Pomen fermentirane hrane v brezglutenski dieti – Suzana Kranjec

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Soavtorica knjige Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija vam bo razkrila, da je skrb za črevesje v resnici skrb za možgane in telo. S fermentirano hrano vnesemo v naše telo dobre bakterije. Tako dobimo v telo probiotike v obliki dobrih bakterij in prebiotike v obliki vlaknin, ki so v zelenjavi. Spoznali bomo kako v svoji kuhinji s pomočjo fermentacije vzgojiti čim več dobrih bakterij, za katere nam bo naše telo hvaležno.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V oktobru bomo na drugem srečanju brali roman Eleganca ježa Muriel Barbery. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Literatura in popularna kultura – Ven Jemeršić in Sara Špelec

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Mislite, da je kakovostna literatura namenjena ozkemu krogu bralcev, literati pa so posvečeni le besedi? Da se pravi pisci ne smejo spogledovati z drugimi umetniškimi zvrstmi in v njih, bognedaj, blesteti? Da popularno ne more in ne sme biti literarno? O tem in še marsičem se bo Sara Špelec pogovarjala z navdihujočimi gosti, ki tako ali drugače soustvarjajo svet popularne kulture in niso zaradi svoje popularnosti nič manj literarni ali naklonjeni literaturi. Gost večera bo režiser, direktor fotografije, glasbenik in pesnik Ven Jemeršić.

Kako skrbimo za zdravje srca in žil? – prim. Matija Cevc, dr. med.

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Na srečanju bomo spregovorili o skrbi za zdravje srca v vsakdanjem življenju, na delovnem mestu, o ustreznem življenjskem slogu, vplivih stresa, hitenja, preobremenjenosti, nespečnosti na zdravje, pomenu počitka in razgibavanja ter težavah, ki izhajajo iz sedečih ali stoječih načinov dela. Predavatelj je predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, zaposlen na Kliničnem oddelku za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana.

Skrita omama – Mladi pred izzivi nekemične zasvojenosti – Nevenka Nakrst

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Zasvojenost ima mnogo obrazov. Med mladimi opažamo vedno več oblik nekemičnih zasvojenosti (od telefona, hrane idr.). Na predavanju boste spoznali dinamiko zasvojenosti, rizične dejavnike in vedenja, po katerih prepoznate stiske mladostnikov. Seznanili vas bomo tudi z obstoječimi podpornimi programi, kjer lahko poiščete pomoč zase, za svojega otroka ali za vso družino.

11-letno življenje, poučevanje in vodenje humanitarnih projektov v vzhodni Afriki – Jana Dular

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Jana Dular, 30-letna univerzitetna diplomirana pravnica, od leta 2011 živi in deluje v afriški državi Malavi. Ustanovila je malavijsko humanitarno organizacijo ELA, kjer vodi projekte pomoči otrokom s posebnimi potrebami in je s pomočjo Ekologov brez meja zgradila izobraževalni center. S predstavitvijo poučnih slik, kratkih filmov in glasbe vam bo doživeto in brez stereotipov predstavila življenje v vzhodni Afriki.

Od starokrščanske umetnosti do konca gotike – dr. Sarival Sosič

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Starokrščanska arhitektura temelji na bazilikalni osnovi: tri ali pet ladij, srednja ladja ima visok in kasetiran strop. Od 2. stoletja dalje so ohranjeni prvi spomeniki zgodnje krščanske umetnosti. Najbolj znane so katakombe, npr. Sv. Pietra in Sv. Marcellina v Rimu. Leta 323 Konstantin Veliki preseli prestolnico iz Rima v današnji Istanbul. Konstantin sprejme krščanstvo za državno vero. Zlata doba Bizanca pa je čas vladavine Justinjana (527–565), ko nastane tudi znamenita Hagia Sofija (Sv. Sofija), 532-537, ena največjih arhitektur vseh časov. Na področju kiparstva prevladuje t.i. antimonumentalna usmeritev. Najstarejši izdelki so plitvi ali globoki reliefi ali marmorne plošče na sarkofagih oz. sami sarkofagi, na primer Sarkofag Junija Bassa. Na prednji strani so prizori iz Stare in Nove Zaveze. V srednjem veku se središče civilizacije začne pomikati od Sredozemlja proti notranjosti Evrope , v dežele, ki so bile včasih na robovih rimskega cesarstva. To je tudi čas rojstva islama (Muhamed, 6. stoletje). Arabci osvojijo severno Afriko, Španijo. Karel Veliki dobi od papeža cesarsko titulo leta 800. Vpliv Arabcev je zelo velik v srednjem veku in tudi kasneje: papir, ornament, arabeske, arabske številke, prenos grške filozofije in spisov arabskih učenjakov. Umetnost med letoma 1050 in 1200 poimenujemo romanska umetnost. Razvijala se je po celi zahodni Evropi. V tem času se poveča arhitekturna dejavnost. Cerkve so večje, glavne ladje so visoke in temačne, izstopajo z obokanimi stropi, pogostejši so tudi ornamenti. Za nemško romaniko pa je značilen t.im. Westwerk (mogočno zahodno pročelje z enim ali dvema stolpoma). Gotika se je sprva razvila na zelo majhnem prostoru: v Ile de France, torej v Parizu in okolici okoli leta 1150. V stotih letih pa se je razširila po vsej Evropi. Celo križarji so ta stil prenesli na Bližnji Vzhod. Po letu 1550 se počasi izpoje. Beseda »gotsko« je bila mišljena za arhitekturo ter značilnosti znotraj nje. Tudi gotska skulptura je bila sprv

