Pravljično popoldne

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. september 2019 ― Doživite čarobni svet pravljic! Vabljeni pred knjižnico Vodice, zagotovo se bo našlo za vsakogar nekaj! Življenje v gozdu je slikanica s poučnimi zgodbami Deni Kragelj. Deni vam bo pripovedovala zgodbice o Polžu Molžu, Jelenčku, Piki Poki ali katerem drugem junaku, ki ga je srečala v gozdu. S poslikavo obraza pa vas bo še začarala v pravljična bitja! Da bo popoldne še bolj pravljično, nam bodo zaplesale balerine Baletnega društva Labod. Sodobni vitezi iz Sabljaškega kluba Kamnik nam bodo prikazali sabljaške veščine in pokazali potrebno opremo. Zapeli bomo s Katjo Hribar, za spretne male prstke pa smo pripravili ustvarjalno delavnico.

RAZSTAVA KO ZGODBE OŽIVIJO

Knjižnica Postojna, 6. september 2019 ― Knjižnica Pivka je z novim šolskim letom obogatila svoje prostore s slikovito razstavo izdelkov pod naslovom KO ZGODBE OŽIVIJO. Pripravila jo je skupina pridnih in ustvarjalnih rok Kvačkane nitke - Večgeneracijski center, Točka moči Krpanov dom Pivka.  
Nagradni kviz: Besede za pokušino

Nagradni kviz: Besede za pokušino

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 5. september 2019 ― Pred 230 leti sem spisal Kuharske bukve. Bi še znali kuhati z mano? Povezava do zadnjega, septembrskega kviza: Kaj pomenijo naslednje besede? Za pomoč poglejte v zadnjo izdajo (2011), ki jo dobite pri izposojevalnem pultu. Vsebuje slovarček mojega kolega in vašega sodobnika Janeza Bogataja. Če vam uspe odgovoriti pravilno, z največ eno napako, vas v […]

Življenjska popotovanja: Erika Schauer – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. september 2019 ― Erika Schauer je prevajalka in ena od začetnic ženske duhovnosti pri nas. Šele v drugi polovici življenja je spoznala, zakaj se je vse življenje počutila tako drugačno od večine ljudi okoli sebe. Zdaj ve, da je empatinja. Povedala nam bo, katere so značilnosti empatov, njihove šibkosti in darovi. Pogosto so lahek plen čustvenih vampirjev, zato je pomembno, da se znajo pred njimi zaščititi. Osnova pogovora bo knjiga Vse, kar morate vedeti, če ste empat.

Razstava akademske slikarke Tjaše Čuš

Kamra.si, 5. september 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave najnovejšega likovnega opusa akademske slikarke Tjaše Čuš, ki bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 18. uri, v Miheličevi galeriji na Ptuju. Poleg sugestivnih velikih portretov ženskih podob tisočerih čustev, ki so njen primarni likovni zapis, se tokrat vsestranska umetnica premierno predstavlja še s ciklusom poslikav na lesenih deskah in instalacijami z imenom Igrače ter serijo tekstilnih šivanih krpank, ki jih je ustvarila prav za razstavo v Miheličevi galeriji. Izbrane slike in drugi predmeti na razstavi so »elementi mojih prednikov, ki nas spomnijo na naše korenine in težo percepcije v preteklosti, elementi, ki spominjajo na samooskrbo ter preživetje nekaj generacij nazaj,« pojasnjuje Tjaša Čuš. Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2019.

Insignije ptujskega mestnega sodnika

Kamra.si, 5. september 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje prenovljenega prostora z insignijami ptujskega mestnega sodnika, ki bo v torek, 10. septembra 2019, ob 12. uri v prvem nadstropju Ptujskega gradu. Insignije ptujskega mestnega sodnika, ki jih je sredi 16. stoletja dal izdelati Jakob Ris, so dragocen dokument sodne oblasti in gospodarskega razcveta uspešnega trgovskega mesta z izjemno pestro in dolgo zgodovino. Na meču, njegovi nožnici in na palici mestnega sodnika je skupno navedenih petinštirideset sodnikov, županov in članov mestnega sveta, ki so svoje funkcije opravljali od prelomnega leta 1555, ko je Ptuj dokončno prešel izpod oblasti salzburškega nadškofa v roke deželnih knezov, do konca 19. stoletja. Na odprtju bomo predstavili tudi četrt tisočletja star prapor ptujske mestne garde iz leta 1769, spominski novec ob svobodni objezdi mestnih meja iz istega leta in druge predmete, ki ponazarjajo življenje v mestu.

5. septembra 1920 se je rodil Emilijan Cevc, slovenski umetnostni zgodovinar in akademik

Kamra.si, 5. september 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Emilijan Cevc se je rodil v trgovski družini v Kamniku. Umrl je 30. januarja 2006 v Ljubljani. Leta 1982 je prejel Nagrado Sklada Borisa Kidriča za delo Kiparstvo na Slovenskem med gotiko in barokom. Leta 1984 je na Dunaju prejel mednarodno Herderjevo nagrado, leta 1990 je postal častni občan Kamnika, leta 1997 je prejel Steletovo nagrado Slovenskega konservatorskega društva in leta 2001 nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo.

3. septembra 1861 se je rodil Mihael Levstik, slovenski učitelj, sadjar in publicist

Kamra.si, 3. september 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. septembra 1861 se je v Želimljah rodil Mihael Levstik, slovenski učitelj, sadjar in publicist. Umrl je 16. aprila 1939 v Celju. Leta 1881 je končal učiteljišče v Mariboru, nato služboval v Šmihelu nad Mozirjem (oktober 1881–marec 1887), Andražu nad Polzelo (do marca 1902) in do upokojitve leta 1925 v Celju. V mlajših letih je objavil nekaj črtic v Koledarju Mohorjeve družbe (1903–1906) in Zvončku (1904–1910), pravi delokrog njegovega nadvse uspešnega izvenšolskega delovanja pa mu je bilo sadjarstvo.

3. septembra 1861 se je rodil Mihael Levstik, slovenski učitelj, sadjar in publicist

Kamra.si, 3. september 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. septembra 1861 se je v Želimljah rodil Mihael Levstik, slovenski učitelj, sadjar in publicist.  Umrl je 16. aprila 1939 v Celju. Leta 1881 je končal učiteljišče v Mariboru, nato služboval v Šmihelu nad Mozirjem (oktober 1881–marec 1887), Andražu nad Polzelo (do marca 1902) in do upokojitve leta 1925 v Celju. V mlajših letih je objavil nekaj črtic v Koledarju Mohorjeve družbe (1903–1906) in Zvončku (1904–1910), pravi delokrog njegovega nadvse uspešnega izvenšolskega delovanja pa mu je bilo sadjarstvo.
še novic