Elektronska knjiga podira rekorde

COBISS, 3. april ― Biblos je edina slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, ki je leta 2013 nastal pod okriljem Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in IZUM-om, skrbnikom sistema COBISS. Zamisel o zagonu pionirskega projekta Biblosa se je porodila predvsem v želji po nenehnem razvoju, na pobudo slovenskih splošnih knjižnic, ki se soočajo … Preberi več "Elektronska knjiga podira rekorde"

Smernice za šolske knjižnice – slovenski prevod Iflinega dokumenta

COBISS, 25. marec ― V Institutu informacijskih znanosti (IZUM) smo ena od delovnih skupin tudi prevajalci in lektorji. Čeprav imamo veliko dela z večjezično dokumentacijo v sistemu COBISS in drugimi besedili, se ob tekočem delu lotimo tudi večjih prevajalskih izzivov. Tokrat smo ponosni na prevod dela IFLA – Smernice za šolske knjižnice (IFLA School Library Guidelines). Izvirnik v angleščini … Preberi več "Smernice za šolske knjižnice – slovenski prevod Iflinega dokumenta"

Priročnika COMARC/A in COMARC/B v novi obliki

COBISS, 5. marec ― Še nedavno smo priročnik COMARC/A Format za normativne podatke pripravljali in urejali v Wordovih datotekah, iz katerih smo nato pripravljali verziji priročnika v obliki PDF in HTML. Pretvorba v obliko PDF je bila sicer enostavna, sama priprava vseh dokumentov in kompleta sprememb za tiskanje pa je bila kljub vsemu dokaj zamudna, zato smo se odločili, … Preberi več "Priročnika COMARC/A in COMARC/B v novi obliki"

Vzpostavljanje normativne kontrole v sistemu COBISS.net

COBISS, 18. februar ― Normativna kontrola v knjižničnih in sorodnih sistemih je ena od metod normalizacije podatkov. Z normativnimi točkami dostopa, s katerimi enolično identificiramo entitete, ne dobimo le večje doslednosti podatkov, normativna kontrola omogoča tudi razvid odnosov do drugih oblik istega podatka, t. i. variantnih točk dostopa, ter relacije do sorodnih točk dostopa. S tem pa omogočimo boljšo identifikacijsko, … Preberi več "Vzpostavljanje normativne kontrole v sistemu COBISS.net"

Rastem z e-viri: uspešen projekt Goriške knjižnice

COBISS, 10. februar ― E-viri so del našega vsakdanjega življenja, tisti v knjižnicah pa sestavni del knjižnične zbirke. Splošne knjižnice veliko e-virov (predvsem tujih) naročamo, smo pa tudi same nosilke in soustvarjalke nekaterih odličnih e-virov in portalov. Pričujoči prispevek osvetljuje projekt Rastem z e-viri, ki je nastal v Goriški knjižnici in je namenjen spodbujanju uporabe kakovostnih e-virov, ki jih … Preberi več "Rastem z e-viri: uspešen projekt Goriške knjižnice"

Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih

COBISS, 23. januar ― Opombe v bloku 3XX po formatu za normativne podatke COMARC/A so namenjene javnemu prikazu uporabnikom, ki do normativne baze podatkov CONOR.SI dostopajo prek skupnega kataloga slovenskih knjižnic COBISS+ (gl. sliko 1). Opombe moramo vnesti v obliki, ki je primerna za javni prikaz podatkov v slovenskem okolju. Zato: opombe morajo biti v slovenskem jeziku, pomen opomb … Preberi več "Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih"

Zamašek

COBISS, 10. januar ― Obstaja več vrst zamaškov: zamašek za umivalnik, kad in pomivalno korito, zamašek za sod, čep za urinski kateter, kronasti zamašek ali zamašek z navojem za steklenice žganih in drugih pijač, steklen zamašek, pa tudi krvni in prometni zamašek, a tukaj je beseda o povsem določenem plutovinastem zamašku, ki se praviloma uporablja za steklenice z izjemno … Preberi več "Zamašek"

Od zasebnosti do naprednih tehnologij (zapiski ALA 2019)

COBISS, 20. december 2019 ― Konferenca Združenja ameriških knjižnic (ALA) je v letu 2019 ponudila raznolike vsebine. Nekaj smo jih že spoznali v prispevku ALA 2019: od metapodatkovnih orodij do temnega spleta mag. Simone Tušek, tokrat pa bomo izpostavili teme, ki sodijo v okvir informacijske politike, saj je ta ena od strateških usmeritev letošnje konference. Doseganje zasebnosti v času spletne … Preberi več "Od zasebnosti do naprednih tehnologij (zapiski ALA 2019)"

