z branjem Ostrenje pogleda v Slovenskem tednu filma 2019
Zajec Jojo

Zajec Jojo

MMC Gledamo, 18. november 2019 ― Taika Waititi v satirično-sentimentalni komediji izpostavi nekaj, česar si resne zgodovinske drame ne morejo privoščiti: da je bil nacizem kljub svojim strašnim, daljnosežnim posledicam tudi posmeha vredna, absurdna ideologija. Smeh je lahko gesta upora.
Angelo (2018)

Angelo (2018)

Filmski kotiček, 17. november 2019 ― Alba Rohrwacher and Kenny Nzogang in Angelo (2018), Foto: Imdb Slo naslov: Angelo Država: Avstrija Jezik: nemščina, francoščina Leto: 2018 Dolžina: 111' ,  Imdb Žanri: drama, zgodovinski, romantični Režija: Markus Schleinzer Scenarij: Alexander Brom, Markus Schleinzer Igrajo: Makita Samba, Alba Rohrwacher, Larisa Faber, Kenny Nzogang, Lukas Miko Bili so časi, ko so beli kolonizatorji na ladjah iz Afrike v Evropo dovažali ljudi. Takšna praksa je nekoč bila nekaj povsem običajnega. Danes, ko so številni Afričani pripravljeni storiti skoraj vse, da se vkrcajo na ladjo, ki ji bo pripeljala do evropske obale, je veliko takih, ki glasno nasprotujejo njihovem prihodu. Predvidevam, da zgolj zato, ker jih to pot na ladjo ne bodo vkrcali in v Evropo pripeljali sami. Zato, ker tokrat prihajajo po lastni volji. Dolgo pričakovani drugi celovečerec avstrijskega režiserja in scenarista Markusa Schleinzera – nase je opozoril z zelo solidnim prvencem Michael (2011) – odpre prizor dveh večjih čolnov nekje na evropski obali iz katerih trgovci s sužnji izkrcavajo novo pošiljko sužnjev. V naslednjem prizoru smo že v nekakšnem skladišču, kjer trgovci skupino otrok pripravljajo za prodajo: jih čistijo, pregledujejo, jih oblačijo v čista oblačila. Enega izmed otrok kupi dunajska grofica, ki zanj ima prav poseben načrt – fantek postane del posebnega projekta, s katerim grofica želi dokazati, da je "afriške divjake" mogoče "dresirati" in prilagoditi na življenje v civiliziranem okolju. Angelo Soliman  je ime, ki ga grofica izbere za drugega fantka (prvega je po nekaj dneh pokončala visoka vročina) in eksperiment se lahko začne. Film spremlja fantovo odraščanje na dvoru in prikaže kako je Angelo postal suženj, ki odlično igra flavto, nastopa v gledaliških igrah in nasploh dobro razume kulturo in visoko umetnost. Angelo je med takratno elito postal prava atrakcija – pri treh različnih lastnikih je živel razmeroma lagodno življenje in doživel visoko starost. Ena izmed
Out Stealing Horses (2019)

Out Stealing Horses (2019)

Deseta umetnost, 17. november 2019 ― Filmska adaptacija romana Konje krast (Per Petterson, 2013) je poetični prikaz lepote osamljenosti in posameznikovega bega pred dogodki, ki so ga zaznamovali v odraščanju. Melanholična drama z umirjenim slogom, ki črpa iz čudovite kinematografije podeželja in izvrstnih igralskih predstav, ponudi malo dialoga, ampak zgodbo o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini raje pripoveduje s pomočjo odmaknjenih […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaz, Tonya  Fargo - 1. sezona (2014)  Preboj (2019)  It (2017)  Slender Man (2018) Copyright © Deseta umetnost [Out Stealing Horses (2019)], All Right Reserved. 2019.
Grozljivost po horrorju

Grozljivost po horrorju

Radio Študent, 17. november 2019 ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli in lepo pozdravljeni v novembrski ediciji Temne zvezde. Nocoj se bomo, v sozvočju s temačnimi jesenskimi dnevi, spustili v najtemačnejše kotičke filmskega sveta – v žanr grozljivega.
Obtožujem!

Obtožujem!

MMC Gledamo, 17. november 2019 ― Roman Polanski si je dolga leta želel posneti film o "aferi Dreyfus"– na koncu pa se izkaže, da ga je bolj kot konkretni primer zanimala moraliteta o sprijeni družbi, v kateri sta videz pravičnosti in učinkovitosti bolj pomembna od dejanske pravičnosti.
Kratka zgodovina slovenskega filma

Kratka zgodovina slovenskega filma

Deseta umetnost, 17. november 2019 ― Zgodovino kinematografije neke države je nemogoče v celoti povzeti v enem predavanju, kajti gre za kompleksen in izjemno širok nabor informacij o filmskih delavcih, institucijah in okoliščinah, ki so skozi desetletja gradile to zgodovino. Vseeno pa lahko slovensko kinematografijo razdelimo v glavna poglavja. Bistven je namreč poudarek na tem, da sleherna zgodovina ni enotna pripovedna […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Gajin svet  Joker (2019)  Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)  It (2017)  Saving Private Ryan (1998) Copyright © Deseta umetnost [Kratka zgodovina slovenskega filma], All Right Reserved. 2019.

Ogledano: Družinska romanca d.o.o. (2019)

Filmstart, 17. november 2019 ― Ogledano: Družinska romanca d.o.o. (2019)Imdb.com6.8Metacritic.com6.4Rottentomatoes.com7.8Filmstart.si6Pozitivnouporaba naturščikovNegativnonerazložen kulturalni in sociološki kontekst pojava, ki ga film obravnavapreambiciozno in neutemeljeno napovedovanje prihodnosti takšnih podjetijrežija je osupljivo neorginalna za režiserja takšnega renomeja 2019-11-176.8Skupna ocenaOcena bralcev: (0 Votes)0.0Naslov: Družinska romanca d.o.o. (Family Romance, LLC.) Premiera: 15. november 2019 (LIFFE) Žanr: drama Država: ZDA Igrajo: Ishii Yuichi, Mahiro Tanimoto Režija: Werner Herzog OPIS: […] The post Ogledano: Družinska romanca d.o.o. (2019) appeared first on Filmstart.
še novic