Izkopano in dvakrat ubito ime

Izkopano in dvakrat ubito ime

Radio Študent, 24. april 2018 ― Naci, SS-ovec, množični morilec, menedžer smrti, ta, ki je izvrševal operacijo Reinhard, upravitelj tržaške Rižarne in ta, ki je slovenskega rodu  - še vedno ni pozabljen.  Navkljub zakrivljenim grozotam, predvsem zaradi njih, niti ne sme biti pozabljen - ne on in ne njegovo ime. Ime Odilo Globočnik še vedno meče krvavo senco na zgodovino.

UMRL JE DRAMSKI IN FILMSKI IGRALEC DEMETER BITENC

SLG Celje, 23. april 2018 ― Sporočamo žalostno vest, da je umrl dramski in filmski igralec Demeter Bitenc.   Bitenc se je rodil leta 1922 v premožni ljubljanski meščanski družini. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, med drugo svetovno vojno pa je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu. Po vojni je opravil še štiri semestre na novoustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, igral najprej v Drami, potem v reškem Hrvaškem narodnem gledališču, kasneje tudi v SLG Celje v sezonah 1957/58 in 1958/59.   Naj počiva v miru. Kolektiv SLG Celje

ANNOUNCING – PREMIERE OF ONJEGIN, MAY 11 2018

SLG Celje, 23. april 2018 ― Alexander Pushkin (1799, Moscow  ̶  1837, St. Petersburg) was the founder of modern Russian literature in the Romantic period, and is considered by many to be the greatest Russian poet, writer and playwright. He engaged in all literary genres of the time  ̶ lyrical poetry, epic poetry, novels, short stories, plays, critical essays, personal letters and historical fiction, and introduced common speech in his writing too.   Pushkin’s novel has been stage adapted by Nebojša Pop-Tasić (born in 1962 in Zemun, Serbia), who has firmly established himself in Slovenian theatre as a versatile author, director, playwright, composer and an acclaimed screenwriter.The stage adaptation of Eugene Onegin will be directed by Yulia Roschina (born in 1982 in Moscow), who previously directed Pop-Tasić’s adaptation of Madam Bovary, winning the national Borštnik Award for Best Director in 2015.   Eugene Onegin, a novel in verse, was published in instalments between 1825 and 1832, and finally in 1833 in its entirety. It took seven years, four months and seventeen days for this celebrated novel, often considered a classic of Russian literature, to be finished. Its epic base contains lyrical elements, as well as irony and satire.    

Poslovil se je igralec Demeter Bitenc

SiGledal Novice, 23. april 2018 ― V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.
še novic