Pravljice na obisku

Pravljice na obisku

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 27. marec ― Spoštovani starši in učitelji(ce), ponudite svojim otrokom, malčkom in učencem v branje in poslušanje slovenske pravljice, ki so jih za vas posnele knjižničarke iz NŠK. Spoštovani starši in učitelji(ce), ponudite svojim otrokom, malčkom in učencem v branje in poslušanje slovenske pravljice, ki so jih za vas posnele knjižničarke iz Nacionalne in študijske knjižnice v Trstu. Kliknite na "Pravljice na obisku" in privoščite si pravo knjižnično uro pravljic! Videoposnetki "Pravljice na obisku" bodo na voljo samo za časa zaprtja knjižnic, vse do preklica izrednih razmer. Pohitite!  Video posnetki "Pravljice na obisku" so objavljeni pod pogojem »nenavedeni« (uporabniki lahko nenavedene videoposnetke in sezname predvajanja gledajo in delijo s povezavo do videoposnetka), na voljo pa bodo ves čas zaprtja knjižnic, vse do preklica izrednih razmer.

Anketa o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 20. marec ― Vljudno vas prosimo za sodelovanje v raziskavi o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic. Dragi bralci! Vljudno vas prosimo za sodelovanje v raziskavi o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic. Anketa vam bo vzela med 10 in 15 minut časa, vaše mnenje pa bo pomagalo krojiti novo strategijo razvoja splošnih knjižnic v Sloveniji. Anketo najdete tukaj, zanimajo pa nas mnenja tako članov, uporabnikov, kot tudi tistih, ki knjižnic ne uporabljate. Anketiranje bo potekalo do 2. 4., vse izpolnjene ankete pa zbirajo na Ninamedii. Hvala!

Obvestilo o začasni zaprtosti knjižnice

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 9. marec ― Zaradi hitrega širjenja koronavirusa začasno zapiramo svoja vrata Spoštovani obiskovalci knjižnice, obveščamo vas, da zaradi porasta obolelih s koronavirusom v zadnjih dneh zapiramo svoja vrata od vključno petka, 13. marca 2020, do preklica. Zaprte bodo tudi krajevne enote knjižnice, prav tako ne bo vozil bibliobus. Izposoja gradiva v tem času ne bo možna, rezervirano gradivo pa vas bo počakalo v knjižnici in ga boste lahko prevzeli takoj, ko bo knjižnica ponovno odprta. Zamudnina za že izposojeno gradivo v tem času ne bo tekla, tako da zaradi zaprtja knjižnice bralci ne bodo trpeli dodatnih stroškov. Naj knjiga tudi v teh dneh ostane vaša zvesta spremljevalka. Vabimo vas, da obiščete spletni portal Biblos in si izposodite e-knjige, na voljo pa vam je tudi e-knjižnica s spletnimi časopisi in bazami podatkov s številnimi vsebinami. Za informacije in pomoč smo vam na voljo na e-naslovu knjiznicanm@kmj.si ali tel. št. 07 / 393 46 00 vsak delovnik med 7. in 15. uro. Naj vas spremlja misel, da je skrb za svoje zdravje in zdravje drugih na prvem mestu. Ostanite zdravi, hvala za razumevanje in kmalu nasvidenje.

Prejeli priznanje modela kakovosti CAF

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 21. januar ― Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je kot ena prvih slovenskih splošnih knjižnic prejela priznanje uporabnikom modela kakovosti CAF, ki ga podeljuje Ministrstvo za javno upravo. Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v letu 2019 pristopila k vzpostavitvi modela kakovosti CAF. Nosilec projekta uvajanja sistemov kakovosti v organizacije javnega sektorja je Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije. Slednje še posebej promovira evropski model CAF, ki ga sicer uporablja že preko 4000 organizacij javnega sektorja po Evropi. V Sloveniji je uporabnikov modela trenutno 95, priznanja pa so prejeli tisti, ki so samooceno in akcijski načrt izboljšav CAF izvedli v lanskem letu. Priznanja je podelil minister za javno upravo Rudi Medved skupaj z državno sekretarko Mojco Ramšak Pešec in generalnim direktorjem Direktorata za javni sektor Petrom Pogačarjem. Na slovesnosti je minister Medved čestital dobitnikom priznanj in dodal: »Kakovost storitev in zadovoljstvo državljank in državljanov sta naša temeljna cilja. Do tja nas čaka trnova pot.« V imenu novomeške knjižnice je priznanje uporabnikom modela kakovosti CAF prejel direktor Luka Blažič, ki je ob tem povedal: »Ponosen sem, da smo skupaj s sodelavci v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto uspešno vzpostavili model kakovosti CAF. S tem smo se tudi formalno zavezali k odličnosti naših knjižničnih storitev in procesu stalnih izboljšav knjižnične javne službe.«
Dan slovenskih splošnih knjižnic

Dan slovenskih splošnih knjižnic

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 20. november 2019 ― Knjižnica nudi več Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic smo osrednje območne knjižnice izdale brošuro z naslovom Knjižnica nudi več. V njej so predstavljeni skupni projekti in storitve, ki jih izvajamo in vzdržujemo z namenom, da so dostopni vsem slovenskim splošnim knjižnicam. Pokukajte vanjo: Knjižnica nudi več
MOJA KNJIŽNICA PRAZNUJE

