MESTO TOPLIH IN MEHKIH ŽENSK

MESTO TOPLIH IN MEHKIH ŽENSK

Radio Študent, 21. oktober ― Impresivno četrtino stoletja, ki jo je letos praznovalo Mesto žensk, je temu primerno in na čast obletnici festivala zaznamoval ambiciozno nabit in raznolik program, v katerem so se odstirala različna umetniška in teoretska polja ženskih tem in ustvarjalk.
OKO KURATORSTVA

OKO KURATORSTVA

Radio Študent, 14. oktober ― Gledališče že v samem izvoru izhaja iz zborovanja. Posamezniki, ki v vsakodnevnem življenju nosimo različne družbene funkcije, tukaj odložimo svoje vloge in prevzamemo nove. Kot gledalci, ustvarjalci, izvajalci … Gledališče je prostor, v katerem se srečamo drugače, kakor se srečujemo vsak dan.
Golob je Pollock

Golob je Pollock

Radio Študent, 4. oktober ― Na julijski večer smo se nabrali sredi sicer praznega Trga francoske revolucije v Ljubljani - tam poleg monumentalnega teglca za rože. V soju uličnih luči smo se prepoznali nekateri redni obiskovalci, za druge smo po njihovem jeziku in noši presodili, da so turisti, tretji … kdobivedel.
KO SE SREČATA UMETNOST IN OMARA

KO SE SREČATA UMETNOST IN OMARA

Radio Študent, 26. september ― Skorajda sta se srečala »dežnik in šivalni stroj na secirni mizi«, a tokrat nista bila ona. Srečala sta se Ivan Peternelj in Daniil Harms. V gledališču. Povezava je seveda bolj logična, kavzalno smiselna, a je hkrati ohranila absurdnost dogodkov.
KOLEKTIVNO MARKIRANJE NOVEGA TERITORIJA

KOLEKTIVNO MARKIRANJE NOVEGA TERITORIJA

Radio Študent, 10. september ― Če smo se v lanski sezoni posvečali razpiranju obrobnosti, bodisi vsebinske, bodisi žanrske, smo se letos odločili sezono zastaviti v duhu kolektivnega ustvarjanja, v obliki grajenja mostov med praktičnim in teoretičnim ter z vstopanjem v sam proces ustvarjalnega dela znotraj uprizoritvenih umetnosti.
Mladi levi 2019 prvič: besedičenje

Mladi levi 2019 prvič: besedičenje

Radio Študent, 5. september ― Pred obiskom 22. mednarodnega festivala Mladi levi, ki je potekal v Ljubljani med 24. in 31. avgustom, sem pričakoval podobno stanje kot na mariborskem festivalu Prestopi letos aprila. Oba si namreč prizadevata čim bolj raznolike žanre sodobnih uprizoritvenih praks približati čim širšemu občinstvu. V iskanju predstav, ki bi bile širše dostopne, pa tiči zagata.
Medprostori identitet

Medprostori identitet

Radio Študent, 6. avgust ― "Stuart Hall v eseju Kulturna identiteta in diaspora trdi, da moderne identitete niso več fiksirane, temveč vzniknejo kot nestabilne točke identifikacije ali sešivanja, ustvarjene znotraj diskurzov zgodovine in kulture.
Jaz pa sam s seboj

Jaz pa sam s seboj

Radio Študent, 15. julij ― Pred okni Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana je razprostrta mreža. Na mreži visijo moški suknjiči. Pred njimi je obešen moški. Oziroma moški z vrvjo, zarolano okoli vratu, lebdi nekaj metrov nad tlemi. Nekako leži na njej. Ob nežnih zvokih glasbe se odmota, naredi par poetičnih premikov gor in dol po vrvi. Nato pade plosko na tla. Tema.  
PREDSTAVLJAJTE SI DRŽAVO!

PREDSTAVLJAJTE SI DRŽAVO!

Radio Študent, 26. junij ― Verjetno smo že vsi kdaj prišli do občutka, da gledališče velikokrat teži po tem, da bi nam prodalo udarne zgodbe in velike teme, kot so na primer biblija, ljubezen, nasilje ali utopija. In vsi smo kdaj že doživeli, da smo gledališke dvorane zapuščali z občutkom, da je vse odigrano in povedano itak že stokrat slišano in videno.
Ko misel sreča buto

Ko misel sreča buto

Radio Študent, 20. junij ― Nekako v stilu japonskih zen mojstrov, ki so na vprašanja o pomenu zena radi primazali zaušnico, ki naj bi prekinila misli in pripeljala pozornost v tu-zdaj, me je Tanja Zgonc na povpraševanja o njeni predstavi močno stresla za srce - “saj si začutil!”. Izkušnja naj predhodi misli. Ampak ali to pomeni ne govoriti? Imam namreč rok za oddajo članka. Imam termin.
LET'S GET PHYSICAL!

LET'S GET PHYSICAL!

Radio Študent, 9. junij ― Pozdravljeni v tokratnem Teritoriju teatra, kjer sezono zaključujemo s predstavitvijo Fizičnega uvoda, o katerem smo se pogovarjali z Anjo Bornšek, plesalko, performerko, koreografinjo in pedagoginjo, ki je sodelovala tudi pri njegovem oblikovanju.
Kritika gledališke ekonomije

Kritika gledališke ekonomije

Radio Študent, 3. junij ― Na 6. Drama festivalu, ki je v ljubljanski Drami potekal med 25. in 31. majem, je bilo moč videti tudi dramsko predstavo Kraljevskega pozorišta Zetski dom iz Cetinja, ki naj bi v režiji Andrása Urbána upizarajala Marxov Kapital. Dovolj bizarna ideja, da je vzbudila radovednost.
še novic