Otvoritev razstave ormoških čipk

Kamra.si, 9. december ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 16.30 uri vabi na otvoritev razstave ormoških čipk. Kleklanje je veščina, ki zahteva strpnost, zbranost in natančnost,  njeni končni izdelki pa dosegajo neprecenljive vrednosti. Vabimo vas na otvoritev razstave prečudovitih izdelkov ormoških klekljaric, ki so nastali v okviru študijskega krožka, pod mentorstvom Silvestre Horvat.

VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom

Kamra.si, 9. december ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 17. uri vabi na VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom. Bojan Kobal, ustanovitelj in lastnik blagovne znamke Kobal Wines, bo v pogovoru pozornost namenil haloškim vinom. Zakaj so ta vina tako posebna ter kaj je tisto, kar jim daje posebno aromo in kakovost? To in še več boste izvedeli na vinskih zgodbah, zato vabljeni, da se nam pridružite.

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 6. december ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Turističnim društvom Mitra Hajdina vabi v torek, 10. decembra 2019, ob 18. uri v Gasilski dom na Hajdini na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/branko-cestnik-sonce-petovione

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 5. december ― Celjska Mohorjeva družba vabi v ponedeljek, 9. decembra 2019, ob 11. uri v knjigarno Celjske Mohorjeve na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka CestnikaVabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/predstavitev-knjige_3233

Janez Bogataj: Leto okusov z V. V.

Kamra.si, 5. december ― Kulturno društvo sv. Jurija Konjice, Občina Slovenske Konjice, Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Celjska Mohorjeva družba vabijo v petek, 6. decembra 2019, ob 18.30 v Veliko galerijo Doma kulture Slovenske Konjice, Mestni trg 4 na predstavitev knjige Janeza Bogataja Leto okusov z V. V. : 12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799. 

Od »Die Ehre« do Slave, dolga pot prevoda osrednjega Valvasorjevega dela – Janez Weiss

Kamra.si, 5. december ― Spoštovani obiskovalci knjižnic, v torek, 10. 12. 2019, ob 19.00 vas vabimo na predavanje o Slavi vojvodine Kranjske ob 330-letnci njenega izida. Predavanje se bo odvijalo v kletni dvorani MKL-Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom.  Slava vojvodine Kranjske (1689) predstavlja kronsko delo slovenskega prostora v 17. stoletju in enega izmed temeljnih virov o njegovi preteklosti. Vsebinska mnogoterost Slave podaja podrobno in bogato podobo preteklosti in Valvasorjeve sodobnosti ozemlja dežele Kranjske, njenih ljudi, mest, gradov in cerkva ter naravnih danosti. Mozaik bogastev, ki sta ga zapustila Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) in njegov urednik Erasmus Francisci (1627-1694), je do leta 2013 navkljub izjemni pomembnosti za slovensko kulturo ostal v svoji celoti nepreveden. Predavatelj bo spregovoril o dolgi poti prevoda »Die Ehre deß Hertzogthums Krain« in o temeljnih točkah recepcije tega pomembnega dela. Janez Weiss (1978) je univerzitetni diplomirani zgodovinar, doktorand na katedri za antiko Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, urednik Studia Valvasoriana in pomočnik pri prevodu, zaposlen je v Mestni muzejski zbirki Črnomelj.

Glasbena sobotnica: Slovenska ljudska glasba

Kamra.si, 5. december ― Muzej novejše zgodovine Celje vabi v soboto, 7. decembra 2019, ob 10. uri na Glasbeno sobotnico Slovenska ljudska glasba. Za slovensko ljudsko glasbeno izročilo je značilna predvsem raznolikost, ki so jo v preteklosti ustvarili različni vplivi kot posledico geografske lege ozemlja in zgodovinskih dogajanj. Predvsem na obmejnih območjih je ves čas prihajalo do medsebojnega vplivanja različnih etnij, kar se odraža tako v vokalni kot tudi instrumentalni glasbi. Značaj glasbe je po pokrajinah sicer različen, osnovne značilnosti večjega dela ljudskega glasbenega izročila pa imajo tudi skupne lastnosti: pretežno diatonična glasba, parni – večinoma dvo- in tridobni plesi oz. različice polk in valčkov. Manjše godčevske zasedbe so pravilo, v uporabi so bila zelo različna glasbila, vodilno vlogo je nekoč poleg pihal imela violina, pozneje jo je izpodrinila diatonična harmonika. Predstavo je zasnoval in izvaja Komorni ansambel Hiše kulture Celje, na njej pa nas bo obiskal tudi gost presenečenja. Vstopnice so na voljo v tednu pred predstavo v informacijski pisarni Muzeja novejše zgodovine Celje. Za abonma in izven.

Sovretov večer v hrastniški knjižnici

Kamra.si, 5. december ― Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik vabi v četrtek, 5. 12. 2019, ob 18. uri na Sovretov večer.  Ob obletnici rojstva se z literarnim večerom spomnimo na rojaka, klasičnega filologa in prevajalca Antona Sovreta, po katerem nosi ime naša knjižnica. Tokratnja gostja večera bo Jelena Isak Kres, prav tako klasična filologinja in prevajalka, ki je skoraj sedemdeset let po prvem, Sovretovem prevodu Iliade pripravila novo različico slovenskega prevoda Homerjeve epske pesnitve. Izbor, devet spevov svetega pisma antične kulture, ji je vzelo več kot tri leta raziskovanja, primerjanja, prevajanja in piljenja. Zanjo je bila v letu 2018 nominirana za Sovretovo nagrado. Z Jeleno Isak Kres se bo pogovarjala Irena Senčar. Ob tej priložnosti bomo odprli tudi razstavo Anton Sovre in Ptuj (življenje in delo na Ptuju), katere avtorica je Mira Petrovič, vodja Domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.
še novic