Ena lutka, pet duš

Ena lutka, pet duš

Radio Študent, 15. oktober ― Črnina. Izpraznjen oder. Nenadoma se na odru pojavi človeška lutka v naravni velikosti, ki teče. Beži. Kam? Pred kom? Kaj je tisto, kar oživlja lutko? Kaj je temeljna razlika med lutko in človeškim bitjem? Kaj je svobodna volja?  Kaj nas premika? To so le nekatera od vprašanj, ki si jih v predstavi Eh man hé, zastavlja španski kolektiv Zero en Conducta.
Ritem, ki izzove odziv

Ritem, ki izzove odziv

Radio Študent, 1. oktober ― Ko je julij, pride v Ljubljano festival uličnega gledališča Ana Desetnica in zasede del mesta – v zadnjih treh letih Slovensko od Kongresnega trga do Figovca. Oblikuje se malo mestece z vsaj tremi vzporednimi prizorišči, tako da lahko vedno spizdiš, če ti predstava dojadi, in uletiš v drugo.
Prva postaja

Prva postaja

Radio Študent, 29. september ― Iz teme se izvije rjav kup blaga. Atmosferska glasba vdihov in enostavnih glasov ga hitro vpne vase in vzpostavi kot vizualno površino, po kateri se lahko sprehaja naš pogled. Kljub namerni amorfnosti gmote vemo, da je v njej performer in v njej tu in tam opazimo obrise njegovega telesa. Skozi reže v kostumu igralec Klemen Janežič porine svoje roke in noge.
Naslov je prišel

Naslov je prišel

Radio Študent, 27. september ― Drugi del tretje edicije Emanatovega Sindikata odklonskih entitet je občinstvu postregel z marsičim, kar je bilo v avgustovskem prvem delu le slutiti. Preplet klovnstva, predrznosti, prostaškosti, satire in vsega vmes se je izkazal za pester program, ki je privabil veliko odklonskosti žejnih gledalcev.
NOVA SEZONA GLEDANJA

NOVA SEZONA GLEDANJA

Radio Študent, 14. september ― Pozdravljeni v novi sezoni Teritorij teatra, ki pospremlja uvod v novo gledališko sezono. Če smo se v zaključku prejšnje sezone oddaje ukvarjali z uprizoritvenimi umetnostmi v času krize ter dekodiranjem akcij in reakcij preteklosti, se tokrat obračamo v prihodnost, k novi uprizoritveni umetnosti, ki nastaja v toku razmer in se bori s posledicami krize.
Govoriti o molku

Govoriti o molku

Radio Študent, 10. september ― »Poskusil sem biti bolj političen … poskusil sem izgovoriti resnična imena: Palestinci, Izraelci, Sirci, Libanonci, a vsakič, ko to naredim, se poezija in gledališče izmuzneta. Ko neham, se vrneta. Morda bom nekega dne pisal politične drame. Zaenkrat tragedije Bližnjega vzhoda ne morem imenovati, čim jo poskusim izgovoriti.«
Ana Koronika

Ana Koronika

Radio Študent, 14. julij ― Prva faza 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica je zaključila junijski niz hitro organiziranih in izvedenih gledaliških festivalov, na katerih je bilo dovoljenih do 500 obiskovalcev.
Toaletni papir je zlato in zlato je toaletni papir

Toaletni papir je zlato in zlato je toaletni papir

Radio Študent, 6. julij ― Prvi produkt, ki je ob slutnji karantene v trgovinah skoraj pošel, je bil: sekret papir. No, higienski papir, da bomo spodobni. Ljudje smo ga v trenutku krize prepoznali kot za preživetje najnujnejšo dobrino. A strah, da bi nam higienskega papirja zmanjkalo, je bil odveč, saj ga na vzhodu države v Sladkem Vrhu že skoraj 150 let izdeluje tovarna Paloma.
FESTIVAL SPIDER, 1. DEL: OLD SCHOOL

FESTIVAL SPIDER, 1. DEL: OLD SCHOOL

Radio Študent, 29. junij ― Danes se bomo posvetili dvema predstavama s Festivala radikalnih teles Spider 2020, ki je potekal med 17. in 20. junijem na lokaciji bivšega Plečnikovega letnega gledališča - travnik levo od gradu Tivoli. Obe predstavi s prvega dne festivala sta bili namesto na odprtem odru izvedeni na travi - ena podnevi, druga ponoči.
še novic