ŠTIRJE LETNI ČASI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. junij ― Prečudovita razstava z naslovom Štirje letni časi , ki bo do konca meseca junija na ogled v Medobčinski splošni knjižnici v Žalcu, je nastala ob zaključku natečaja Fotograf leta 2017 v Vesoljskem centru Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Natečaj je razpisala revija Digitalna kamera, ki je edina slovenska revija, ki vsaka dva meseca na 116 straneh prinaša ljubiteljskim in profesionalnim fotografom informacije o novostih na svetovnem tržišču, intervjuje z znanimi slovenskimi fotografskimi legendami, nasvete za fotografiranje in obdelavo fotografij … in da bi se še bolj približali bralcem, razpisujejo tudi ...

SOŽITJE v sožitju s knjižnico na zaključnem druženju to sezono

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. junij ― V ponedeljek, 11. junija 2018 je bilo v  Medobčinski splošni knjižnici Žalec zaključno druženje z varovanci Sožitja, medobčinskega društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Prišli so tudi starši, skrbniki in sorodniki. Z desetimi varovanci Sožitja smo se družili od novembra 2017 do junija 2018. Na vsakem mesečnem druženju so spoznali eno avtorsko in eno ljudsko pravljico. Toliko iskrenih odzivov in smeha, kot smo si ga privoščili na naših druženjih, v knjižnici malokdaj doživimo. Odigrali smo pravljico Pod medvedovim dežnikom in povedali nekaj pesmic. Višek druženja je bila podelitev priznanj, ...

Rudolf Maister in Ptuj

Kamra.si, 11. junij ― Vljudno vabljeni pogovorni večer z naslovom Rudolf Maister in Ptuj. O novih odkritjih v zvezi z družino Rudolfa Maistra in o bronastem spomeniku na Novem trgu bo pogovor tekel v četrtek, 14. junija 2018, ob 19. uri, v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Z nami bodo generalov vnuk Borut Maister, dr. Dejan Zadravec iz Zgodovinskega arhiva Ptuj in kiparka Metka Zupanič. Pogovor bo vodila dr. Marjeta Ciglenečki.

21. vseslovenska prangerjada

Kamra.si, 11. junij ― Turistično društvo Ptuj v sodelovanju z Mestno občino Ptuj vabi na 21. tradicionalno vseslovensko Prangerjado, ki bo 16. junija 2018 na Slovenskem trgu na Ptuju.  Na prireditvi sodelujejo kraji in mesta, ki jih povezujejo zgodovinski prangerji ali sramotilni  stebri. Vabljeni na zanimivo turistično zgodovinsko prireditev!

11. junija 1881 se je rodil Fran Tratnik, slovenski slikar

Kamra.si, 11. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1881 se je rodil Fran Tratnik, slovenski slikar. Umrl je 10. aprila 1957. Risar in slikar, doma v Potoku ob Dreti, se je rodil kot peti izmed devetero otrok kmetoma Jožefu in Frančiški. Velja za prvega slovenskega ekspresionista, ki je v svojem prvem obdobju v risbah prikazoval revščino in socialne krivice.Po osnovni šoli v sosednji vasi Gorica, se je v letih 1896–1897 učil slikarstva pri podobarju Ivanu Gosarju v Celju in nemščine pri premožnem meščanu Ivanu Žemljaku

11. junija 1998 je umrl Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist ...

Kamra.si, 11. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1998 je umrl Jože Privšek, slovenski jazzovski pianist, skladatelj in dirigent. Rodil se je  19. marca 1937. Izobraževal se je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, tri leta privatnega študija kompozicije pa je prejel v Ljubljani pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Izpopolnjeval se je na ustanovi Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) pri slovitem profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil sicer mentor slavnih mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.

11. junija 1949 je umrl Oton Župančič, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 11. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. junija 1949 je umrl Oton Župančič, slovenski pesnik, dramatik, prevajalec in urednik revije Ljubljanski zvon. Rodil se je 23. januarja 1878. Oton Župančič je bil eden štirih predstavnikov slovenske moderne. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem se je začel družiti v dijaškem društvu Zadrugi. Rodil se je 23. januarja leta 1878 v Vinici v Beli krajini v premožni trgovski družini. Oče Franc je bil doma iz Selišč pri Dolenjskih Toplicah, mati Ana pa je bila hrvaškega rodu. Otroštvo je preživel v Vinici in v idilični vasi Dragatuš. Tu je s šestimi leti vstopil v osnovno šolo in jo končal v Novem mestu. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, nato pa se je družina po gospodarskem propadu odselila v Ljubljano, kjer je 1895 dokončal gimnazijo.

10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 10. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist.  Rodil se je 9. januarja 1856. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.

8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 15. septembra 1908 v Veliki Polani. Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec. Umrl je 28. junija 1586.  Primož Trubar se je rodil julija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali; uporabljali pa so tudi staro koledarsko štetje. Ni bil rojen na lokaciji mlina, kjer je danes muzej, ampak v nekdanjem Šklopovem mlinu, ki je stal vsaj 400 m vstran, više ob istem potoku. Ostanke tega so lastniki v zadnjih letih podrli. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar.

8. junija 1918 se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1918  se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar. Umrl je 21. januarja 2001 v Ljubljani. Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.

8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj

Kamra.si, 8. junij ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj, dirigent in igralec. Umrl je 8. avgusta 1971 v Ljubljani. Njegov pravi rojstni datum pa je verjetno 8. julij, kakor navajajo katalogi novomeške gimnazije. Gimnazijo je obiskoval v  Novem mestu, kjer je bil učenec Ignacija Hladnika, učitelja glasbe in kapiteljskega organista. Kljub temu, da je študiral farmacijo in bil od začetka prve svetovne vojne do leta 1949 zaposlen v lekarništvu, je bila glasba njegova prava strast. Nadarjenost za glasbo je podedoval po očetu. Že kot otrok se je skrivaj učil igrati klavir. V gimnaziji je igral v tamburaški skupini. Igral je skoraj vse instrumente, sodeloval pri zboru, dirigiral orkester in prirejal očetove skladbe za tamburaški zbor.
Čas je za Poletavce in Najpoletavce!

Čas je za Poletavce in Najpoletavce!

Knjižnica Logatec, 8. junij ― »Pol ure na dan prežene dolgčas stran!« je že znani slogan vseh Poletavcev – poletnih bralcev! POLETAVCI Če šteješ vsaj sedem in ne več kot dvanajst let, zelo rad/a bereš ali pa malo manj, si pravi/a za med Poletavce! V času letošnjih poletnih počitnic se lahko pridružiš skupini poletnih bralcev tako, da 30 dni (ni […]
še novic