Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let

Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 1. avgust ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Avgusta 2020, ob 50-letnici Tedna slovenske drame predstavljamo fotografijo Cankarjevih Hlapcev (režiserja Mile Korun in Staš Potočnik, Prešernovo gledališče Kranj, premiera 7. 2. 1969). Prvi Teden slovenske drame leta 1971 je potekal v okviru prešernovskih slovesnosti v Kranju. Kranjski gledališčniki so se na njem predstavili s Cankarjevimi Hlapci […] The post Iz naših zbirk – Cankarjevi Hlapci in Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.

Senzorialno v gledališču – na sledi vonjav v in onkraj vsakdanjega življenja

SLOGI, 22. junij ― MEDNARODNA KONFERENCA, Festival Borštnikovo srečanje, Maribor, 15. in 16. oktober 2020   V okviru Festivala Borštnikovo srečanje bo oktobra 2020 potekala mednarodna znanstveno-umetniška konferenca, ki se bo posvetila senzorialnemu v gledališču, tej estetsko-senzorični revoluciji. Združila bo moči Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Slovenskega gledališkega inštituta in zavoda […] The post Senzorialno v gledališču – na sledi vonjav v in onkraj vsakdanjega življenja appeared first on SLOGI.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 17. junij ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar: Nebo nad menoj (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška) Carlo Collodi, Matteo Spiazzi: Ostržek (Lutkovno gledališče Maribor) Peter Kus, Tery Žeželj: Ponočnjaki (Lutkovno gledališče Maribor, […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.
Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

SLOGI, 17. junij ― Kaj nam, Slovencem v Trstu in v matični domovini, pomeni ta palača? Zakaj so v preteklem stoletju označili Trst za pljuča slovenstva? Komu je Cankar predaval v Delavskem domu? Kako so se naši predniki uveljavili v tem velemestu? Kako jim je uspelo, da so povezani z drugimi Slovani, imeli 4 banke, Paroplovni konzorcij, plavž v Škednju, nekaj arhitekturno pomembnih stavb v mestnem središču in prvo stalno profesionalno gledališče? Poznamo našo slavno preteklost? The post Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos appeared first on SLOGI.
Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču

Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču

SLOGI, 16. junij ― Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču 8.–10. oktober 2020, Ljubljana   Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, prirejajo znanstveni simpozij, posvečen sodobnim produkcijskim modelom in pristopom v gledališču. Simpozij navdihuje 50. obletnica Gledališča Glej iz Ljubljane. Gledališče […] The post Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču appeared first on SLOGI.
Pismenost za gledališče, nacionalni posvet kulturno-umetnostne vzgoje

Pismenost za gledališče, nacionalni posvet kulturno-umetnostne vzgoje

SLOGI, 16. junij ― Na drugem celodnevnem strokovnem posvetu o kulturno-umetnosti vzgoji (KUV) na področju gledališča se bomo posvetili vprašanju razvoja občinstva ter gledališkemu opismenjevanju otrok, mladine in strokovnih delavcev. V plenarnem delu vam bomo predstavili novi KUV priročnik za spodbujanje gledališke pismenosti, ki bo izšel v letu 2020. Z interdisciplinarno skupino strokovnjakov bomo razmišljali o dejavnostih za razvoj aktivnega in kritičnega občinstva ter spodbujanju ustvarjalnosti. Ob tem bomo spoznali različne primere kreativnega partnerstva profesionalnih gledaliških ustanov in ustvarjalcev z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju. Popoldanski del izobraževanja bo namenjen praktičnim gledališkim delavnicam za dvig gledališke pismenosti. The post Pismenost za gledališče, nacionalni posvet kulturno-umetnostne vzgoje appeared first on SLOGI.
Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

SLOGI, 16. junij ― Kaj nam, Slovencem v Trstu in v matični domovini, pomeni ta palača? Zakaj so v preteklem stoletju označili Trst za pljuča slovenstva? Komu je Cankar predaval v Delavskem domu? Kako so se naši predniki uveljavili v tem velemestu? Kako jim je uspelo, da so povezani z drugimi Slovani, imeli 4 banke, Paroplovni konzorcij, plavž v Škednju, nekaj arhitekturno pomembnih stavb v mestnem središču in prvo stalno profesionalno gledališče? Poznamo našo slavno preteklost? The post Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos appeared first on SLOGI.
Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev

Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev

SLOGI, 15. junij ― Prva letošnja številka Amfiteatra je v celoti posvečena temi ljubiteljskega gledališča. Slednje ni pogosto predmet znanstvenih raziskav tako pri nas kot v tujini. Ljubiteljskega gledališča smo se lotili z različnih vidikov, saj ima pri nas in drugod po Evropi bogato zgodovino. Nekaj ključnih obdobij v razvoju slovenskega gledališča so analizirali Aldo Milohnič (Delavski oder pod […] The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev appeared first on SLOGI.
1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