Kaj naj vsak ve o duševnem zdravju? – Mojca Zvezdana Dernovšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Predavateljica je doktorica medicine, specialistka psihiatrije, profesorica in sodelujoča strokovnjakinja na raziskovalnih projektih, predvsem pa ženska s posluhom za žensko dušo. Zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, zdravnica, ki je pomagala mnogim iz težkih življenjskih okoliščin. Nešteti članki, intervjuji, gostovanja v TV oddajah pričajo o izjemni moči sporočil, ki jih javno deli z namenom ozaveščanja o psihičnem zdravju in kako v današnjem svetu, ki ponuja vse preveč priložnosti za prekomeren stres, vzpostavimo učinkovite in sebi prijazne načine za organizacijo življenja po lastni meri. Bila je tudi kandidatka za Žensko leta revije Zarja, med njene dosežke pa lahko štejemo tudi inovacijo, posebne delavnice za obvladovanje anksioznosti, stresa in depresije, ki jih je uspešno prenesla v zdravstvene domove.

O smislu - dr. Marko Uršič

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Človek kot homo sapiens – upajmo, da smo to še vedno – v vsem svojem mišljenju in delovanju ter nasploh v življenju in svetu, išče smisel. Ne nazadnje je »vprašanje smisla« v ozadju tudi takšnih političnih in družbenih projektov, kot je oblikovanje skupnega evropskega (in globalnega) doma. Filozofi so/smo pri iskanju smisla imeli v zgodovini kar pomembno vlogo, čeprav so filozofske ideje marsikdaj bolj begale ljudi, kot da bi jim pomagale. Kako pa je s smislom dandanes, na pragu novega tisočletja? Ali je sploh še smiselno govoriti o smislu »vsega«, življenja, zgodovine, sveta, kozmosa? Ali pa nam ostajajo samo še mnogi, takšni in drugačni (žal ne vedno dobri) majhni »smiselčki«. Ali je z zatonom modernizma res konec vseh »vélikih zgodb«? In kakšno vlogo imajo, poleg filozofije, pri iskanju smisla religija, umetnost, znanost …? – Večer je zamišljen izrazito dialoško: po uvodni ekspoziciji predavatelja bo sledil daljši pogovor z občinstvom.

Kako si lahko s pravilno izbrano hrano in zdravilnimi rastlinami zagotovimo dober spanec in umirjenost čez dan? – Marija Merljak, dr. Mateja Lobe Prebil

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Na predavanju boste izvedeli zakaj je dober in neprekinjen spanec pomemben tudi za obnovo telesa in kljubovanje staranju, za dober spomin in koncentracijo, imunski sistem in dobro razpoloženje ter prejeli praktične nasvete, kako si lahko sami pomagate do boljšega spanca. Predavateljici:ga. Marija Merljak je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije. Predavateljica, svetovalka za zdravo prehrano in avtorica številnih knjig o zdravi prehrani. Dr. Mateja Lobe Prebil, dr. veterinarske medicine je strokovna sodelavka Soria Natural z bogatim znanjem o zdravilnih rastlinah.

Angleški bralno-debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― On Earth we are Briefly Gorgeous vijetnamsko-ameriškega avtorja Oceana Vuonga je roman o odraščanju prvoosebnega pripovedovalca, otroka vietnamskih priseljencev v Ameriki, ki kljub težkim družinskim okoliščinam in statusu obstranca uspe kot pisatelj. Na poti do tega cilja doživi pristen utrinek sreče, ki presega konvencionalna družbena pričakovanja, a ne more trajati. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se bodo po vnaprejšnjem dogovoru izmenjavali pri vodenju posameznega srečanja.

