Mesto bere zgodbe iz Avstralije in Oceanije: Nick Cave – Rok Govednik in Tit Podobnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Na seznamu knjig Mesta bere je tudi roman avstralske glasbene in kulturne ikone Nicka Cavea Smrt Zajčija Murija. Tokrat se ne bomo naslonili na adaptacijo po romanu Nicka Cava, temveč bomo pod drobnogled vzelo njegovo ustvarjanje v filmskem svetu. Za izhodišče pa nam bo dokumentarni film o njem 20.000 dni na zemlji (Iain Forsyth, Jane Pollard, 2014), za katerega je sam tudi pisal scenarij. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO. Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v petek, 19. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije: Poti – Rok Govednik in Tina Poglajen

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Roman Poti: o ženski, ki je sama prepotovala 2700 kilometrov avstralske divjine avstralske avtorice Robyn Davidson je humorno in brez dlake na jeziku napisana knjiga o popotovanju mlade ženske, ki je sama s štirimi kamelami in psico ter nekaj časa v družbi aboriginskega starešine prehodila prostrano avstralsko puščavo. Multimedijsko predavanje bo izhajalo iz istoimenske filmske adaptacije Johna Currana iz leta 2013, ki je bila nominirana za zlatega leva na beneškem filmskem festivalu. Deli bomo primerjali in iskali izrazna sredstva, ki ju bogatijo. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO. Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v petek, 12. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Angleški bralno-debatni krožek: Outline

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Pogovarjali se bomo o romanu Rachel Cusk z naslovom Outline: pisateljica na poletnem tečaju v Atenah kot učiteljica pisanja bere, se odziva na, pogovarja o in sooblikuje osebne pripovedi tečajnic in tečajnikov o družinskih in intimnih odnosih, o izgubi in ustvarjalnem procesu. Skupina je odprta za vsakogar, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja.

Knjige v meni puščajo sledi: Mojstrovina

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V juniju bomo na drugem srečanju brali Mojstrovino Ane Schnabl. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V juniju bomo na prvem srečanju brali Uspavanko Leile Slimani, na drugem 26. junija pa Mojstrovino Ane Schnabl. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Dobra družba (Ti zapleteni odnosi)

Mestna knjižnica Ljubljana, 9. junij ― Ste se že peljali s Prevoz.org? Ste vedeli, da je o zgodbah s "prevozov" bila napisana celo knjiga? Na tokratnjem srečanju bralne skupine "Ti zapleteni odnosi" se bomo tokrat pogovarjali o knjigi "Dobra družba" avtorice Ane Svetel, v kateri so zbrane vse mogoče zgodbe s prevozov. Pridružite se nam tudi tisti, ki knjige niste prebrali, pa vas knjiga ali udeleževanje bralnih skupin vseeno zanimata! Dobimo se na Google Hangouts: meet.google.com/xcn-uvdy-yqi Vodi Ljubica Krajnc.

Vrednote-zakaj jih potrebujemo? – Sandra Vitas

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. junij ― Vrednote in vrline, kot etična vodila, ki jih razvijamo v življenju, so ključni dejavnik socialne kompetence. V predavanju bomo vrednote in vrline povezovali z vzgojo, družbenim ter kulturnim kontekstom in osebno rastjo posameznika. V razmislek vsem nam: kaj vse nam na tem področju manjka in česa se lahko še naučimo? Predavanje organizira Društvo »UP« v okviru Šole življenjskih veščin, program sofinancirajo Ministrstvo za zdravje, MOL-Odsek za projekte in FIHO. Predavanje organizira Društvo »UP« v okviru Šole življenjskih veščin, program sofinancirajo Ministrstvo za zdravje, MOL-Odsek za projekte in FIHO. Pogovor bo potekal v živo (prisotnost publike do 50 oseb), lahko pa ga spremljate tudi prek FB kanala Mestne knjižnice Ljubljana.  

O pogumu

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. junij ― Mala miška najraje preživlja čas pri svoji babici. Babica je bila v mladih letih zelo pogumna in veliko je potovala po vsem svetu. Tudi mala miška bi rada spoznala širni svet, zato se nekega jutra odpravi na pot. Eskimsko ljudsko pravljico pripoveduje Boris Zgonc..

Kekec in Pehta

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Večno mladi Kekec letos praznuje že 102. rojstni dan. Poglejte si, kako se je zgodbe o pogumnem fantu, ki je Mojci pomagal ozdraveti, lotila amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark Gledališča Beži. Predstava traja približno 20 minut.

Zrcalce

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Gozdna jasa. Vse je mirno. Od nekod se pojavi klepetava mravlja in začne pripovedovati zgodbo o zrcalcu ...Gledališče Beži, amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark, vas vabi na uprizoritev avtorske priredbe Zrcalca Grigorja Viteza.Lutkovna predstava traja približno 20 minut.

