Leti, leti - samuraJ!

Leti, leti - samuraJ!

Radio Študent, 20. maj ― Za današnje moljsko kosilo se bomo zažrli v ne tako oddaljeno preteklost neke precej oddaljene dežele: Japonske. V času druge svetovne vojne, ko so se tod po hostah jagali švabi in partizanoti, je bila na pacifiškem morju povsem drugačna slika.
Znani so prejemniki nagrade EUPL za leto 2020

Znani so prejemniki nagrade EUPL za leto 2020

Javna agencija za knjigo, 20. maj ― V Bruslju so danes razglasili letošnje prejemniki nagrade Evropske unije za književnost, ki jo letos prejmejo avtorji iz Belgije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Danske, Estonije, Hrvaške, Kosova, Luksemburga, Nemčije, Norveške, Severne Makedonije in Španije. Nagrado, ki jo finančno podpira program Ustvarjalna Evropa, vsako leto prejme po ena avtorica ali avtor iz različnih držav, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa (vse članice EU in nekaj zunanjih držav). Pri izboru velja načelo rotacije držav, zato bo Slovenija v izbor naslednjič vključena prihodnje leto (2021). Dosedanji slovenski prejemniki nagrade so Nataša Kramberger za roman Nebesa v robidah (2010), Gabriela Babnik za roman Sušna doba (2013) in Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (2016). EUPL nagrada je namenjena promociji sodobnega evropskega leposlovja in spodbujanju branja avtorjev iz drugih držav, zato založniki, ki se prijavljajo na razpise programa Ustvarjalna Evropa za projekte literarnega prevajanja, s prijavljenimi nagrajenimi naslovi dobijo dodatne točke. Vsi trije nagrajeni slovenski naslovi so bili tako doslej prevedeni skupno že več desetkrat v številne evropske jezike. Celoten seznam letošnjih nagrajencev je dostopen tukaj.

Umetnost ustvarjanja spominov

Dnevnik, 19. maj ― Meik Wiking, direktor danskega Inštituta za raziskovanje sreče in avtor knjig o sreči Hygge in Lykke, ki sta se uvrstili na seznam največjih uspešnic časnika New York Times in sta navdušili bralce po svetu, tudi v Sloveniji, je izdal novo knjigo....
Manifest

Manifest

Vrabec Anarhist, 19. maj ― Vse, česar se lahko dotakneš, je čudežno. Poglej in vidi: vsi ti tako imenovani predmeti postanejo kot obrazi otrok, ki svetijo zato, ker otroci še niso naredili veliko napačnega. The post Manifest appeared first on Vrabec Anarhist.
AirBeletrinin podkast: beremo z Ano Schnabl

AirBeletrinin podkast: beremo z Ano Schnabl

Airbeletrina, 19. maj ― Ana Schnabl je pisateljica, komparativistka in doktorska študentka filozofije. Njena zbirka kratkih zgodb Razvezani je pred tremi leti prejela nagrado za najboljši knjižni prvenec. Sedaj pa je izšel njen romaneskni prvenec Mojstrovina, o katerem sta se z njo pogovarjali Maja Čakarić in Klara Škrinjar.
še novic