Etika športa in športna vzgoja - dr. Vojko Strahovnik in dr. Jernej Pisk

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Sodobni šport odpira vedno več etičnih dilem in izzivov, ki terjajo celosten in temeljit premislek. Hkrati so športna tekmovanja že od samih začetkov vsebovala tudi izjemno poudarjeno etično razsežnost. Na dogodku bomo razpravljali tako o odprtih dilemah športa v sodobnem svetu, kakor tudi o vzgojni vlogi športa. Posebej bodo izpostavljeni tudi načini, kako etiko športa vplesti v pedagoški proces. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Partnerstvo – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Intimno partnerstvo je danes pomembno, ne toliko za eksistenčno varnost, kot je bilo včasih, temveč zaradi psihe. Današnja visoka pričakovanja pomenijo tudi dvig kakovosti partnerstva (blagostanje, ustvarjalnost, emocionalna in seksualna izpolnjenost …), ki je lahko v razponu od osnovne logistične komunikacije med partnerjema do kreativnega sodelovanja in intimne interakcije.

Knjižna doživetja – David Feonkinos: Delikatno

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Sodobni francoski roman Delikatno avtorja Davida Foenkinosa nam približa zgodbo Nathalie, ki je svojega izbranca srečala kar na ulici, se z njim poročila, zaživela dokaj srečno življenje, ki pa ga je prekinila nesreča, v kateri je umrl. To preobrne njeno življenje. Po eni strani povzroči, da se zapre vase, po drugi strani pa jo občasno spodbudi k nenadzorovanim potezam, denimo tisto ko v službi impulzivno (in strastno) poljubi svojega sodelavca, kar seveda vodi k novim prigodam. Pogovor vodita Tatjana Martinčič in Nina Ambrož.

Raznolikost odnosov na delovnem mestu – Urša Pogačar

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Na delovnem mestu gre za vrsto odnosov, kjer se nam zaradi njihove narave večkrat zastavi vprašanje, ali je to, kar se dogaja, resnično. Večkrat dojamemo, da nam pravzaprav ni jasno, s kakšnimi situacijami imamo zares opravka, ne to, kako se sodelavci in nadrejeni vedejo. Ni v naši moči, da bi vse našteto nadzorovali, je pa v razumevanju vzrokov za ravnanja drugih in sebe možnost za to, da postanejo situacije na delovnem mestu za nas manj obremenjujoče.

Lahkost uma - dr. Eva Škobalj

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Knjiga Lahkost uma s podnaslovovm Čuječnost, vprašanja in odgovori  je napisana v obliki vprašanj in odgovorov in omogoča strnjene odgovore na najpogostejša vprašanja: kaj je čuječnost, kakšna je povezava med čuječnostjo in zdravjem, kako s čuječnostjo rešujemo zapletene in konfliktne medsebojne odnose, kako zvišamo stopnjo ustvarjalnosti ter tudi to, kako nas čuječnost pripelje do notranjega miru, ravnovesja in osebne sreče. Čuječnost privede človeka do odgovorov na temeljna življenjska vprašanja, kot so: “kdo sem?”, “kam grem?”, “kaj je moja naloga?”.

Enostavno preprosto – Sandi Horvat

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Sandi Horvat v pripovedi nagovarja bralca, in sicer tako, da ga vzame s sabo na potovanje po poti svojega življenja in kot pravi, smo si ljudje usojeni, saj v naše življenj v določenem trenutku pride prav tista oseba, ki jo potrebujemo. Najmočnejše sporočilo zgodbe je, da te različne situacije v življenju delajo močnejšega in da vse ovire, ki so ti postavljene na pot, moraš prestopiti. Preprosto enostavno moraš zaživeti. Knjiga Preprosto enostavno: hvaležen je nadaljevanje avtorjevega prvenca Preprosto enostavno: čas je za spremembe, ki je izšel marca 2018, preveden pa je bil še v hrvaški in madžarski jezik. Knjiga že čaka na svoj prvi ponatis.

Žiga Zois nekoliko drugače – dr. Miha Brenčič PRESTAVLJENO na 27. november

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. oktober ― Žiga Zois (1747–1819) je pomembna oseba slovenskega zgodovine. Vplival je na številna področja slovenskega preporoda in na njihovi poti podpiral mnoge slovenske razumnike; mednje sodijo tako pomembne osebe, kot so Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik in Jernej Kopitar. Zato ga danes povezujemo predvsem z razvojem slovenske književnosti. Toda Zois ni bil le to, bil je bil izredno zanimiva in kompleksna osebnost, ki je posegala na številna področja, od literarnih poizkusov, ekonomije, naravoslovja in prostozidarstva. Imel je intenzivne in številne povezave s pomembnimi osebnostmi po vsej Evropi. Kdo so bili ti ljudje in kakšna je bila njihova zgodovinska vloga? Kako je bil Žiga Zois povezan z ožjo in širšo družino, in kako je bila ta vpeta v družbo? In kakšna je dediščina Žige Zoisa?
še novic