MOJA KNJIŽNICA PRAZNUJE

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 15. november 2019 ― TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC V ponedeljek, 18. novembra 2019, se prične Teden splošnih knjižnic, ki bo s praznovanjem branja in druženja v knjižnicah povezal vse splošne knjižnice po Sloveniji. Ob tej priložnosti se bo v Knjižnico Mirana Jarca mogoče vpisati brezplačno. Ste vedeli, da knjižnice na tisoč različnih krajih ponujamo 12 milijonov enot gradiva? Da si vsak član knjižnice letno povprečno izposodi toliko knjig kot meri košarkar? In da nas letno obišče toliko obiskovalcev, da bi lahko 800-krat napolnili dvorano Stožice? Teden splošnih knjižnic bo potekal že tretje leto zapored in po vseh oseminpetdesetih splošnih knjižnicah bo potekalo bogato dogajanje za vse generacije. V novomeški knjižnici se bodo lahko otroci in mladostniki v ponedeljek, 18. novembra, ob 17. uri udeležili delavnice v okviru projekta KONS, na kateri bodo izdelali lastno vremensko postajo. V torek ob 17. uri bodo lahko prisluhnili kamišibajkarjem, v četrtek ob 10. uri pa pisateljici Aksinji Kermauner.   Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga obeležujemo 20. novembra, se bo v novomeško knjižnico in njene krajevne enote ter potujočo knjižnico mogoče vpisati brezplačno, ob 18. uri pa bomo praznovali z Ladom Jakšo, ki bo predstavil svoj projekt z naslovom »Vsem naj bom neznan«. Gre za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe Lada Jakše ob projecirani fotomultiviziji ambientov poetike Srečka Kosovela, ki nudi večplastno estetsko doživetje inventivne jazzovske in ambientalne glasbe, pesnikovih navdihujočih in aktualnih verzov ter umetniške fotografije.   Obiskovalci bodo v tem tednu na 13. Šalijevem večeru lahko spoznali še prvenec maturantke novomeške gimnazije Eve Novak z naslovom Preden odrastem in si ogledali razstavo izbora knjig z »zeleno« vsebino.   Vabljeni.

Zbiramo spomine

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 8. november 2019 ― Kinematografija v Novem mestu Lokacija: Časopisna čitalnica in Bukvarna Ob 100-letnici pričetka rednih filmskih predstav v Novem mestu letošnjo akcijo zbiranja domoznanskega gradiva posvečamo kinematografiji v Novem mestu.   Se še spomnite vašega prvega ogleda filma v kinu? Še hranite filmski plakat, vstopnico ali fotografije stavb, v katerih so se nahajali kinematografi? Ste ob obisku kina doživeli kaj, kar se vam je še posebej vtisnilo v spomin?   V knjižnici bomo v torek, 12. novembra 2019, med 8. in 19. uro že 7. leto zapored pripravili akcijo zbiranja domoznanskega gradiva, poimenovano Zbiramo spomine. K sodelovanju vabimo vse, ki doma hranite stare fotografije, dokumente, razglednice, predmete ali drugo gradivo. Gradivo lahko prinesete v knjižnico, kjer ga bomo digitalizirali in dokumentirali. Digitalne kopije bomo shranili v knjižničnem arhivu, originale pa vrnili lastniku. Na ta način bomo obogatili knjižnično domoznansko zbirko, delno gradivo objavili na portalu digitalizirane kulturne dediščine Kamra ali ga uporabili v namen priprave razstave ali dogodkov.Upamo, da bomo na ta način uspeli zbrati dodatne fotografije tako zunanjosti kot tudi notranjosti stavb kinematografov, kino sporede, filmske letake, plakate, vstopnice. Sodelujete pa lahko tudi tisti, ki ne hranite gradiva in ste pripravljeni deliti zgodbe, doživetja, spomine v povezavi z obiskovanjem kino predstav. Zgodbe si bomo zapisali in jih prav tako shranili v arhivu, saj se zavedamo, da so dragocene pričevalke o življenju v našem mestu v preteklosti in pomemben vir raziskovalcem z različnih področij znanosti. Vabljeni k sodelovanju.

Beremo skupaj

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 11. september 2019 ― Nacionalni mesec skupnega branja Letošnji, drugi Nacionalni mesec skupnega branja 2019, poteka od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek ®Tedna otroka). V spletnem dogodkovniku lahko poiščete oz. vpisujete aktualne dogodke in tako še naprej prispevate k prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.
POSLANICA OB MEDNARODNEM DNEVU PISMENOSTI 2019: PISMENOST IN VEČJEZIČNOST

