O (sodobnem) rasizmu skozi oči opice

O (sodobnem) rasizmu skozi oči opice

Radio Študent, 16. december 2019 ― Če Kafkovo kanonsko Preobrazbo beremo kot prispodobo o avtorjevem ultimativnem nelagodju in alienaciji znotraj družinskega in službenega, torej mikro okolja, pa z novelo Poročilo akademiji znova prek metafore preseže domačijski, zasebni prostor in vprašanje o drugačnosti vnese v širši družbeni diskurz; svoje judovstvo uvidi kot temeljno virusno lastnost, ki re
Film v glavi

Film v glavi

Radio Študent, 5. december 2019 ― Najbolje, da se udobno namestiš. Naj se ti v glavi iz mojih besed razrasejo smisli in povezave, slike in podobe. Skozi temo in decembrski mraz prikorakaš do vrat Nove pošte. Zunaj le dve osebi, kadita, znotraj se ljudje drenjajo v toploti.
Klavir in čips

Klavir in čips

Radio Študent, 29. november 2019 ― Ko poslušate špikerja na radiu, mnogokateri ne pomislite na telesni napor, potreben za gladko podajanje sporočil. Ogrevanje prepone, prsnega koša, vratu, obraznih mišic. Del treninga je doseči nevidnost oziroma neslišnost truda, ki ga telo vlaga, da se sporočila naših piscev prelijejo v vaša ušesa.
HOC EST ENIM CORPUS MEUM

HOC EST ENIM CORPUS MEUM

Radio Študent, 21. november 2019 ― V nedeljo, 10. novembra, se je v Stari mestni elektrarni odvila druga izmed dveh uprizoritev plesne predstave Poiesis sebstva. Delo je bilo premierno uprizorjeno na 9. bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 2019.
DEKONSTRUKCIJA ABONENTSKEGA UPRIZARJANJA

DEKONSTRUKCIJA ABONENTSKEGA UPRIZARJANJA

Radio Študent, 11. november 2019 ― Pozdravljeni v današnji oddaji Teritorij teatra, ki se v duhu kolektivne sezone spušča v dekodiranje dinamike uprizoritvenega kolektiva. Tokrat smo odpotovali v Maribor, kjer smo v GT22 spregovorili s kolektivom projekta Abonma, ki nastaja v produkciji kulturno-umetniškega društva MOMENT.
12,52

12,52

Radio Študent, 7. november 2019 ― Po predstavi smo padli v podtalno nedrje enega od popularnih ljubljanskih kafičev. Iz omizja v kulturi delujočih štiridesetletnih prekarcev iste filofaks generacije so se prikazale dvignjene obrvi. “Čak mal, v kakšnem smislu je ta predstava politična?” Odvrnem, da ker si želi biti politična oziroma družbeno kritična.
GOLAŽ NAŠE KRIVDE

GOLAŽ NAŠE KRIVDE

Radio Študent, 4. november 2019 ― Vprašanje, kaj se je okoli prazničnih dni dogajalo v Novi pošti, terja odgovor z uverturo, ki se bo najprej zavrtela okoli opisa specifičnosti žanra bralne uprizoritve z naslovom Vse se je začelo z golažem iz zajčkov in njene hibridne manifestacije.
Marko Brecelj: Ježkov nagrajenec

Marko Brecelj: Ježkov nagrajenec

Radio Študent, 30. oktober 2019 ― Imam teorijo, da so se upehanja Marka Breclja najbolj razveselili na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. In to ne samo zaradi tega, ker je nekoč pljunil zunanjega ministra. Vest o poslabšanju zdravja Marka Breclja je namreč sumljivo sovpadla z novico, da se bo v Luki Koper vzpostavil logističen center zveze NATO.
MESTO TOPLIH IN MEHKIH ŽENSK

MESTO TOPLIH IN MEHKIH ŽENSK

Radio Študent, 21. oktober 2019 ― Impresivno četrtino stoletja, ki jo je letos praznovalo Mesto žensk, je temu primerno in na čast obletnici festivala zaznamoval ambiciozno nabit in raznolik program, v katerem so se odstirala različna umetniška in teoretska polja ženskih tem in ustvarjalk.
OKO KURATORSTVA

OKO KURATORSTVA

Radio Študent, 14. oktober 2019 ― Gledališče že v samem izvoru izhaja iz zborovanja. Posamezniki, ki v vsakodnevnem življenju nosimo različne družbene funkcije, tukaj odložimo svoje vloge in prevzamemo nove. Kot gledalci, ustvarjalci, izvajalci … Gledališče je prostor, v katerem se srečamo drugače, kakor se srečujemo vsak dan.
še novic