Letošnjo delavnico dramskega pisanja na 48. Tednu slovenske drame bo vodil Mateusz Atman

SiGledal Novice, 12. marec ― Letošnje delavnice dramskega pisanja zaradi neodložljivih obveznosti v terminu, predvidenem za delavnico, ne bo vodil sloviti poljski dramatik in avtor besedila Naš razred, Tadeusz Słobodzianek. Namesto njega bo letošnjo delavnico dramskega pisanja vodil njegov rojak Mateusz Atman, predstavnik mlajše generacije poljskih dramskih in gledaliških ustvarjalcev.

Predstavitev uprizoritve UKROČENA TRMOGLAVKA

SSG Trst, 12. marec ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE  SEZONA 2017-2018 VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO PREDSTAVLJAMO NOVO UPRIZORITEV SSG V VELIKI DVORANI William Shakespeare UKROČENA TRMOGLAVKA režiser: Juš A. Zidar igrajo: Iva Babić, Vladimir Jurc, Tina Gunzek, Tadej Pišek, Jernej Čampelj, Ilija Ota, Andrej Rismondo Novinarje vabimo na srečanje z umetniško ekipo v torek, 13. marca 2018, ob 10.00 v Mali […]

V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 12. marec ― Študentke na Svobodni univerzi v Bruslju in Univerzi v Gentu so pod mentorstvom učiteljice slovenščine Ivane Petric Lasnik in s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskale bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločile, da obiskovalcem portala v branje priporočijo teksta Hlod na avtocesti Ize Strehar in Pod snegom Saše Pavček.

Projekt, pri katerem sodeluje Slovenija, med petnajsterico projektov, s katerimi se promovira Evropsko leto kulturne dediščine 2018

SiGledal Novice, 12. marec ― Evropski projekt Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva/All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behind the Scenes, pri katerem je sodelovalo tudi Lutkovno gledališče Ljubljana, je bil uvrščen med petnajsterico najboljših evropskih projektov na področju kulturne dediščine, ki so bili financirani v okviru programa Ustvarjalna Evropa in s katerimi Evropska komisija promovira Evropsko leto kulturne dediščine 2018.

Na današnji dan se je rodil Edward Albee

SiGledal Novice, 12. marec ― Ameriški dramatik in trikratni Pulitzerjev nagrajenec Edward Albee (1928-2016) bi danes praznoval 90. rojstni dan. Slovi po drami Kdo se boji Virginie Woolf?, v kateri razgalja temne strani moderne družbe in probleme zakonskega življenja. Prvič so jo uprizorili leta 1962 na Broadwayju, dodaten uspeh pa je doživela s filmsko priredbo.

Eva Vene bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 11. marec ― Eva Vene, študentka primerjalne književnosti, anglistike in muzikologije, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Nine Kuclar Stiković. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Hlod na avtocesti Ize Strehar.

Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 10. marec ― Mateja Perpar je profesorica angleščine, prevajalka, pisateljica in glasbenica. Dela kot napovedovalka na Radiu Slovenija. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Polone Juh. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Brivec iz nekdanje Kranjske hranilnice Iva Svetine.

Ugotovitev, da živimo v mračnih časih, se zdi skoraj banalna

SiGledal Novice, 10. marec ― Koprodukcija Slovensko stalno gledališče Trst, Italijanski ansambel hrvaškega narodnega gledališča HNK Ivana pl. Zajca, Reka (HRV), Nemško mestno gledališče v Temišvaru (ROM), Državni zavod albanskega narodnega gledališča, Skopje (MKD), Madžarsko gledališče Kosztolányi Dezső, Subotica (SRB), Luigi Pirandello VELIKANI Z GORE, režija Paolo Magelli, premiera 10. marec 2018.
še novic