POSLANICA OB MEDNARODNEM DNEVU PISMENOSTI 2019: PISMENOST IN VEČJEZIČNOST

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 9. september 2019 ― UNESCO   UNESCO POSLANICA OB MEDNARODNEM DNEVU PISMENOSTI 2019: PISMENOST IN VEČJEZIČNOST Naš svet je bogat in raznolik, na njem se govori okoli 7.000 živih jezikov, ki so orodje sporazumevanja, vseživljenjskega učenja in vključevanja v družbo in delo. Povezani so tudi s posameznimi identitetami, kulturami, svetovnimi nazori in znanjem. Sprejemanje jezikovne raznolikosti v izobraževanje in razvoj pismenosti je torej ključno za razvoj vključujoče družbe, ki spoštuje »različnost« in »razlike« ter zagotavlja človekovo dostojanstvo. Danes je večjezičnost – uporaba več kot enega jezika v vsakodnevnem življenju – postala zaradi večje mobilnosti ljudi in hitrega prenašanja sporočil mnogo pogostejša. Razvija se tudi z globalizacijo in digitalizacijo. Uporaba nekaterih jezikov se je razširila v meddržavnih in kulturnih stikih, pri tem pa so številni jeziki manjšin in staroselcev ogroženi. To močno vpliva na razvoj pismenosti. Različni vidiki politike in prakse spodbujajo pismenost, a dobra opismenjenost v materinščini pred začetkom učenja drugega ali tujega jezika prinaša številne prednosti. Vendar kar okoli 40 % ljudi nima dostopa do izobraževanja v jeziku, ki ga govorijo ali razumejo. To moramo spremeniti tako, da bodo politike in prakse jezikovno in kulturno primernejše, obogatiti moramo okolja z večjezično pismenostjo in raziskati možnosti, ki jih ponuja digitalna tehnologija. UNESCO že več kot sedem desetletij spodbuja pristope v izobraževanju, ki temeljijo na materinščini, a so večjezični, kot sredstvo za kakovostnejše izobraževanje in medkulturno sporazumevanje. Nelson Mandela je nekoč rekel: »Če govoriš nekomu v jeziku, ki ga razume, pride to do njegove glave. Če mu govoriš v njegovem jeziku, mu pride to do srca.« Ključ do uspešnega učenja je v uporabi glave in srca. Letos je leto maternih jezikov; je tudi 25-letnica Svetovne konference o izobraževanju za osebe s posebnimi potrebami, kjer je bila sprejeta Salamanška izjava o vključujočem izobraževanju
Slavko Grum: »Pišem, ker pisati moram«

Slavko Grum: »Pišem, ker pisati moram«

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 18. julij 2019 ― Razstava ob 70. obletnici smrti slovenskega dramatika in pisatelja Slavka Gruma (2. avgust 1901-3. avgust 1949) Slavko Grum je eden od najpomembnejših slovenskih dramatikov, ki je, zlasti  z dramo Dogodek v mestu Gogi, ustvaril enega izmed vrhov moderne drame 20. stoletja in se zapisal med vidnejše slovenske pisatelje ekspresioniste. Med njegovimi življenjskimi postajami ima gotovo posebno mesto Novo mesto, kjer smo ga vzeli za svojega, po njem in po njegovih delih imenovali ulico, knjižno založbo in še kaj. Knjižnica Mirana Jarca hrani dobršen del njegove zapuščine, zato vljudno vabljeni k ogledu razstave o njegovem življenju in delu v preddverju knjižnice.    

Poletni delovni čas

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 28. junij 2019 ― Poletni delovni čas novomeške knjižnice prijazen do obiskovalcev Poletni delovni čas novomeške knjižnice prijazen do obiskovalcev Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v času poletnih počitnic nudi svoje storitve s spremenjenim delovnim časom. Če ste poleti doslej obiskovalci med delovnim tednom iz omenjenega razloga občasno naleteli na zaprta vrata knjižnice, pa od letos ne bo več tako. Obveščamo vas, da vas v času poletnih počitnic, tako kot v preostalem delu leta, pričakujemo vsak delovnik med 7. in 19. uro. Ob sobotah pa bo knjižnica poleti zaprta. Po dosedanjem načinu poletnega delovnega časa bodo obratovale krajevne knjižnice, bibliobus pa v času poletja ne bo vozil. Podrobnejše informacije o poletnem delovnem času knjižnice in njenih krajevnih enot so dostopne na spletni strani knjižnice.https://www.nm.sik.si/si/knjiznica/urnik/.

Spletni vpis in spletno podaljšanje članstva

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 28. junij 2019 ― Dve novi storitvi v naši knjižnici V naši knjižnici uvajamo dve novi storitvi, spletni vpis in spletno podaljšanje članstva. Polnoletni bralci, ki še niso vpisani v KMJ se sedaj lahko včlanijo preko spletnega vpisa, ki članom omogoča uporabo e-knjig ine-virov z oddaljenim dostopom (Tax-Fin-Lex, Press Reader in EBSCOhost). Če je članstvo v knjižnici že poteklo ali bo poteklo v mesecu dni,  člani lahko sedaj članstvo podaljšajo v servisu Moja knjižnica. Spletni vpis in spletno podaljšanje članstva sta namenjena le polnoletnim fizičnim osebam in ne omogočata uveljavljanja znižane članarine. Za uveljavljanje ugodnosti je potreben obisk v knjižnici. Več o tem si lahko preberete na naši domači strani. 
še novic