Repozitorij odprte znanosti

COBISS, 16. december 2019 ―               V IZUM-u smo začeli razvijati nov repozitorij odprte znanosti, ki bo služil kot glavno orodje za natančnejše spremljanje in vrednotenje slovenske znanstvene produkcije. Drugače povedano, repozitorij bo služil kot informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti CRIS (current research information system) za shranjevanje, izmenjavo in upravljanje z metapodatki, ki se … Preberi več "Repozitorij odprte znanosti"

ALA 2019: od metapodatkovnih orodij do temnega spleta

COBISS, 19. november 2019 ― Stoosemintrideseta letna konferenca in razstava Združenja ameriških knjižnic (ALA) je potekala v Washingtonu od 20. do 25. junija. Vodilnega dogodka v svetu na področju knjižničarstva, ki slovi po svojih obsežnih in kakovostnih vsebinah kot tudi po pestro predstavljeni ponudbi, se je udeležilo več kot 21.400 knjižničarjev, knjižničnih delavcev in podpornikov knjižnic (vključno s 6827 razstavljavci) … Preberi več "ALA 2019: od metapodatkovnih orodij do temnega spleta"

Spodbuda k razvoju sodobnih specialnih knjižnic

COBISS, 5. november 2019 ― Nacionalni svet za knjižnično dejavnost (NSKD) je 26. 11. 2018 potrdil Strokovne standarde za specialne knjižnice (v nadaljevanju: Strokovni standardi), ki bodo veljavni do 25. 11. 2028. Strokovne standarde smo izoblikovali člani Delovne skupine za pripravo standardov in strokovnih priporočil za specialne knjižnice pri NSKD (v nadaljevanju: Delovna skupina). Maja 2019 je dokument izšel tudi … Preberi več "Spodbuda k razvoju sodobnih specialnih knjižnic"

Trst je naš – knjižničarski!

COBISS, 16. oktober 2019 ― Le kdo bi podvomil, da je la grand dame svetovnega knjižničarstva Eva Verona rojena Zagrebčanka? Kot se spodobi, so njene hrvaške kolegice poskrbele, da njena zvezda upravičeno močno sije na knjižničarskem nebu. Ampak Eva Verona je rojena Tržačanka, njena družina pa je bila del tržaške ali dunajske judovske skupnosti. Pa se mi je nenadoma povezalo … Preberi več "Trst je naš – knjižničarski!"

Kako sestavimo normativni zapis za osebno ime

COBISS, 8. oktober 2019 ― Učinkovitost in kakovost sistema COBISS.SI sta med drugim odvisni od kakovosti normativnih zapisov za osebna imena v normativni bazi podatkov CONOR.SI. Tokrat predstavljamo zahteve sistema COBISS.SI za dokončno urejene normativne zapise za osebna imena. V takšnem normativnem zapisu moramo zbrati dovolj podatkov o osebi in imenih, pod katerimi objavlja, da lahko zagotovimo njeno nesporno in … Preberi več "Kako sestavimo normativni zapis za osebno ime"

Uporabniki o COBISS+

COBISS, 11. september 2019 ― Uporabniki želijo v knjižničnih katalogih izkusiti iskanje, podobno Googlovemu, in pridobiti informacije, ki takoj zadovoljijo njihove potrebe. V procesu iskanja cenijo dodatne funkcije, ki izboljšujejo navigacijo in upravljanje z ogromnim številom zadetkov. Študije uporabnikov so spodbujale (počasne) spremembe, danes OPAC-i le še na daleč spominjajo na klasične knjižnične kataloge. Vsebine so obogatili z naslovnicami, obnovami, … Preberi več "Uporabniki o COBISS+"

Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira

COBISS, 2. september 2019 ― Segment COBISS3/Katalogizacija omogoča tudi prevzemanje zapisov iz drugih baz podatkov, ki jih nato prilagodimo potrebam slovenskega okolja. Za kontinuirane vire velja, da je baza podatkov ISSN referenčna zbirka podatkov, zato katalogizatorji prevzamejo zapis, če obstaja v bazi podatkov ISSN za opisovani vir. V letu 2019 smo posodobili navodila za prevzemanje zapisov za kontinuirane vire iz … Preberi več "Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira"
še novic