Premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

Premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

SNG Maribor, 1. junij ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 4. junija 2021, premierno izvedla opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. V naslovni vlogi bo na premieri nastopila Rebeka Lokar, dan kasneje pa bo občinstvo lahko prisluhnilo Sabini Cvilak.

Slovensko narodno gledališče Maribor ponovno odpira svoja vrata

SNG Maribor, 13. maj ― S sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve Slovensko narodno gledališče Maribor ponovno na široko odpira svoja vrata in v soboto, 15. maja 2021, ob 20. uri najavlja premiero kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja, dan kasneje, v nedeljo, 16. maja 2021, ob 21. uri pa premiero monumentalnega plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča, ki si ga bo ob občinstvu v dvorani mogoče ogledati v neposrednem televizijskem prenosu na 2. programu Televizije Slovenija.
V soboto premiera Mačke na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja

V soboto premiera Mačke na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja

SNG Maribor, 13. maj ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. maja 2021, v Stari dvorani premierno uprizorila kultno ameriško dramo Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja. Nastopili bodo Liza Marijina, Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Blaž Dolenc, Minca Lorenci in Kristijan Ostanek.
Premiera Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga

Premiera Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga

SNG Maribor, 12. maj ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo čez vikend premierno uprizorila Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga. Veliki glasbeno-plesni projekt, ki na odru združuje kar sto trideset nastopajočih, tako plesalcev kot glasbenikov pod taktirko Simona Krečiča, med katerimi so tudi trije operni solisti – sopranistka Petya Ivanova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj –, ponuja tudi obilico dih jemajočih podob v scenografiji Marka Japlja. Gledalci si bodo balet lahko ogledali v nedeljo, 16. maja 2021, ob 21. uri na sporedu TV Slovenija 2.
V nedeljo premiera Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga

V nedeljo premiera Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga

SNG Maribor, 12. maj ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v nedeljo, 16. maja 2021, ob 21. uri premierno uprizorila Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga. Veliki glasbeno-plesni projekt, ki na odru združuje kar sto trideset nastopajočih, tako plesalcev kot glasbenikov pod taktirko Simona Krečiča, med katerimi so tudi trije operni solisti – sopranistka Petya Ivanova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj –, ponuja tudi obilico dih jemajočih podob v scenografiji Marka Japlja. Balet si bo mogoče ogledati v naposrednem prenosu na TV Slovenija 2.
Nataša Matjašec Rošker prejme nagrado Adelaide Ristori

Nataša Matjašec Rošker prejme nagrado Adelaide Ristori

SNG Maribor, 12. maj ― V Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor smo veseli, da bo Nataša Matjašec Rošker prejela nagrado Adelaide Ristori za najboljšo igralko festivala Mittelfest 2020 za uprizoritev Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament, s katero smo v gledališču Ristori v Čedadu na omenjenem festivalu gostovali 7. septembra 2020.
Spletni Festival Drame SNG Maribor

Spletni Festival Drame SNG Maribor

SNG Maribor, 30. april ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od petka, 7., do nedelje, 16. maja 2021, na spletu ponudila zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bo v desetih dneh zvrstilo osem izbranih uprizoritev, k ogledu pa niso vabljeni le ljubitelji gledališča v Sloveniji, pač pa tudi širom po svetu, predvsem selektorji odmevnih mednarodnih gledaliških festivalov, saj bodo vse uprizoritve opremljene z angleškimi prevodi.
Poslanice ob Mednarodnem dnevu plesa

Poslanice ob Mednarodnem dnevu plesa

SNG Maribor, 29. april 29. aprila praznujemo Mednarodni dan plesa, ki ga svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti ITI - International theatre institute tradicionalno obeležuje s poslanico izbranega ustvarjalca iz vrst scenskih umetnosti in je za letošnjo poslanico izbrala baletnega plesalca in koreografa...
Poslovila se je igralka Bogdana Bratuž

Poslovila se je igralka Bogdana Bratuž

SNG Maribor, 28. april ― V 87. letu starosti je v Novi Gorici umrla igralka Bogdana Bratuž, članica našega dramskega igralskega ansambla med leti 1960–1970. V našem gledališču je igrala v številnih uprizoritvah, med drugim v Dürrenmattovem Obisku stare gospe, Cankarjevem Pohujšanju v dolini...
Drama SNG Maribor v okviru streamingov Gledališče na domu vabi k ogledu Hiše Bernarde Alba

Drama SNG Maribor v okviru streamingov Gledališče na domu vabi k ogledu Hiše Bernarde Alba

SNG Maribor, 3. april ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 18. aprila 2021 v okviru spletnih dogodkov Gledališče na domu izvedla spletni streaming poetične drame Federica Garcíe Lorce Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in s SNG Nova Gorica. Igrajo Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman.

Svetovni dan gledališča

SNG Maribor, 27. marec ― Pobudo za razglasitev svetovnega dneva gledališča je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet...
še novic