MARIJI VIDAU nagrada Tantadruj za življenjsko delo – v torek razglasitev na spletu

MARIJI VIDAU nagrada Tantadruj za življenjsko delo – v torek razglasitev na spletu

SSG Trst, 15. maj 2020 ― PRIMORSKA GLEDALIŠKA NAGRADA TANTADRUJ 2020 V TOREK, 19. MAJA RAZGLASITEV NA SPLETU NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO KOSTUMOGRAFINJI MARIJI VIDAU   Deseta razglasitev primorske gledališke nagrade tantadruj bo letos potekala kot spletni dogodek, ki ga bodo tri primorska gledališča predvajala na socialnih omrežjih v torek, 19. maja ob 20. uri, medtem ko bo tradicionalna podelitev, ki […]

Varji Hrvatin nagrada za mlado dramatičarko

Borštnikovo srečanje, 15. maj 2020 ― Prejemnica nagrade za mlado dramatičarko, ki jo podeljuje Prešernovo gledališče Kranj, je Varja Hrvatin Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher je med šestnajstimi prispelimi besedili soglasno odločila, da nagrado prejme Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Uprizoritev je bila del načrtovanega spremljevalnega programa 50. Tedna slovenske drame, videli pa smo jo lahko tudi na lanskem 54. Festivalu Borštnikovo srečanje. Nagrada bi sicer morala biti – letos že osmič –podeljena v začetku aprila na zaključni prireditvi 50. Tedna slovenske drame, katerega usoda trenutno še ni znana. Kljub epidemiji Prešernovo gledališče Kranj izvaja številne dejavnosti. Naslednji teden bo na Gradu Khislstein na ogled pregledna razstava 50 let Tedna slovenske drame z naslovom Dogodek je tu, dogodek imate v mestu, ki so jo pripravili v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, Slovenskim gledališkim inštitutom in Radiem Slovenija – Programom Ars. Slovesno odprtje načrtujejo 20. junija, ko poteka tudi Poletna muzejska noč; takrat bi premierno odigrali tudi dramski omnibus osmih monologov Monologi s kavča, ki pravkar poteka v virtualni obliki. Nagrajenki iskreno čestitamo!

Tajda Jerkič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 15. maj 2020 ― Tajda Jerkič se kot človek razpenjam nekje med besedami in kulturo, navadami in nenavadnostmi in glasbo; študiram slovenistiko ter etnologijo in kulturno antropologijo. K sodelovanju me je povabila Mihaela Lozar, ki mi je po navdihu predložila besedilo Ane Obreza Stvarjenje, saj se je sama posvetila njenim nagrajenim Iskalcem zlata. Mislim, da drama ne bi mogla biti bolj navdihujoča za moje iskateljstvo.
GLEDALIŠČE NA KAVČU – KRALJ NA BETAJNOVI IN PETER HANDKE

GLEDALIŠČE NA KAVČU – KRALJ NA BETAJNOVI IN PETER HANDKE

SSG Trst, 14. maj 2020 ― GLEDALIŠČE NA KAVČU PREDSTAVE NA SPLETU OD 15. DO 17. MAJA     Petek, 15. maja, V imenu očeta – Teatro Stabile di Bolzano Sobota, 16. maja, Sluga dveh gospodarjev – Teatro Stabile del Veneto Nedelja, 17. maja, Kralj na Betajnovi – Slovensko stalno gledališče/ Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem-Teatro Stabile del […]

Simoniti v poslanskem odgovoru: S 25. majem bi se lahko sprostile kulturne prireditve v zaprtih prostorih

SiGledal Novice, 14. maj 2020 ― Ministrstvo za kulturo si prizadeva, da bi se v okviru sprememb odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom s 25. majem sprostilo tudi opravljanje kulturnih prireditev v zaprtih prostorih, kot so glasbene in gledališke prireditve, je minister Vasko Simoniti zapisal v odgovoru na poslansko pobudo.

ANA POD OKNOM za Bežigradom!

Ana Monro, 13. maj 2020 ― V sredo, 13. maja, smo Ano pod oknom izvedli pred enim od blokov za Bežigradom v Ljubljani. Z oken, balkonov, strehe garaž in na parkirišču si je naš nastop ogledalo veliko stanovalcev (in naključnih sprehajalcev), ki so nas po koncu prijetno presenetili s pogostitvijo. Veseli smo, da lahko z živo umetnostjo popestrimo vaš vsakdan, in ponosni, ... The post ANA POD OKNOM za Bežigradom! appeared first on Ana Monro.

Podaljšan rok za oddajo prijav za štipendije Jerneja Šugmana

SiGledal Novice, 13. maj 2020 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije je objavilo razpis za štipendije iz sklada Jerneja Šugmana za študijsko leto 2020/21 za študentke in študente dramskih umetnosti, mlade gledališke ustvarjalke in ustvarjalce ter raziskovalke in raziskovalce. Razpisalo je dve celoletni štipendiji za umetniško izobraževanje ali/in delo na lastnem projektu. Rok je podaljšan do 18. maja do polnoči.

V času karantene ljudi razveseljuje Ana pod oknom

SiGledal Novice, 13. maj 2020 ― Ulični umetniki, ki ustvarjajo znotraj Gledališča Ane Monro, v okviru umetniške akcije Ana pod oknom že od sredine aprila izvajajo nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na območju stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Njihova t.i. podeželska sekcija pa je z glasbeno-cirkuškimi animacijami dejavna tudi v zaselkih na Vipavskem in Goriškem.

Oder

ARS Oder, 13. maj 2020 ― Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas. Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.
še novic