Zgodba z zahodne strani

Zgodba z zahodne strani

ARS Filmska glasba, 6. september 2018 ― Malo je muzikalov, ki jih cenijo tudi najbolj nepopustljivi ljubitelji klasičnih del Malo je muzikalov, ki jih cenijo tudi najbolj nepopustljivi ljubitelji klasičnih del. In malo je muzikalov, ki ostanejo priljubljeni več kot pol stoletja. Tako rekoč edina izjema je Zgodba z zahodne strani – West Side Story, ki 61 let po krstu ne ostaja le eden najbolj priljubljenih muzikalov, pač pa se še vedno dobro prodaja tudi glasba, ki jo je zanjo napisal Leonard Bernstein. Skladbam, ki »nihajo« med džezom, opero in celo popom, vedno uspe navdušiti. Ne vedno znova, pač pa še vedno. Zato je vprašanje, kaj je tisto, kar je zagotovilo dolgotrajni uspeh glasbe, ki so jo na odru prvič predstavili 26. septembra 1957 na Broadwayu.
Notting Hill, Moja punca in EDtv

Notting Hill, Moja punca in EDtv

ARS Filmska glasba, 3. avgust 2018 ― Današnjo oddajo posvečamo odlomkom iz filmov Notting Hill, Moja punca in EDtv Notting Hill je romantična komedija o slavi, prijateljstvu in iskanju prave ljubezni, ki se dogaja v svetovljanskem zahodnem Londonu. V glavnih vlogah nastopata Julia Roberts in Hugh Grant. Zgodba se vrti okoli lastnika majhne knjigarne in Anne Scott, najbolj slavne filmske zvezde. Od trenutka, ko vstopi v njegov svet, se začne zapletena in zabavna romantična pripoved …
Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard

Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard

ARS Filmska glasba, 6. julij 2018 ― Odlomki iz filmov Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard Današnjo oddajo posvečamo odlomkom iz filmov Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard. Film Leopard je bil posnet po istoimenskem romanu Giuseppa Tomasa di Lampeduse, ki ga je avtor napisal z željo, da ne bi bil nikoli objavljen, vendar se je to po njegovi smrti zgodilo. Roman je prav kmalu postal zelo znan v Italiji in uspešnica po vsem svetu. Zgodba se dogaja na Siciliji leta 1860, v obdobju risorgimenta, italijanskega združitvenega gibanja, in prikazuje dramatične politične, ekonomske in družbene spremembe, ki so jih otoku prinesli Garibaldijev pohod, zlom Kraljevine dveh Sicilij in pripojitev zedinjeni Italiji. Glavni lik – zaigral ga je Američan Burt Lancaster – je plemič in pripadnik tradicionalne aristokracije, ki je dominirala na otoku, zdaj pa nemočno gleda prihod buržoazije in njenih predstavnikov, ki so na hitro obogateli z vojnimi posli.
Labirint in Divji angeli

Labirint in Divji angeli

ARS Filmska glasba, 1. junij 2018 ― Film Labirint iz leta 1986 ni dosegel večjega uspeha, film Divji angeli pa je znan kot začetnik žanra bikerskega filma. Ko je leta 1986 fantazijska zgodba o deklici (film Labirint), ki ji je kralj škratov ugrabil mlajšega bratca – do njega lahko pride le po zapletenem labirintu – prišla v kinematografe, ni dosegla večjega uspeha. V resnici je bila prava polomija, z leti pa si je nabrala izredno številno četico zvestih oboževalcev. V Los Angelesu se filma vsako leto spomnijo s tematskim plesom v maskah, v kakršnem se znajde Sarah, ki jo je upodobila tedaj 16-letna Jennifer Connelly. Ameriški igrani film Divji angeli, posnet leta 1966, v režiji Rogerja Cormana je danes znan predvsem kot ena prvih hollywoodskih stvaritev, v katerih so prikazali mladinsko kontrakulturo v šestdesetih letih, pa tudi kot začetnik žanra bikerskega filma. Cormanu in drugim filmskim ustvarjalcem je pomenil navdih za številne druge ekranizacije podobne tematike – s tem so začeli smer, ki je dosegla vrh s kultno stvaritvijo Goli v sedlu nekaj let pozneje.
PROTI VSEM PRAVILOM (Against all odds)

