Prestopi - od piva k čaju

Prestopi - od piva k čaju

Radio Študent, 22. maj 2019 ― Društvo Moment je ob prilivu programskih sredstev po šestih letih suše zopet oživilo mariborski festival Prestopi, ki je tokrat večji, ambicioznejši, a žal le bienalni. Izbrane predstave so razvrščene na dva glavna sklopa.
UTRIP TEATRA POZITIV

UTRIP TEATRA POZITIV

Radio Študent, 9. maj 2019 ― Med udarjanjem elektronskega beata se iz teme izluščijo delci teles v plesu, osvetljeni s smartphoni, ki jih držijo v rokah. Včasih kaka najstnica klikne selfi, včasih se meni na telefonu s kolegi, nato telesa potegne za seboj ritem glasbe in telefoni postanejo luči v diskaču. Diktat basov kulminira v impozantni skupinski koreografiji. Nato rez - sprememba atmosfere.
O zlorabi položaja

O zlorabi položaja

Radio Študent, 3. maj 2019 ― Kaj kmalu se bo končala še ena sezona ... Nekatera gledališča že objavljajo napovedi repertoarjev za leto 2019/2020, na katerih zasledimo mešanico starih in mladih imen. Čeprav se v zadnjem času že dolgo nismo dotaknili dehtečih repertoarjev največjih slovenskih gledališč, ki praviloma niso v našem fokusu, to seveda ne pomeni, da jih je treba pozabiti.
SINDIKAT ODKLONSKIH ENTITET

SINDIKAT ODKLONSKIH ENTITET

Radio Študent, 23. april 2019 ― Tokrat vstopamo v polje odklonskega, kjer se že drugič zapored, v manj kot enem letu formira festival ali, bolje rečeno, drugi letni shod slabo prilagojenih –Sindikat odklonskih entitet v organizaciji in produkciji zavoda Emanat. Festival oz.
Baal brez jajc

Baal brez jajc

Radio Študent, 14. april 2019 ― Baal prvič: München, 1918. Dvajsetletni Bertold Brecht spiše svoje prvo dramsko delo Baal kot Gegenstück. Protidramo uperi proti sentimentalni upodobitvi pesniškega genija, ki ga svet ne razume. Baala svet prav tako ne razume, a Baal zarenči nazaj in zbaše vase vse, kar lahko doseže.
Nasprotje stvari

Nasprotje stvari

Radio Študent, 2. april 2019 ― Pričujoč Teater v eter je poskus analitičnega zdrsa v kompleksno sporočilno in tematsko tkivo predstave Nasprotje stvari, ki je bila v Slovenskem mladinskem gledališču premierno uprizorjena 28. marca.
Vesoljca v objemu reprezentacije

Vesoljca v objemu reprezentacije

Radio Študent, 26. marec 2019 ― Ustvarjalni dvojec Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek je na sodobnoplesni sceni pristal leta 2015 s predstavo Neimenovano. Njuna sveža mešanica sodobnega plesa in hip hop tehnike ter izviren pristop h kontaktni improvizaciji sta pritegnili zanimanje gledalcev ter dvojcu prinesli nagrado Ksenije Hribar 2017 za perspektivna plesalca.
KAKO POSTATI DOBER TAT?

KAKO POSTATI DOBER TAT?

Radio Študent, 12. marec 2019 ― Pozdravljeni v marčevskem burleskno obarvanem Teritoriju teatra, ki ga bo nocoj za vas vodil nihče drug kot napovedovalec in gostitelj MC TAT. Skozi zastavljeno obrobnost letošnje sezone Teritorija teatra se bomo spustili v svet tehnoburleske, podob in elektronike ter osvetlili, kaj vse in kdo vse so Tatovi podob.
Zagonetni sodobni ples

Zagonetni sodobni ples

Radio Študent, 11. marec 2019 ― Gibanica, tisti sodobni plesni festival, ki nas obišče vsaki dve leti, je potekal konec februarja in začetek marca po različnih lokacijah v Ljubljani - to pot že devetič. Kot showcase [šoukejs] ima znotraj slovenskega sodobnega plesnega polja posebno funkcijo.
DRAMSKI NOVI VAL 2

DRAMSKI NOVI VAL 2

Radio Študent, 11. februar 2019 ― Pozdravljeni v drugem delu oddaje Teritorij teatra o dramskem novem valu. Ker prešerno sledimo kulturnemu mesecu in ker mesec, obarvan s Prešernovimi nagradami, predvideva izpostavljanje kulturnih dosežkov, smo v tem duhu želeli označiti današnji teritorij.
Battle med hip hopom in sodobnim plesom

Battle med hip hopom in sodobnim plesom

Radio Študent, 7. februar 2019 ― V solo prvencu Urbana vročica, ki je bil konec prejšnjega meseca premierno uprizorjen v Kinu Šiška, se plesalec Gašper Kunšek loti svoje fuzije hip hopa in sodobnega plesa. Mešanje obeh plesnih zvrsti je sicer ustvarjalni pečat plesnega dvojca, ki ga Kunšek tvori z Žiganom Kranjčanom.
še novic