Čaranje z viri

Čaranje z viri

Radio Študent, 23. marec ― Da sta telo ženske in nadzor nad reprodukcijo eno osrednjih področij feminističnih bojev, je danes skoraj samoumevno. A kako je prišlo do tega in zakaj, je malo manj samoumevno.
Križ spoznanja

Križ spoznanja

KUD Logos, 23. marec ― Križ spoznanja I. Tri skrivnosti so očitne v tem, kar se zdi očitno. Od kod je snov? Od kod so njena ravnovesja? Od kod to zremo? Svet, v katerega smo zazrti, postaja viden v pogledu. Pogled pa ostaja v vidnem svetu neuzrt. Ravnovesja so spomin vidnega sveta. Spoznanje daje spominu ime. Spomin daje obliko snóvi, […]
Razred in identiteta

Razred in identiteta

Radio Študent, 23. marec ― Eno glavnih vprašanj današnje levice je, kako podati natančno opredelitev razmerja med identitetno in razredno politiko. Je boj za pripoznanje žensk, izključenih skupnosti in manjšin del razrednega boja in mora biti zato vključen v razredno politiko? Ali je razredna politika zgolj drugo ime za določeno ekonomsko politiko? Ali pa sta navsezadnje obe zgolj dve plati istega kovanca.
Deset kultnih pesmi slovenskih pesnikov

Deset kultnih pesmi slovenskih pesnikov

Airbeletrina, 21. marec ― Za svetovni dan poezije smo izbrali deset pesmi slovenskih pesnikov, ki so tako popularne med ljudmi, da so skorajda že ponarodele. Poezija je držala slovenski narod v težkih časih in verjamemo, da bo tudi z branjem poezije lažje preživeti tudi težke čase epidemije.
še novic