PROTI VSEM PRAVILOM (Against all odds)

ARS Filmska glasba, 4. maj 2018 ― Gangster (James Woods) najame nekdanjega nogometaša (Jeff Bridges), da mu najde dekle (Rachel Ward). In ko jo zares najde, se vanjo tudi zaljubi. S tem […] Gangster (James Woods) najame nekdanjega nogometaša (Jeff Bridges), da mu najde dekle (Rachel Ward). In ko jo zares najde, se vanjo tudi zaljubi. S tem pa se začnejo zapleti. To je v grobem vsebina filma Proti vsem pravilom, ki mu namenjamo današnjo oddajo. Avtorsko glasbo sta napisala Michel Colombier in Larry Carlton.
NORE IN SVOBODNE (Girl, Interrupted)

NORE IN SVOBODNE (Girl, Interrupted)

ARS Filmska glasba, 6. april 2018 ― Zvezda tega ganljivega filma, posnetega po resnični zgodbi o izkušnji mladega dekleta v psihiatrični bolnišnici, je Winona Ryder, dvakratna nominiranka za oskarja. Susanna Kaysen preživlja […] Zvezda tega ganljivega filma, posnetega po resnični zgodbi o izkušnji mladega dekleta v psihiatrični bolnišnici, je Winona Ryder, dvakratna nominiranka za oskarja. Susanna Kaysen preživlja težko obdobje svojega življenja. V nekem trenutku zaradi velikih notranjih bolečin, ki ji jih poveča še mati, pogoltne veliko aspirina z vodko, tako da skoraj umre. Neodgovorni starši jo takrat spravijo v psihiatrično bolnišnico; iz te bo lahko odšla šele, ko se bodo tako odločili zdravniki. Tam preživlja dni z dekleti, katerih problemi so še veliko hujši, in piše dnevnik.
Alexander Desplat v Pokvarjenem predmestju (Suburbicon)

Alexander Desplat v Pokvarjenem predmestju (Suburbicon)

ARS Filmska glasba, 6. februar 2018 ― Napeta črna komedija Suburbicon, v prevodu Pokvarjeno predmestje, je delo z oskarjem okitenih scenaristov, bratov Joela in Ethana Coena, ter režiserja Georgea Clonneyja. Zgodbo o […] Napeta črna komedija Suburbicon, v prevodu Pokvarjeno predmestje, je delo z oskarjem okitenih scenaristov, bratov Joela in Ethana Coena, ter režiserja Georgea Clonneyja. Zgodbo o navidez popolnem mestecu, naselju ‘belih’, v katerem mirno sožitje zmoti prihod temnopolte družine, pa je z glasbo odel Alexander Desplat.
Titanik

Titanik

ARS Filmska glasba, 2. februar 2018 ― Z 11 oskarji nagrajeni film Titanik govori o potopitvi ladje, ki je veljala za nepotopljivo. Romantična drama, ki jo je režiral James Cameron, je doživela […] Z 11 oskarji nagrajeni film Titanik govori o potopitvi ladje, ki je veljala za nepotopljivo. Romantična drama, ki jo je režiral James Cameron, je doživela velik uspeh. V glavnih vlogah sta nastopila Kate Winslet in Leonardo DiCaprio kot Rose DeWitt Bukater in Jack Dawson, pripadnika različnih družbenih razredov, ki sta se na Titaniku usodno zaljubila.
Filmska glasba: Čarovnik iz Oza in Bilo je nekoč na zahodu

Filmska glasba: Čarovnik iz Oza in Bilo je nekoč na zahodu

ARS Filmska glasba, 5. januar 2018 ― Ni lepšega doma kot je lasten dom in ni lepšega filma kot je Čarovnik iz Oza. To je klasična zgodba, ki iz generacije v generacijo […] Ni lepšega doma kot je lasten dom in ni lepšega filma kot je Čarovnik iz Oza. To je klasična zgodba, ki iz generacije v generacijo povezuje otroke in odrasle, družine in prijatelje. Neverjetna podoba Oza, sveta iz naše domišljije, sveta prepevajočih gozdov, plešočih strašil in pojočih levov, osvaja srca po celem svetu s svojim pustolovskim duhom in glasbeno pahljačo. Morriconejeva glasba v filmu Bilo je nekoč na Zahodu se je z grobim zvokom in žvižgi, udarci z bičem, odbijanjem nabojev ter oponašanjem živalskih zvokov bolj kot kadarkoli prej približala dogajanju v filmu. S tem mu je uspelo ustvariti zavest o zvoku filmskega Divjega zahoda. Tako da ta film še danes velja za šolski primer uporabe filmske glasbe.
Hobit (Hobbit)

