Živi pesek: Maja in njenih trinajst razlogov zakaj

Živi pesek: Maja in njenih trinajst razlogov zakaj

Konteksti (Tomaž Bešter), 24. julij 2019 ― vir slike: emka.si Najbrž je naključje hotelo, da v zadnjih nekaj tednih berem knjige, ki so sicer na različne načine obtežene z moralnimi izzivi in prav tako na različne načine odstirajo temine, ljubezni, šibkosti in pokvarjenosti človekove narave, a imajo pa skupno stičišče, da se kar nekaj pokrajine njihovih fabul dogaja na sodišču. Sodna veja oblasti je očitno še vedno zanimiva, ker s svojo načelno neodvisnostjo, a natanko zaradi absolutno poudarjene moči zanimiva, intrigantna v iskanju dvoma vanjo. Pri meni zaradi dveh reči: zaradi tega, ker so tudi sodišča ljudje in zaradi tega, ker v sprejemanju pravnih odločitev prekrivajo življenje družbe tudi v etičnem oziru. Zato ne dvomim, da so zanimiva tudi piscem in piskam. Prva v tej mini poletni seriji, ki sem si jo privoščil, je na voljo že nekaj časa. Na police so nam pri Mladinski knjigi postavili Živi pesek avtorice Malin Persson Giolito, v prevodu Petre Piber. Gre za izvrstno in napeto branje, ki nas pelje v življenje višjega razreda sodobne švedske mladine, njihovega soočanja z družbenimi problemi in osebnimi težavami, iskanje ljubezni in bogataško razvajenost, ki zabeljeno z izjemno slabim odnosom staršev pripelje do katastrofe epskih razsežnosti. Knjiga vodi v sunkovito in razburljivo potovanje, kjer se prepletajo spomini Maje in dogajanja na sodišču, ki Maji sodi. Kot udeleženki grozljivega zločina, pri katerem je edina ostala živa. V celotni knjigi, če sem prav štel, se le na dveh mestih pojavi naslovna besedna zveza živi pesek. In med obema je le nekaj paragrafov besedila. Maja, ki sedaj že nekaj časa sedi na zatožni klopi, se za nas in za predelovanje svojih misli spominja zadnje zabave pri svojem fantu Sebastianu, na večer pred masakrom. Spominja se njegovega vedenja, njegovih odločitev, popolnega moralnega zloma, ki mu je bila priča. Temu In pogreznila sem se naravnost v živi pesek je sledil boj za lastno treznost, varnost, prisebnost, pozornost in prekinitev s tem tokom, ki bi sledil v črno
Diego Maradona

Diego Maradona

MMC Gledamo, 19. julij 2019 ― Čeprav je prevladujoči pogled na šport in športnike usmerjen skozi optiko klasičnega antagonizma med zmagovalci in poraženci, pa se vendarle zdi, da vsak ljubitelj športa pozna tudi trenutke, ko športu sledi brez ujetosti v ta antagonizem.
Andrej Lutman: Zgodbnice iz Črkja / Sonja Votolen: Tudi brez peruti sem ptica

Andrej Lutman: Zgodbnice iz Črkja / Sonja Votolen: Tudi brez peruti sem ptica

ARS S knjižnega trga, 17. julij 2019 ― Sara Špelec: Če / Zmago Šmitek: Šelest divjine V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili zbirko kratke proze Andreja Lutmana Zgodbnice iz Črkja, nato pa se bomo posvetili še pesniškima zbirkama Sonje Votolen Tudi brez peruti sem ptica in Sare Špelec Če ter knjigi Zmaga Šmitka Šelest divjine. Recenzije so napisali Matej Bogataj, Marica Škorjanec, Aljaž Koprivnikar in Miriam Drev.
Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

ARS S knjižnega trga, 15. julij 2019 ― Silvina Ocampo: Gostje / Aleš Vaupotič: Vprašanje realizma V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Gorazda Kocijančiča Od Talesa do tebe, pesmi v zbirki Toma Vebra Točka preloma, zbirka zgodb Silvine Ocampo Gostje in monografija Aleša Vaupotiča Vprašanje realizma. Recenzije so napisali Marija Švajncer, Andrej Lutman, Kristina Jurkovič in Tonja Jelen.
še novic