Babičin rojstni dan

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Marjetičina babica praznuje svoj 50 rojstni dan. Ker Marjetica nima denarja za darilo, se odloči, da ji bo na jasi v gozdu nabrala njene najljubše travniške cvetlice. Pri nabiranju cvetlic pa se ji pridružita volk in lisica ... seveda šele potem, ko izvesta, da babica za rojstnodnevno pojedino vedno postreže slastno pečeno kokoš. Svojo avtorsko pravljico ob ob ilustracijah pripovedovala Barbara Kaiser.

U. Weigelt: Slaba volja

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Nekega dne se jazbec zbudi strašno slabe volje. Sede na stol in razmišlja, čemu mu bo vsa ta slaba volja, če je ne more pokazati drugim. Zato se odloči, da bo svojo slabo voljo delil s prijatelji. Avtorsko pravljico je priredila Barbara Kaiser, ki jo bo tudi pripovedovala ob ilustracijah.

ODPADE - Francoski literarni krožek: Ce que le jour doit à la nuit

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ―  Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Ce que le jour doit à la nuit alžirskega pisatelja Yasmine Khadra. Desetletni Younes živi v Alžiriji s starši in sestro. Po tem ko jim nekdo z zažigom uniči pridelke, se znajdejo praznih rok, zapustijo svojo zemljo in se odpravijo iskati delo v Oran. Njihova stiska je tako velika, da Younesov oče svojega sina prepusti svojemu bratu farmacevtu, ki je poročen s Francozinjo. Younes tako postane Jones in se vključi v skupnost v Alžiriji živečih Francozov, katerih se kasneje v Franciji oprime oznaka "pieds-noirs" (črnonožci). V sezoni 2019/20 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, sofinancirata pa ga KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Zaželene so predhodne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com

Francoski literarni krožek: Les désorientés

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― Srečanja Francoskega literarnega krožka se vračajo v knjižnico. Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Les désorientés libanonskega pisatelja Amina Maaloufa. Adam je Libanon, svoj rodni kraj, zapustil ob izbruhu državljanske vojne in dolgo je bilo videti, da se vanjo ne bo več vrnil. Dokler ga ni neke noči poklical umirajoči prijatelj iz mladosti, s katerim je zaradi razlik v odnosu do vojnega dogajanja prekinil stike. A ta klic ga popelje nazaj na vzhod in mu omogoči, da se s pomočjo prijateljev sooči s svojo preteklostjo. V sezoni 2019/20 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, sofinancirata pa ga KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Zaželene so predhodne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com Prihajajoče srečanje: Ponedeljek, 22. 6. 2020 Ce que le jour doit à la nuit (Yasmina Khadra)

Odrast: besednjak za novo dobo – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― V preteklih mesecih, ko se je stari svet nepričakovano zaustavil, so si mnogi od nas prav gotovo kdaj zastavili vprašanje - mar ni to priložnost za nek nov začetek, gradnjo novega sveta na povsem drugih načelih, po katerih smo ljudje mislili in živeli pred tem? Čeprav vsi nekako slutimo, da se bo svet še naprej poskušal vrteti v isto smer, kot se je pred pandemijo, pa vprašanje ostaja - katera načela bi tako na ravni vsakdanjega življenja posameznikov, kot na ravni širše družbe, sčasoma veljalo opustiti in jih zamenjati z novimi? Pri premisleku teh "novih načel" bo tokratna iztočnica naše diskusije knjiga Odrast: besednjak za novo dobo, ki je od lanskega leta dostopna tudi v slovenskem prevodu.

Prvi programerski koraki - zavod Vsak

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― Dogodek je namenjen osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, ki bi radi spoznali računalniško programiranje. Mentorji bodo predstavili osnovne programske koncepte, medtem ko bodo učenci samostojno sestavljali programsko kodo, ki jim bo pomagala rešiti nalogo. Ob tem bodo spoznali tudi širši vpogled v arhitekturo interneta in o pozitivnih učinkih kakor tudi slabih posledicah, ki jih lahko prinaša tehnologija. Predhodne prijave pošljite na knjižnica.polje@gmail.com Udeleženke in udeleženci bodo prejeli tudi napotke, kako lahko sami nadaljujejo z učenjem programiranja. sreda, 17. junij, 15.00–16.30 Knjižnica Polje brezplačna udeležba 10 prostih mest za fante in dekleta 6.–9. razred Dogodek pripravlja zavod Vsak.  Priporočena gradiva: Spletna učilnica Coding4Girls, tudi za fante! je nastala, ko so na Pedagoški fakulteti v Ljubljani združili moči s kolegi iz več evropskih držav in se odločili programiranje približati mladim na malo drugačen način: Pišek je spletna zbirka logičnih naloge, med katerimi mimogrede pogruntaš kakšno programersko finto:  Računalniško programiranje za otroke (avtorica Carol Vorderman, založba Mladinska knjiga), knjiga te bo skozi zabavne naloge vodila do ustvarjanja lastnih programskih rešitev; najprej v okolju Scratch, nato še v Pythonu. Poišči jo v svoji knjižnici.
še novic