Hobit (Hobbit)

ARS Filmska glasba, 8. december 2017 ― Filmska glasba trilogije Leta 1937 je angleški pisatelj, univerzitetni profesor in filolog John Ronald Reuel Tolkien izdal otroško knjigo z naslovom Hobit ali Tja in spet nazaj. Po tej čudoviti literarni predlogi je nastala tudi serija treh fantazijskih filmov Hobit, ki jih je režiral Peter Jackson. Trije filmi, ki imajo podnaslove: Nepričakovano potovanje, Smaugova pušča in Bitka petih vojska, pa so ob čudoviti zgodbi, igralski zasedbi, kostumografiji, grafiki in scenariju zaviti v skrbno stkane melodije Howarda Shora.
CASPER

CASPER

ARS Filmska glasba, 1. december 2017 ― Kdo pravi, da duhovi ne obstajajo? Prebivalci mesteca Prijazni dol v Mainu že lep čas sumijo, da v zapuščenem dvorcu Krivi turn strašijo duhovi. V […] Kdo pravi, da duhovi ne obstajajo? Prebivalci mesteca Prijazni dol v Mainu že lep čas sumijo, da v zapuščenem dvorcu Krivi turn strašijo duhovi. V hiši poleg dr. Jamesa Harveyja in njegove hčerke Kat živijo še prijazni, toda osamljeni duhec Casper, ki pravzaprav samo išče prijatelja, ter njegovi razgrajaški strici Stretch, Stinki in Fats. Film je nastal leta 1995 v režiji Brada Silberlinga, avtorsko glasbo je napisal James Horner.
Črni labod

Črni labod

ARS Filmska glasba, 4. oktober 2017 ― Psihološki triler vizionarskega režiserja Darrena Aronofskyja nas popelje na vznemirljivo in srhljivo potovanje skozi duševnost mlade baletne plesalke. Ko dobi glavno vlogo, zanjo postane strašljivo popolna. Črni labod pravzaprav ni značilen triler, ki bi se dogajal v zločinskem svetu ali hišah, v katerih straši. Intenzivni portret ženske, ki se razpara do zadnjega šiva svoje psihe, […]
Modra globina (Deep blue)

Modra globina (Deep blue)

ARS Filmska glasba, 28. avgust 2017 ― Zamisel o filmu se je porodila, ko so na festivalu BBC Proms leta 2002 predstavili krajšo različico dokumentarnega filma Modri planet – izvirno glasbo je napisal George Fenton, ki so ga povabili tudi k sodelovanju pri novem projektu. Glasbene odlomke, ki jih bomo slišali, je poustvaril orkester Berlinske filharmonije s skladateljem za dirigentskim pultom. Kot […]
Planet opic

Planet opic

ARS Filmska glasba, 31. julij 2017 ― Film je sodobna različica kultne uspešnice iz leta 1968 in je zaradi razburljive zgodbe, odlične igralske zasedbe, maske filmskih junakov in posebnih učinkov prava paša za oči. Izvirno glasbo je napisal Danny Elfman. Planet opic je dobitnik častnega oskarja za izjemne dosežke na področju maske, nominiran pa je bil tudi za glasbo in kostumografijo. Vsekakor […]
Boter 1, 2 in 3

Boter 1, 2 in 3

ARS Filmska glasba, 6. julij 2017 ― Film Boter je nastal na podlagi istoimenske knjige Maria Puza. Zgodba filma, pravzaprav saga, pripoveduje o mafijski družini, katere začetnik je Don Vito Corleone, njegov naslednik pa sin Michael Corleone. Trilogija se konča z njegovo smrtjo. Današnjo oddajo smo namenili celotni trilogiji. Režijo je prispeval Francis Ford Coppola, avtorsko glasbo je napisal Nino Rota, izvedel […]
še novic