Čas je za ZADNJI ULOV!

Ana Monro, 28. junij 2020 ― V sredo, 1. julija ob 19.00, se bo ob Ljubljanici (na Fabianijevem mostu) odvila premiera naše nove ulične produkcije, interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov, ki je skupinska kreacija izkušenih uličnih umetnikov in udeleženk 8. generacije naše ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih umetnosti (letnik 2019/2020). Ustvarjalci so predstavo posvetili vsem, ki se aktivno zavzemajo za čistejši planet ... The post Čas je za ZADNJI ULOV! appeared first on Ana Monro.

Senzorialno v gledališču – na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega

Borštnikovo srečanje, 28. junij 2020 ― MEDNARODNA KONFERENCA, Festival Borštnikovo srečanje, Maribor, 15. in 16. oktober 2020   V okviru Festivala Borštnikovo srečanje bo oktobra 2020 potekala mednarodna znanstveno-umetniška konferenca, ki se bo posvetila estetsko-senzorični revoluciji. Združila bo moči Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT UL) in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL), Slovenskega gledališkega inštituta in zavoda Senzorium, osredotočenega na umetniške raziskave senzorialnega jezika. Glavni cilj simpozija je preiskati to pretežno še vedno neznano in neraziskano, a pomembno področje uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, ga na novo osvetliti z uprizoritvenimi študiji, antropologijo, kulturologijo in drugimi področji umetnosti in kulture. Senzorialno in senzorično gledališče je danes povezano z zelo priljubljeno vejo čutno vključujočih oziroma potopitvenih gledališč, ki so nastala ob prelomu tisočletja kot priljubljena uprizoritvena forma. V odnos med izvajalcem, občinstvom in performansom vnaša posebno igrivost. Medtem ko so se razprave in razpravljanja o imerzivnih gledaliških praksah v glavnem osredotočila na produkcijo in fenomene urbanih gledaliških skupin, ki so si pridobile sloves začetnikov na tem področju, je videti, kot da bi zanemarjali ali celo pozabili na praktike senzorialnega ali senzoričnega gledališča, ki že več deset let razvijajo imerzivne metodologije, a so te na žalost še vedno v veliki meri ostale nedokumentirane in neraziskane. Cilj konference je spodbuditi raziskave in razprave o senzorialnem v gledališki kulturi in razširiti lovke teorije in refleksije tudi na 'poetike čutov' kolumbijskega gledališkega režiserja Enriqueja Vargasa in njegovih privržencev. S tem bomo poskušal razširiti dosedanja uokvirjanja senzoričnih uprizoritvenih praks in raziskati transformacijski potencial te specifične uprizoritvene prakse. Senzorialno gledališče se je v Sloveniji začelo leta 1996 s premiero Oraculos Enriqueja Vargasa, svetovno

ANA DESETNICA 2020 se je začela, premiera ZADNJEGA ULOVA je uspela!

Ana Monro, 27. junij 2020 ― Na Glavnem trgu v Kamniku se je 27. junija s premierno uprizoritvijo predstave Zadnji ulov začel 1. del 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020. Program v Kamniku se bo nadaljeval in zaključil 28. junija, do 4. julija pa si boste lahko nastope domačih uličnih ustvarjalcev ogledali še v 7 drugih mestih. Prisrčno vabljeni! ... The post ANA DESETNICA 2020 se je začela, premiera ZADNJEGA ULOVA je uspela! appeared first on Ana Monro.

Ana Desetnica se podaja na pot v dveh delih

SiGledal Novice, 27. junij 2020 ― S premierno uprizoritvijo ekološke predstave Zadnji ulov se bo danes začel 23. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica pod sloganom Okvir poletja. Festival bo letos potekal v dveh delih. Poleg prvega, ki ga bo uvedla predstava v Kamniku in bo potekal do 4. julija, je v načrtu še festivalsko dogajanje med 17. do 20. septembrom.

Ta vikend se končno začenja pravo POLETJE NA ULICI!

Ana Monro, 25. junij 2020 ― ”Otvorili” ga bomo s premierno uprizoritvijo naše nove produkcije, interaktivne ekološke predstave ZADNJI ULOV (27.6. ob 19.00 na Glavnem trgu v Kamniku), s katero se začenja tudi 1. del 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča ANA DESETNICA 2020 – OKVIR POLETJA (27.6. do 4.7.). Vse informacije najdete na označenih povezavah. Prisrčno vabljeni! Se že veselimo srečanja z vami!   Vsi dogodki ... The post Ta vikend se končno začenja pravo POLETJE NA ULICI! appeared first on Ana Monro.

Mariborski Intimni oder se seli na prosto

SiGledal Novice, 25. junij 2020 ― Mariborski Intimni oder se seli iz GT22 na prosto. Niz dogodkov pod imenom Prostovanje naj bi začela predstava Tonight I Celebrate, ki sta si jo zamislila Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec. A jim je vreme prekrižalo načrte, saj so omenjeno predstavo zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali.

Mineva 50 let od začetka delovanja Gledališča Glej

SiGledal Novice, 25. junij 2020 ― Gledališče Glej danes obeležuje 50. obletnico prve premiere, drame Kaspar Petra Handkeja, ki je nastala pod okriljem tedanjega eksperimentalnega teatra s statusom društva. Delovanje Gleja je tekom desetletij zaznamovalo več umetniških vodij in številni mladi upi, ki so danes priznani gledališki umetniki. Ob jubileju v Gleju že zrejo v prihodnost.
še novic