SLOGI, 15. junij ― Z akcijo skupne muzejske vstopnice želimo opozoriti na svetovne znamenitosti, ki jih slovenski muzeji hranimo v svojih zbirkah, ter ponuditi dostopno, a hkrati bogato muzejsko in galerijsko izkušnjo. The post 1 vstopnica za 11 muzejev in galerij appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Tržaški Narodni dom v plamenih

Iz naših zbirk – Tržaški Narodni dom v plamenih

SLOGI, 14. junij ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Julija 2020, ob ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu predstavljamo razglednico/kolorirano fotografijo Tržaškega Narodnega doma v plamenih. Pred stotimi leti, 13. julija 1920, so italijanski fašisti ob podpori vojaških oblasti – gasilcem ni bilo dovoljeno gasiti – požgali slovenski Narodni dom v Trstu. Dogodek je s svojo […] The post Iz naših zbirk – Tržaški Narodni dom v plamenih appeared first on SLOGI.

Gledališki e-detektivi na Poletno muzejsko noč

SLOGI, 9. junij ― Preizkusite svoje znanje o gledališču in rešite naše spletne raziskovalne naloge. Kaj veste o gledališču? Kaj potrebujemo za gledališko predstavo? Kje je kaj v gledališču? Kdo vse dela v gledališču? In še raziskovanje skozi kostumske in scenske skice, gledališke stavbe ter gledališke izraze.   Vstopite med Gledališke e-detektive The post Gledališki e-detektivi na Poletno muzejsko noč appeared first on SLOGI.
Katalog pedagoških programov za šolsko leto 2020/2021

Katalog pedagoških programov za šolsko leto 2020/2021

SLOGI, 8. junij ― Za vrtce, osnovne in srednje šole Tudi za novo šolsko leto 2020/2021 smo v SLOGI – Gledališkem muzeju pripravili pester nabor muzejskih pedagoških programov, s katerimi otrokom in mladim približujemo gledališko dediščino in kulturo. Na delavnicah otroci in mladi odkrivajo korenine današnjega gledališča, spoznajo razvoj gledaliških stavb in njihovih prostorov, se seznanijo z gledališkimi poklici, […] The post Katalog pedagoških programov za šolsko leto 2020/2021 appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Le korak do knjige

SLOGI, 3. junij ― Na knjižni sejmu 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki bo potekal med 19. in 24. junijem, med 10. in 19. uro (čez vikend do 15. ure) na Grajskem trgu, in tudi ponovno na spletu, smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki […] The post Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Le korak do knjige appeared first on SLOGI.
Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

SLOGI, 2. junij ― Sejem na zraku se vrača. Ob vstopu v poletje v središču mesta razprostiramo stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar lahko ponudimo slovenski založniki. Tokrat bo sejem potekal na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda.   Za Sejem na zraku smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne […] The post Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Navodila za obiskovalce SLOGI zaradi nalezljive bolezni COVID-19

SLOGI, 1. junij ― Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Slovenskega gledališkega inštituta in SLOGI – Gledališkega muzeja, prosimo vas, da ob vašem obisku upoštevate navodila za obiskovalce SLOGI zaradi nalezljive bolezni COVID-19: • Ob vstopu v prostore SLOGI si je potrebno razkužiti roke. • V prostore SLOGI lahko vstopajo le zdrave osebe. Osebe, ki kažejo znake akutne bolezni dihal (povišana […] The post Navodila za obiskovalce SLOGI zaradi nalezljive bolezni COVID-19 appeared first on SLOGI.
Poletna muzejska noč 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Poletna muzejska noč 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

SLOGI, 1. junij ― Tudi letos se v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju pridružujemo akciji Poletne muzejske noči in na trejo junijsko soboto od poznega popoldneva pa do polnoči pripravljamo brezplačen program.   HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava Vodstvi po razstavi: ob 19.00 in ob 20.00 Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove […] The post Poletna muzejska noč 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Aleš Valič kot Jožef v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha, ob 50-letnici Gleja

Iz naših zbirk – Aleš Valič kot Jožef v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha, ob 50-letnici Gleja

SLOGI, 1. junij ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Junija 2020, ob ob 50-letnici Gleja predstavljamo fotografijo Aleša Valiča kot Jožefa v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha v prevodu, režiji in scenografiji Eduarda Milerja (premiera 24. 4. 1983). Ob 50-letnici Gleja, najstarejšega neinstitucionalnega gledališča v slovenskem prostoru 25. 6. 1970 je v Viteški dvorani Križank premierno uprizorjena prva […] The post Iz naših zbirk – Aleš Valič kot Jožef v uprizoritvi Ela Herberta Achternbuscha, ob 50-letnici Gleja appeared first on SLOGI.
še novic