103: Lignji brez meja

O.B.O.D., 26. oktober 2021 ― V stotretji epizodi podkasta O.B.O.D., četrti epizodi četrte sezone, sta z nami samo agenta Mito in Aljoša, saj je Igor zadnji trenutek zbolel (ni covid) in je poslal zgolj nekaj vprašanj, zato pa je gost prvi med podkasterji, sam presvitli sultan Anže Tomić. Govorijo pa o najbolj vroči (mini)seriji ta trenutek, južnokorejski Squid Game ali, […]
PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

BSF, 26. oktober 2021 ― Tej možnosti tematsko sledi vizija letošnjega Slovenskega tedna filma, ki se z izborom najintenzivneje podaja v ponovno obravnavo enega najbolj travmatičnih obdobij nacionalne zgodovine – v čas druge svetovne vojne, v njeno neposredno dogajanje, pa tudi v njene tragične bratomorne temne strani, ki so pustile globoke rane v zavesti posameznikov, družbe in naroda. Večina izbranih del se tako posveča težkemu obdobju vojne in njenih posledic za tiste, ki so bili na »napačni strani« neposredno po njej. Na čelo izbora se tako kronološko kakor pomensko uvrša film Nasvidenje v naslednji vojni (1980).
Praznujemo Mednarodni dan animiranega filma

Praznujemo Mednarodni dan animiranega filma

BSF, 25. oktober 2021 ― Ob mednarodnem dnevu animiranega filma, 28. oktobra 2021, v Društvu slovenskega animiranega filma pripravljamo že tradicionalno praznovanje ob podpori Slovenskega filmskega centra. Letos bomo ta dan obeležili tako z vsebinami na spletu kot s projekcijami v kinodvorani. V sodelovanju s Slovensko kinoteko vas lepo vabimo v kino v četrtek, 28. oktobra. V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov pa predstavljamo tudi izbor slovenskih animiranih filmov na spletu, ki bodo na voljo za brezplačen ogled med jesenskimi počitnicami, od 25. do 31. oktobra 2021 na http://mdaf.bsf.si. Izbor sestavljajo trije programi slovenskih animacij, ki smo jih pripravili posebej z mislijo na otroke in mlade. To so Filmi za otroke, Študijski filmi, ter Filmi z delavnic v katerih je zbranih 31 naslovov.
Prva retrospektiva slovenskega filma na Kitajskem

Prva retrospektiva slovenskega filma na Kitajskem

BSF, 25. oktober 2021 ― Od 28. oktobra do 4. novembra bo na Kitajskem potekala prva retrospektiva slovenskih filmov, ki nosijo letnice od 1956 do 2020. Skupaj bo na ogled 6 slovenskih celovečernih filmov. Odprtje retrospektive bo v kitajskem glavnem mestu Pekingu, v tamkajšnjem filmskem arhivu. Vsi filmi bodo podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, kasneje se bodo predvajali tudi v drugih večjih kitajskih mestih. Retrospektiva bo slavnostno odprta v četrtek, 28. oktobra ob 19. uri, z digitalizirano in restavrirano različico filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica, ki je bil leta 2016 predstavljen v programu Cannes Classics in potem predvajan na številnih festivalih in kinotekah po celem svetu.
še novic