Izbranih prvih šest predstav za 10. Gibanico

SiGledal Novice, 22. februar 2021 ― Izbranih je prvih šest predstav za 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo pod naslovom Sobivanje po novih načrtih potekal med 15. in 18. septembrom. Obenem so v Društvu za sodobni ples Slovenije zaradi epidemioloških razmer podaljšali rok za prijavo na razpis Gibanice. Tako bo komisija v izbor dodala še dve plesni deli.

Umrl je igralec Danilo Benedičič

SiGledal Novice, 22. februar 2021 ― V 88. letu se je poslovil gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, ki je bil skoraj štiri desetletja član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin. V svoji karieri je odigral skoraj 150 vlog, za svoje delo je prejel vrsto nagrad.
Umrl je igralec Danilo Benedičič

Umrl je igralec Danilo Benedičič

Dnevnik, 22. februar 2021 ― V 88. letu se je poslovil gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, ki je bil skoraj štiri desetletja član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, piše na spletni strani ljubljanske Drame....

Faust je drugi

SiGledal Novice, 22. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Miha Pintarič: "Hotel sem postati igralec, pa ni šlo." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
NEDELJA V SSG – MODERNE NÔ DRAME

NEDELJA V SSG – MODERNE NÔ DRAME

SSG Trst, 20. februar 2021 ― NEDELJA V SSG – MODERNE NÔ DRAME     Yukio Mishima MODERNE NÔ DRAME (KINDAI NOGAKU-SHU) režiserka: Mateja Koležnik   NEDELJA, 21. FEBRUARJA OD 18.00 POVEZAVA: https://www.youtube.com/watch?v=RIJkWzPkg6E&feature=youtu.be     Nedelja 21. februarja bo imela eksotični predznak z novim spletnim dogodkom Slovenskega stalnega gledališča. Od 18. ure dalje (in v naslednjih 48 urah) bo na sporedu […]
RAZSVETLIMO GLEDALIŠČE! v ponedeljek, 22. februarja

RAZSVETLIMO GLEDALIŠČE! v ponedeljek, 22. februarja

SSG Trst, 20. februar 2021 ― FACCIAMO LUCE SUL TEATRO – RAZSVETLIMO GLEDALIŠČE V PONEDELJEK, 22. FEBRUARJA TUDI SSG SE BO ODZVALO NA VSEDRŽAVNI POZIV   Tudi Slovensko stalno gledališče se bo v ponedeljek, 22. februarja udeležilo vsedržavne manifestacije društva U.N.I.T.A. »Facciamo luce sul teatro« (Razsvetlimo gledališče). Novonastalo združenje filmskih, gledaliških, avdiovizualnih umetnikov je pozvalo italijanska gledališča, naj opozorijo nase in […]

Zapustil nas je Danilo Benedičič

Borštnikovo srečanje, 20. februar 2021 ― V 88. letu je umrl vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, delo v gledališčih pa je nadaljeval tudi po upokojitvi in tako nanizal skoraj 150 odigranih gledaliških vlog. Prejel je številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997). Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev. "Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so ob njegovi smrti zapisali v ljubljanski Drami. Fotografije iz njegovih naopaznejših vlog si je moč ogledati tudi kot del digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je nastala ob 50-letnici Festivala Borštnikovo srečanje.
Iz naših zbirk – ob slovesu Nevenke Koprivšek, prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji

Iz naših zbirk – ob slovesu Nevenke Koprivšek, prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji

SLOGI, 19. februar 2021 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Februarja 2021 se posvečamo Nevenki Koprivšek, ob nedavnem slovesu te prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji. Če bi izpostavili ime osebe , ki je zaslužna za mednarodni prodor, promocijo in kontinuirano razvijanje slovenske neinstitucionalne produkcije na uprizoritvenem področju, bi to nedvomno bila NEVENKA KOPRIVŠEK (1959–2021). Sprva igralka […] The post Iz naših zbirk – ob slovesu Nevenke Koprivšek, prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji appeared first on SLOGI.

Poslovil se je Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989

SLOGI, 19. februar 2021 ― V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989. Danilo Benedičič se je uveljavil že z mladostnimi vlogami, najprej v mariborskem ljubiteljskem gledališču Slava Klavora, kasneje v antologijskih predstavah Odra 57 (Antigona, Otroci reke, Kongres) in seveda kot eden osrednjih igralcev ljubljanske Drame, kjer se je […] The post Poslovil se je Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989 appeared first on SLOGI.
Odtujenost v času epidemije

Odtujenost v času epidemije

Dnevnik, 19. februar 2021 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo jutri izvedli krstno uprizoritev dramskega omnibusa Tišina med nami. Preplet besedil Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar bo režirala Nina Šorak, premiero pa bodo prenašali v živo na spletni platformi
še novic