Muzej je do nadaljnjega zaprt

SLOGI, 23. oktober ― Drage obiskovalke in obiskovalci Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja! Obveščamo Vas, da od 24. 10. 2020 velja Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki določa, da se z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, začasno prepoveduje med drugim tudi […] The post Muzej je do nadaljnjega zaprt appeared first on SLOGI.
Karel Čapek: Bela bolezen, (prevod: Fran Albreht)

Karel Čapek: Bela bolezen, (prevod: Fran Albreht)

SLOGI, 4. oktober ― …. nikomur ne dajte več roke (Bela bolezen, str. 34). Nalezljivo bolezen iz Kitajske, karanteno, testiranje, izolacijo, ukrepe, ki omejujejo svobodo…vse to najdemo že v drami Bela bolezen (1937), ki jo je napisal Karel Čapek. Objavljamo jo v prevodu Frana Albrehta.   >>PREBERITE PREVOD   Leta 1937, v času vzpona nacizma, je Karel Čapek napisal […] The post Karel Čapek: Bela bolezen, (prevod: Fran Albreht) appeared first on SLOGI.

NUJNO OBVESTILO – SLOGI je v petek, 25. septembra zaprt

SLOGI, 24. september ― Spoštovani obiskovalci, Slovenski gledališki inštitut in SLOGI – Gledališki muzej je v petek, 25. septembra 2020 zaprt. Za Vas smo dosegljivi v poslovnem času po e-pošti (>> kontakti) ali po telefonu na 01 241 58 00. Zahvaljujemo se Vam za Vaše razumevanje! Sodelavci SLOGI The post NUJNO OBVESTILO – SLOGI je v petek, 25. septembra zaprt appeared first on SLOGI.

Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust ― Vzgojiteljem, učiteljem ter mentorjem gledaliških skupin velikokrat primanjkuje idej in znanj, kaj in na kakšen način bi lahko z otroki in mladino uprizorili. Kadar posegajo po ne-dramskih besedilih, so v večini negotovi pri adaptaciji in dramatizaciji. V ta namen bodo udeleženci usposabljanja pridobili potrebna teoretska in praktična izhodišča za svoje ustvarjalno in uprizoritveno delo, seznanili […] The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.

Oder, oddaja o sočasnem gledališču: 50 let Borštnikovega prstana

SLOGI, 30. avgust ― Avtorici Petra Tanko in Ana Perne pripravljata dve oddaji, s katerima želita spomniti na umetnice in umetnike, ki slovensko gledališče dvigajo na najvišjo umetniško raven, obenem pa skušata poslušalcem predstaviti nesnovno kulturno dediščino, ki jo v obliki zvočnih zapisov hrani Gledališki muzej Slovenskega gledališkega inštituta. The post Oder, oddaja o sočasnem gledališču: 50 let Borštnikovega prstana appeared first on SLOGI.

Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust ― Tudi letos bo v okviru osrednjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor med 12. in 14. oktobrom 2020 potekalo strokovno izobraževanje Mlado gledališče. Izobraževanje je namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol ter gledališkim ustvarjalcem, umetnikom in drugim strokovnim delavcem v kulturnih ustanov. Usposabljanje oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne […] The post Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.
Poklon Velikanom slovenskega gledališča

Poklon Velikanom slovenskega gledališča

SLOGI, 30. avgust ― Marjan Platovšek, slikar in upokojeni grafični oblikovalec, izhaja pri ustvarjanju portretov popularnih osebnosti iz fotografij, zato so njegove slike, kot je zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, "videti kot fotografije, čeprav niso fotografije. The post Poklon Velikanom slovenskega gledališča appeared first on SLOGI.

Kulturni bazar 2020

SLOGI, 30. avgust ― Kulturni bazar 2020 prinaša bogat program strokovnega usposabljanja. Več kot štirideset dogodkov na ta dan udeležencem/-kam omogoča, da si program oblikujete po svojih potrebah in željah. Program predstavlja različne načine, kako nam je z medresorskim sodelovanjem uspelo okrepiti zavest o pomenu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje ter spodbuditi številna kreativna partnerstva, ki danes že pripomorejo ne le […] The post Kulturni bazar 2020 appeared first on SLOGI.
Z igro do dediščine 2020

Z igro do dediščine 2020

SLOGI, 30. avgust ― 5. – 11. oktober 2020 Gledališki e-detektivi, raziskovalna igra Preizkusite svoje znanje o gledališču in rešite naše spletne raziskovalne naloge. Kaj veste o gledališču? Kaj potrebujemo za gledališko predstavo? Kje je kaj v gledališču? Kdo vse dela v gledališču? In še raziskovanje skozi kostumske in scenske skice, gledališke stavbe ter gledališke izraze…   Vstopite med […] The post Z igro do dediščine 2020 appeared first on SLOGI.

Ob stoletnici rojstva Dušana Moravca

SLOGI, 30. avgust ― Gledališki in literarni zgodovinar, dramaturg, urednik Dušan Moravec se je rodil v Ljubljani 4. oktobra 1920. Svoje nadvse plodno življenje je posvetil predvsem gledališču. Bil je idejni “oče” in dramaturg Mestnega gledališča ljubljanskega. Postal je tudi prvi urednik Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega (1958–1966) in gledališkega lista v tem gledališču (1951–1962). Pozneje je bil dolgoletni direktor […] The post Ob stoletnici rojstva Dušana Moravca appeared first on SLOGI.
Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča

Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča

SLOGI, 30. avgust ― Na četrti diskusiji, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, bomo izhajali iz pozicije, da je vsakršno javno izjavljanje politično. Tako tudi gledališče. Skupaj z gosti bomo razmišljali o potencialih te političnosti. Na kakšen način sodobno gledališče odseva realnost okoli nas? Je […] The post Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča appeared first on SLOGI.
Tovariški abonma

Tovariški abonma

SLOGI, 29. avgust ― V tem šolskem letu bo na šestih neodvisnih odrih (Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Vodnikova domačija Šiška, Center kulture Španski borci, Mini teater, Plesni Teater Ljubljana) in v SLOGI – Gledališkem muzeju potekal Tovariški abonma, namenjen pedagoškim delavcem. Vključeval bo 12 gledališko-plesno-performersko obarvanih predstav (po 2 iz ponudbe vsakega izmed neodvisnih odrov), aktiven kreativen obisk […] The post Tovariški abonma appeared first on SLOGI.
Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 29. avgust ― V gradu Khislstein v Kranju je do konca septembra na ogled razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let. Razstava ob 50-letnici festivala Teden slovenske drame nas popelje v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa tudi nudi vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto […] The post Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki založniki in mednarodna konferenca Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje?

SLOGI, 28. avgust ― V času mednarodne konference Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje?, ki bo potekala v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, bodo 10. in 11. septembra med 10. in 18. uro na voljo knjige slovenskih gledaliških založnikov po posebnih cenah. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska se […] The post Slovenski gledališki založniki in mednarodna konferenca Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje? appeared first on SLOGI.
še novic