VALENTINA ZA VALENTINOVO

VALENTINA ZA VALENTINOVO

SNG Maribor, 9. februar ― V velikih mojstrovinah modernega časa je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografka Valentina Turcu, ki letos praznuje 25-letnico svojega ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.

Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

SNG Maribor, 9. februar ― V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.

Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. februar ― Muanis Sinanović je književnik, urednik, kulturni kritik in sodelavec Radia Študent. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Roberta Bobniča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Sen 59 Tiborja Hrsa Pandurja.

V Mariboru začetek vaj za uprizoritev grške tragedije Ojdip v Kolonu

SiGledal Novice, 9. februar ― Drama SNG Maribor je začela z vajami za novo uprizoritev, Sofoklovo tragedijo Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree, ki bo premierno uprizorjena 16. marca 2018 v Stari dvorani SNG Maribor. Sofoklova tragedija, ki je pred nekaj leti izšla v sijajnem prevodu Kajetana Gantarja, na naših odrih še ni bila uprizorjena, v repertoarju Drame pa nadomešča napovedano uprizoritev Simpozij v režiji Jerneja Lorencija.

FEBRUAR V SSG! – glasba, ples, petje, Slovenski kulturni praznik…

SSG Trst, 8. februar ― FEBRUAR V SSG v nedeljo, 11. februarja, ob 11.00 NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE V SSG v sodelovanju z Glasbeno matico umetniški vodja: Črtomir Šiškovič TRIO CONTINUUM Polona Tominec, Manuel Figheli, Fulvijo Jurinčič  Svetovni glasbeni mojstri skozi tipke harmonik FOYER BALKONA SSG PROGRAM E.Grieg: Peer Gynt – Suita št.1: Jutro F.B.Mendelssohn/F.Jurinčič: Orgelska sonata v A duru D.Shostakovich: Tahiti trot […]

Prešernova proslava ob Cankarjevi obletnici izprašala odnos Šentflorjancev do lastne kulture (reportaža)

SiGledal Novice, 8. februar ― Državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku je, podobno kot lani, močan pečat vtisnil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer, ki ni štedil z besedami o stanju v kulturi in umetnosti. Trditvi, ki si jo je sposodil pri Ivanu Cankarju - da je kultura v dolini šentflorjanski spregledana -, so obiskovalci pritrjevali.

Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

SiGledal Novice, 8. februar ― V petek, 9. februarja 2018, bo v Stari dvorani SNG Maribor stota jubilejna ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas.
še novic