Utrip domoznanstva: Ali bi šli z nami spet v kino? 80 let Kina Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. november 2019 ― V oktobru je minilo natanko 80 let, odkar so v Žalcu dobili prvo kinodvorano. V počastitev tega jubileja smo v ponedeljek, 4. novembra 2019, v Medobčinski splošni knjižnici Žalec skupaj s Filatelističnim društvom Žalec pripravili prireditev »Utrip domoznanstva: Ali bi šli z nami spet v kino?«. Predsednik društva Veni Ferant je pripravil zanimiv pregled razvoja žalskega filma od njegovih začetkov do 80. let prejšnjega stoletja. V starejših zapisih je mogoče zaslediti, da je bil prvi film v Žalcu predvajan že leta 1914, ko je hčerka gostilničarja Viranta po poroki z ...

4. novembra 1893 se je rodil kipar Ivan Jurkovič

Kamra.si, 4. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. novembra 1893 se je v Ljubljani rodil kipar Ivan Jurkovič. Umrl je 10. avgusta 1934 v Ljubljani. Kljub temu, da je že mlad umrl, je ustvaril nekaj vidnih stvaritev, med katerimi izstopa naturalistično zasnovan celopostavni kip Ivana Cankarja na Vrhniki, odkrit na slovesnosti 10. avgusta 1930. Oblikoval je med drugim tudi spomenik žrtvam prve svetovne vojne v Škofji Loki ter figuri dajanja in varčevanja nad vhodom v poslopje nekdanje Poštne hranilnice v Ljubljani (zdaj sedež Ministrstva RS za finance). Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Jurkovi%C4%8D_(kipar)

4. november 1918 - Avstro-Ogrska sklene premirje z antanto

Kamra.si, 4. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. november 1918 - Avstro-Ogrska podpiše premirje z antanto  Prva svetovna vojna, znana tudi kot vélika vojna, je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918. Vanjo so bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki, zaradi česar je sprva majhen evropski konflikt na Balkanu prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. Že leta pred vojno sta se v Evropi oblikovali dve glavni nasprotujoči se strani, antanta in centralne sile, ki sta tekmovali za gospodarsko, politično, vojaško in kolonialno prevlado v Evropi in po svetu. Antanto je sestavljalo zavezništvo med Francijo, Ruskim cesarstvom in Združenim kraljestvom, centralne sile pa zavezništvo med Nemškim cesarstvom, Avstro-Ogrsko in Kraljevino Italijo. Kasneje v vojni sta se obema stranema pridružile še ostale države v Evropi in po svetu. Antanti so se kasneje pridružili še Japonska, Italija in ZDA, centralnim silam pa Osmansko cesarstvo in Bolgarija. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prva_svetovna_vojna#11._ura_11._dan_11._mesec  

3. novembra 1995 je umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer

Kamra.si, 3. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. novembra 1995 je v Ljubljani umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer. Rodil se je 9. avgusta 1912 v Ribnici. Bojan Adamič je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, znano je njegovo delo na področju zabavne in filmske glasbe, manj pa je znano njegovo ustvarjanje na področju fotografije. Bojan Adamič je obiskoval OŠ v Ribnici in OŠ Ledina v Ljubljani ter gimnazijo Poljane, kjer je maturiral leta 1931. S 13 leti se je vpisal na Državni konzervatorij za klavir (srednja glasbena šola) in končal orgle pri prof. Premrlu, trobento pri prof. Karasu in deloma kompozicijo pri prof. Ostercu. Diplomiral iz klavirja pri prof. Ravniku leta 1941 na Glasbeni akademiji v Ljubljani, ko je za diplomski izpit igral Lisztov prvi klavirski koncert. Na Pravni fakulteti je opravil prvi državni izpit in absolutorij.

2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor, slovenski politik

Kamra.si, 2. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor,  slovenski politik, predsednik Republike Slovenije in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Za svojo diplomsko delo je na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve.Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora ter bil v mandatu 1992-1996 član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).Za poslanca Državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.Marca 1997 je bil na 3. kongresu ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.

2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor, slovenski politik

Kamra.si, 1. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor,  slovenski politik, predsednik Republike Slovenije in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Za svojo diplomsko delo je na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve.Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora ter bil v mandatu 1992-1996 član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).Za poslanca Državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.Marca 1997 je bil na 3. kongresu ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.

Stanko Čurin - odkritje doprsnega kipa in predstavitev filma o njegovem življenju in delu

Kamra.si, 1. november 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas ob 90. obletnici rojstva našega rojaka, častnega občana in vinskega svetovljana Stanka Čurina, vljudno vabi v petek, 8. novembra 2019, ob 14.30 uri na odkritje doprsnega kipa Stanku Čurinu in na predpremierno predstavitev filma o njegovem življenju in delu (RTV SLO – TV Maribor). Prireditev bo v aleji pred ormoškim gradom in Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Vljudno vabljeni!

Junaški jelen – Družinsko gledališče Kolenc

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. oktober 2019 ― Jelen je ekolog. Skrbi ga, ker ljudje tako grdo delajo z okoljem. Povsod ležijo smeti in jelen je odločen, da bo to spremenil. Odpravi se v mesto, kjer seveda spozna, da stvari sploh niso rožnate. Spozna Matica, ki mu je dolgčas in iz zabave onesnažuje okolje. Zaradi vztrajnosti, ljubezni do narave in ob pomoči otrok pa jelenu uspe: ob naši pomoči Matic spozna, kaj pomeni, če si pravi junak. Vabljeni otroci od 4. leta dalje.

26. bienale oblikovanja BIO 26

NUK, 30. oktober 2019 ― Skupno znanje Osrednja tema bienala oblikovanja, ki poteka pod naslovom Skupno znanje, je kriza na področju informacij. BIO 26 bo predstavil šest zmagovalnih projektov, ki so bili izbrani v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se skupine oblikovalcev in ne-oblikovalcev lotile izzivov povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja. Projekti se bodo predstavili v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26 – Skupno znanje, ki bo med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Ljubljani. Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi 26. bienale oblikovanja najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte ter raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja. Pojem »skupno znanje« se nanaša na znanje, ki ga ljudje v določeni skupnosti imajo in si ga med seboj delijo, v širšem smislu pa tudi na njihovo razmišljanje in na to, kako izražajo svoje ideje, občutke in prepričanja. Poleg tega izraz »skupno znanje« nosi v sebi tudi idejo splošnega znanja skupnosti. Poleg osrednje razstave bo v okviru BIO 26| Skupno znanje na ogled šest zmagovalnih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja. Med temi inštitucijami je tudi Narodna in univerzitetna knjižnica. Otvoritveni dogodek BIO 26 Otvoritveni dogodek 26. bienala oblikovanja BIO 26| Skupno znanje bo v četrtek, 14. novembra, ob 18.30 v ljubljanskem podhodu Ajdovščina; sledil bo dogodek BIO 26| Noč odprtega znanja, ki bo 14. novembra med 19.00 in 22.00 uro na partnerskih institucijah predstavil projekte, nastale v okviru bienala. Tudi v NUK V okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26| Skupno znanje bo med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v NUK predstavljen eden od zmagovalnih projektov oblikovalskega maratona. Zmagovalni projekt s področja knjižnice je pripravila mednarodna (n
še novic