Handke se v Stockholmu ni mogel izogniti vprašanjem o svoji drži do vojn na Balkanu

SiGledal Novice, 6. december 2019 ― V Stockholmu je bila novinarska konferenca z Nobelovima nagrajencema za literaturo za leto 2018 Olgo Tokarczuk in 2019 Petrom Handkejem. Nagrada slednjemu je ob razglasitvi sprožila razpravo zaradi njegove podpore srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću v preteklosti, zato se vprašanjem o svoji drži do vojn na Balkanu tudi danes ni mogel izogniti.

V Šentjakobskem gledališču Luttmannov Sen v režiji Nataše Barbare Gračner

SiGledal Novice, 6. december 2019 ― V Šentjakobskem gledališču bodo v soboto premierno uprizorili komedijo Sen sodobnega tržaškega avtorja Enrica Luttmanna. Režirala jo je Nataša Barbara Gračner, ki ni zvesto sledila izvirniku, saj je v glavno vlogo postavila žensko, v tekst pa vključila Manifest za umetnika Marine Abramović. Predstava govori o sodobni umetnosti in njenih odjemalcih.
Film v glavi

Film v glavi

Radio Študent, 5. december 2019 ― Najbolje, da se udobno namestiš. Naj se ti v glavi iz mojih besed razrasejo smisli in povezave, slike in podobe. Skozi temo in decembrski mraz prikorakaš do vrat Nove pošte. Zunaj le dve osebi, kadita, znotraj se ljudje drenjajo v toploti.

V Cankarjev dom prihaja otroška opera Snežna kraljica

SiGledal Novice, 4. december 2019 ― V Cankarjevem domu bo prihodnji torek premiera opere za otroke Snežna kraljica v režiji Eve Hribernik. Glasbo za opero, nastalo po pravljici Hansa Christiana Andersena, je spisal britanski skladatelj Mathew King in jo za ljubljansko postavitev še dopolnil, je na novinarski konferenci povedala producentka Katja Konvalinka, ki v operi tudi igra.

THE LAST FIVE YEARS – IZREDNI PONOVITVI MUZIKALA V SSG 5. IN 6. DECEMBRA OB 19.00

SSG Trst, 4. december 2019 ― ZADNJIH PET LET – THE LAST FIVE YEARS IZREDNI PONOVITVI MUZIKALA V SSG 5. IN 6. DECEMBRA OB 19.00     Božič v New Yorku je že postal standard prazničnega časa. Sentimentalne filmske zgodbe pod okrašeno jelko v objemu razsvetljenih nebotičnikov vsako leto pripomorejo k ustvarjanju prijetnega razpoloženja. V Slovenskem stalnem gledališču se bo newyorška […]
Spominsko-literarni večer, posvečen Mirku Mahniču

Spominsko-literarni večer, posvečen Mirku Mahniču

SLOGI, 4. december 2019 ― Založba Mladinska knjiga in Slovenski gledališki inštitut vabita na spominsko-literarni večer, ki ga posvečamo vsestranskemu gledališkemu ustvarjalcu Mirku Mahniču. Njegova zadnja knjiga Zapisi II. (1948–1958) je ob stoti obletnici njegovega rojstva septembra izšla pri Mladinski knjigi. Skupaj s sogovorniki Tino Bilban, Stanko Golob, Štefanom Vevarjem in Jožetom Faganelom se bomo sprehodili skozi Mahničeve dragocene dnevniške […] The post Spominsko-literarni večer, posvečen Mirku Mahniču appeared first on SLOGI.

Čarobna sobotnica: Tina in medvedja moč

Gledališče Velenje, 4. december 2019 ― Čarobna sobotnica: Tina in medvedja moč: Sobota, 14. december 2019 | 10.30Dom kulture Velenje Tina in medvedja moč //Igrana predstavaGledališče Velenje in Festival Velenje Avtor: Primož SuhodolčanRežija: Romeo Grebenšek Pravljica odličnega slovenskega pravljičarja Primoža Suhodolčana z naslovom Tina in medvedja moč je pravljica o deklici, ki se navdušuje za smučanje. Verjetno vsi poznamo Tino Maze, Suhodolčan pa jo je poustvaril še v resnični pravljični zgodbi. Dekle iz vasi Črna raziskuje svojo okolico in svet. Je živahna in kar naprej teka gor in dol. Velikokrat obišče tudi slavnega črnjanskega medveda, a ta nekega dne oživi. Hitro se sporazumeta in medved ji s pomočjo lisice pomaga pri treningu smučanja. Pravljica o Tini Maze je lahka (naravna) izbira, a po drugi strani težek izziv. Dandanes je imeti idole in postati eden od njih stalnica nacionalne športne tradicije. Ustvarja navdušenje. Želja, da bi otroci pravljico videli na odru, je tudi didaktične narave. Pravljica namreč obenem zabava in nas uči vztrajnosti, potrpežljivosti, delavnosti in najpomembneje: hrabri nas, da sledimo svojim sanjam. Obvezen dvig brezplačnih vstopnic!
Od PreGleja do Krika

Od PreGleja do Krika

ARS Oder, 4. december 2019 ― O (ne)spremenljivosti položaja sodobne slovenske dramatike in njenih avtorjev O (ne)sistematičnem uprizarjanju, objavljanju, izobraževanju in strokovnem usposabljanju, pa tudi o stanovskem povezovanju dramatičark in dramatikov smo se pogovarjali z dramatičarko Kim Komljanec.
še novic