Informacijski viri CTK - novosti v 2019

CTK, 16. januar ― ACM Digital Library - najobsežnejši informacijski vir za področje računalništva in informatike s celotnimi besedili revij in knjig na voljo za vse uporabnike UL; Nature Journals - dostop do celotnih besedil 36 revij Nature Research ter 39 revij akademskih in društvenih revij, ki izhajajo pod okriljem Nature Publishing Group, za zadnjih 5 let; SpringerLink - v paketu je dostopnih tudi 46 naslovov revij založbe Palgrave Macmillan. Več v opisu posamezne zbirke na http://www.ctk.uni-lj.si/zbirke/ . 

DiKUL - ponovno vzpostavljen dostop do celotnih besedil

CTK, 4. januar ― Ponovno je vzpostavljen prikaz informacije o dostopnosti in povezovanje do celotnih besedil gradiv različnih založnikov iz rezultatov iskanja v DiKUL.Zaradi obsežnega izpada servisa konec novembra še sistematično preverjamo pravilnost trenutnih nastavitev, zato so še možne določene motnje v dostopu. Potrudili se bomo, da preverjanje zaključimo čim prej.

Odpiralni čas med prazniki

CTK, 21. december 2018 ― Spoštovani,spodaj si lahko ogledate delovni čas za uporabnike CTK: 24.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 25.12.2018 (torek) - ZAPRTO 26.12.2018 (sreda) - ZAPRTO 31.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 1.1.2019 - ZAPRTO 2.1.2019 - ZAPRTO Vse ostale dni med prazniki delujemo normalno.Ekipa CTK vam želi vesele praznike!

DiKUL - nedelovanje oz. izpad povezav na celotna besedila, pomanjkljivi podatki o dostopnosti v Katalogu e-gradiv

CTK, 28. november 2018 ― Uporabnike DiKUL-a obveščamo, da je iz neznanih razlogov na strani ponudnika  servisa prišlo do hudih motenj v dostopu do celotnih besedil in video vsebin različnih založnikov, ki so uporabnikom UL sicer na voljo v celotnem besedilu (izključitev večjega števila paketov dostopnih gradiv in posledično izpad povezav na celotna besedila v zapisih rezultatov iskanj...., izpad podatkov o dostopnih e-revijah in e-knjigah v Katalogu e-gradiv).Težave odpravljajo na strani ponudnika. Prosimo za razumevanje!

Unpaywall - zakonit način za dostop do sicer plačljivih znanstvenih in strokovnih vsebin

CTK, 7. marec 2018 ― Unpaywall je razširitev za namizni verziji brskalnikov Chrome in Firefox, ki omogoča branje sicer plačljivih vsebin tako, da na institucinalnih repozitorijih, strežnikih s prednatisi in portalih založnikov preveri, ali je na voljo brezplačna kopija željenega dokumenta.Na zaslonu se pojavi značka-ključavnica, na katero kliknemo za prikaz celotnega besedila.Siva značka označuje plačljiv dokument!Uporabniki Unpaywall lahko brezplačno preberejo ca. 50% objavljenih znanstvenih člankov, ne da bi uporabljali VPN ali piratske spletne strani!Namestitev na povezavi http://unpaywall.org/ .

UPORABA ČITALNIŠKIH MEST

CTK, 22. januar 2018 ― Zaradi vse večjega zanimanja za čitalniška mesta v CTK, vas še enkrat obveščamo, da lahko ta uporabljajo samo naši člani. Članstvo izkazujete z izkaznico CTK, ki mora biti na vidnem mestu na mizi. Naši varnostniki bodo ob rednih obhodih (vsake 30 minut) preverjali vaše članstvo in vas bodo, če bodo ugotovili, da niste član naše knjižnice, prijazno povabili, da svoje mesto prepustite čakajočim članom. V izogib temu vas vabimo, da se vpišete v našo knjižnico. Še enkrat vas obveščamo, da je vpis v CTK za študente brezplačen, vzel pa vam bo zgolj nekaj minut. Na ta način bi radi svojim članom zagotovili čim boljše pogoje za študij.Prav tako vas še enkrat opozarjamo, da REZERVACIJA mest NI dovoljena! Če bo varnostnik na obhodu ugotovil, da je vaše mesto ali mesto, ki ste ga ob prihodu v knjižnico rezervirali za svoje/ga prijatelje/a, prazno več kot 60 minut (kosilo, večerja), bo mesto izpraznil! DOBRODOŠLI V CTK!!!

Katalog CTK na programski opremi COBISS+

CTK, 3. januar 2018 ― IZUM postopoma umika oz. ukinja nemoteno delovanje programske opreme COBISS/OPAC, zato so na spletnih straneh CTK povezave do Kataloga CTK preusmerjene na novo programsko opremo COBISS+.Za pomoč pri uporabi nove programske opreme COBISS+ so na spletnih straneh IZUMa na voljo spletne vsebine na naslovu http://etecaj.izum.si/course/view.php?id=7, za sprotno obveščenost o novostih pa lahko uporabite storitev RSS obveščanja (http://etecaj.izum.si/mod/page/view.php?id=540). 

Zbirka Nano - testni dostop še do 30. novembra in novi termini seminarja v živo

CTK, 27. november 2017 ― Pred zaključkom testiranja zbirke  se lahko še prijavite na enega od spletnih seminarjev! Naslov:  Nano - a Nature Research Solution developed with and for Nano Scientists Vsebina: Zakaj je Nano edinstvena zbirka? Predstavitev v živo: - hitro iskanje člankov s področja nano znanosti,  - odkrivanje in uporaba strukturiranih vrednosti in podatkov o nanomaterialih, zbranih iz najpomembnejših strokovnih revij. Predavatelj: dr. Amir Gheisi, produktni vodja za Nano. Predavanja bodo: - 29. novembra ob 10:00 - 30. novembra ob 13:00 - 11. decembra ob 14:00 uri (srednjeevropski čas - Berlin). Prijavite se na seminar v živo tu!

Opomnik: do 30. novembra testni dostop do De Gruyter Online Journals

CTK, 9. november 2017 ― Z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK je še do 30. novembra na voljo testni dostop do De Gruyter Online Journals, ki ponuja več kot 900 znanstvenih in strokovnih revij, ki multisiciplinarno pokrivajo mnoga področja, npr. biologije, kemije, zgodovine, prava, bibliotekarstva in informacijske znanosti, jezikoslovja, literature, matematike, fizike, medicine ipd....več

TESTNI DOSTOP DO ASTM COMPASS® podaljšan do 7.11.2017

CTK, 20. oktober 2017 ― Testni dostop do portala ASTM COMPASS® je podaljšan do 7. novembra 2017 in je na voljo z vseh lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.                      Omogoča dostop do vsebin in dokumentov, ki jih gradi in objavlja mednarodna organizacija za standardizacijo ASTM (American Society for Testing and Materials): preko 12.000 tehničnih standardov, raziskovalnih in tehničnih poročil, različnih priročnikov in monografij, zbirk podatkov, konferenčnih zbornikov, biltenov, strokovnih revij in slovarjev za področja materialov, izdelkov, sistemov in storitev.  Vabljeni k uporabi!
še novic