Medprostori identitet

Medprostori identitet

Radio Študent, 6. avgust ― "Stuart Hall v eseju Kulturna identiteta in diaspora trdi, da moderne identitete niso več fiksirane, temveč vzniknejo kot nestabilne točke identifikacije ali sešivanja, ustvarjene znotraj diskurzov zgodovine in kulture.
Jaz pa sam s seboj

Jaz pa sam s seboj

Radio Študent, 15. julij ― Pred okni Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana je razprostrta mreža. Na mreži visijo moški suknjiči. Pred njimi je obešen moški. Oziroma moški z vrvjo, zarolano okoli vratu, lebdi nekaj metrov nad tlemi. Nekako leži na njej. Ob nežnih zvokih glasbe se odmota, naredi par poetičnih premikov gor in dol po vrvi. Nato pade plosko na tla. Tema.  
PREDSTAVLJAJTE SI DRŽAVO!

PREDSTAVLJAJTE SI DRŽAVO!

Radio Študent, 26. junij ― Verjetno smo že vsi kdaj prišli do občutka, da gledališče velikokrat teži po tem, da bi nam prodalo udarne zgodbe in velike teme, kot so na primer biblija, ljubezen, nasilje ali utopija. In vsi smo kdaj že doživeli, da smo gledališke dvorane zapuščali z občutkom, da je vse odigrano in povedano itak že stokrat slišano in videno.
Ko misel sreča buto

Ko misel sreča buto

Radio Študent, 20. junij ― Nekako v stilu japonskih zen mojstrov, ki so na vprašanja o pomenu zena radi primazali zaušnico, ki naj bi prekinila misli in pripeljala pozornost v tu-zdaj, me je Tanja Zgonc na povpraševanja o njeni predstavi močno stresla za srce - “saj si začutil!”. Izkušnja naj predhodi misli. Ampak ali to pomeni ne govoriti? Imam namreč rok za oddajo članka. Imam termin.
LET'S GET PHYSICAL!

LET'S GET PHYSICAL!

Radio Študent, 9. junij ― Pozdravljeni v tokratnem Teritoriju teatra, kjer sezono zaključujemo s predstavitvijo Fizičnega uvoda, o katerem smo se pogovarjali z Anjo Bornšek, plesalko, performerko, koreografinjo in pedagoginjo, ki je sodelovala tudi pri njegovem oblikovanju.
Kritika gledališke ekonomije

Kritika gledališke ekonomije

Radio Študent, 3. junij ― Na 6. Drama festivalu, ki je v ljubljanski Drami potekal med 25. in 31. majem, je bilo moč videti tudi dramsko predstavo Kraljevskega pozorišta Zetski dom iz Cetinja, ki naj bi v režiji Andrása Urbána upizarajala Marxov Kapital. Dovolj bizarna ideja, da je vzbudila radovednost.
Prestopi - od piva k čaju

Prestopi - od piva k čaju

Radio Študent, 22. maj ― Društvo Moment je ob prilivu programskih sredstev po šestih letih suše zopet oživilo mariborski festival Prestopi, ki je tokrat večji, ambicioznejši, a žal le bienalni. Izbrane predstave so razvrščene na dva glavna sklopa.
UTRIP TEATRA POZITIV

UTRIP TEATRA POZITIV

Radio Študent, 9. maj ― Med udarjanjem elektronskega beata se iz teme izluščijo delci teles v plesu, osvetljeni s smartphoni, ki jih držijo v rokah. Včasih kaka najstnica klikne selfi, včasih se meni na telefonu s kolegi, nato telesa potegne za seboj ritem glasbe in telefoni postanejo luči v diskaču. Diktat basov kulminira v impozantni skupinski koreografiji. Nato rez - sprememba atmosfere.
O zlorabi položaja

O zlorabi položaja

Radio Študent, 3. maj ― Kaj kmalu se bo končala še ena sezona ... Nekatera gledališča že objavljajo napovedi repertoarjev za leto 2019/2020, na katerih zasledimo mešanico starih in mladih imen. Čeprav se v zadnjem času že dolgo nismo dotaknili dehtečih repertoarjev največjih slovenskih gledališč, ki praviloma niso v našem fokusu, to seveda ne pomeni, da jih je treba pozabiti.
SINDIKAT ODKLONSKIH ENTITET

SINDIKAT ODKLONSKIH ENTITET

Radio Študent, 23. april ― Tokrat vstopamo v polje odklonskega, kjer se že drugič zapored, v manj kot enem letu formira festival ali, bolje rečeno, drugi letni shod slabo prilagojenih –Sindikat odklonskih entitet v organizaciji in produkciji zavoda Emanat. Festival oz.
Baal brez jajc

Baal brez jajc

Radio Študent, 14. april ― Baal prvič: München, 1918. Dvajsetletni Bertold Brecht spiše svoje prvo dramsko delo Baal kot Gegenstück. Protidramo uperi proti sentimentalni upodobitvi pesniškega genija, ki ga svet ne razume. Baala svet prav tako ne razume, a Baal zarenči nazaj in zbaše vase vse, kar lahko doseže.
še novic