Napovedujemo drugi letošnji Javni poziv za mobilnost za leto 2019

Javna agencija za knjigo, 9. maj 2019 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije bo predvidoma v petek 17. maja 2019 objavila drugi letošnji Javni poziv za izbor kulturnih projektov na področju mobilnosti v tujini za leto 2019 (v nadaljevanju: JP2–M–2019), na katerega se bodo lahko prijavljali prijavitelji, ki so/bodo izvedli svoje projekte med 1. majem 2019 in 31. decembrom 2019. Poziv je namenjen povračilu potnih stroškov avtorjem leposlovnih ali humanističnih del, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku, založnikom oz. urednikom, literarnim agentom ter prevajalcem, ki so/bodo izvedli projekt v tujini. Rok za zbiranje vlog prične teči na dan najave javnega poziva JP2–M–2019 v Uradnem listu RS in objave besedila poziva na spletni strani JAK http://www.jakrs.si/javni-razpisi-in-pozivi/ dne 17. 5. 2019 ter traja do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. 12. 2019. Prijavitelji morajo vlogo oz. obrazce poziva izpolniti s prijavo v spletno aplikacijo, ki je objavljena na naslovu https://jakrs.e-razpisi.si/si/avtorizacija povezava do nje pa tudi na naslovu http://www.jakrs.si/javni-razpisi-in-pozivi/.
Založniški kongres 13. junija na Bledu - predstavitev nacionalne knjižne promocijske kampanje v Nemčiji

Založniški kongres 13. junija na Bledu - predstavitev nacionalne knjižne promocijske kampanje v Nemčiji

Javna agencija za knjigo, 9. maj 2019 ― JAK tudi letos aktivno sodeluje pri ustvarjanju programa Kongresa založnikov, ki bo v četrtek, 13. junija na Bledu. Na pobudo Društva slovenskih založnikov gre letošnji razmislek v smeri nacionalnih akcij za branje in kupovanje knjig, zato smo na kongres povabili Anne-Mette Noack iz nemške Založniško-knjigotrške zbornice.
Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Javna agencija za knjigo, 6. maj 2019 ― Danes ob 16.30 se bo v Hiši EU odvijala okrogla miza z naslovom od Ideje do pravice, ki jo Evropski parlament v Sloveniji prireja ob nedavnem Svetovnem dnevu knjige. Dogodku se pridružuje tudi Javna agencija za knjigo. Kakšen pomen ima danes knjiga?  Kako poteka idejni proces pri pisanju knjige? Kakšen je položaj slovenske knjige v svetu? Kaj je intelektualna lastnina in kakšne pravice izhajajo iz nje? Na vsa ta vprašanja bomo iskali odgovore v razpravi, posvečeni knjigam, njihovi priljubljenosti, bralni kulturi Slovencev in pomenu knjige v slovenskem prostoru.
Začel se je sejem otroških knjig v Bologni

Začel se je sejem otroških knjig v Bologni

Javna agencija za knjigo, 1. april 2019 ― Ljubljana, 1. april 2019 – Med 1. in 4. aprilom Javna agencija za knjigo z največjo nacionalno stojnico doslej (dvorana 29, C34-D33) v družbi sorazstavljavcev, založb Miš, Pivec, Sodobnost International ter Sanje , sodeluje na sejmu otroških knjig v Bologni. S samostojno stojnico se v Bologni predstavljata tudi založbi Mladinska knjiga (dvorana 29, C32) in Morfem (dvorana 25, B74).

SFC objavil razpis za sofinanciranje razvoja scenarija – dobrodošli tudi scenariji po literarnih predlogah

Javna agencija za knjigo, 27. marec 2019 ― Slovenski filmski center je 22. marca objavil Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega celovečernega igranega, dokumentarnega ter animiranega filma ne glede na dolžino trajanja za leto 2019. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega igranega, dokumentarnega in animiranega filma ter sofinanciranje razvoja scenarija igranega celovečernega filma po literarnih predlogah slovenskih avtorjev z namenom podpore projekta Slovenija častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2022.  Na razpisu za sofinanciranje razvoja scenarija lahko sodelujejo producenti, registrirani za dejavnosti produkcija filmov, videofilmov, televizijskih oddaj (J59.110), in fizične osebe, ki so glavni pisci prijavljenega scenarija. Ena od možnosti je razvoj scenarija po literarni predlogi. Zavedamo se, da so filmarji, scenaristi, producenti tudi sami odlični bralci, ki spremljajo knjižno produkcijo, a za vse, ki morda v tem trenutku nimajo idej, smo na Javni agenciji za knjigo RS pripravili nekaj priporočil, ki jih je vredno prebrati - morda bodo filmski ustvarjalci našli potencial tudi v teh delih.  Pri navedenih naslovih ne gre za priporočilni seznam, smo pa poskušali upoštevati omejene produkcijske pogoje, v katerih delujejo slovenski filmski ustvarjalci. Deloma se izbor naslovov navezuje na izbor, ki je bil predstavljen na dogodku "Matching Books and Film" na filmskem festivalu v Pulju poleti 2018. Leposlovje za odrasle in žanrska literatura Mirt Komel: Medsočje (Goga, 2017) Anja Mugerli: Spovin (Litera, 2017) Mojca Širok: Pogodba (Mladinska knjiga, 2018) Bronja Žakelj: Belo se pere na 90 (Beletrina, 2018) Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči (Litera, 2018) Agata Tomažič: Tik pod nebom (Goga, 2017) Jurij Hudolin: Pastorek (Beletrina, 2008) Tomo Podstenšek: Dvigalo (Litera, 2011) Drago Jančar: In ljubezen tudi (Beletrina, 2018) Evald Flisar: Besede nad oblaki (Cankarjeva založba

Napoved treh javnih razpisov

Javna agencija za knjigo, 27. marec 2019 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije bo v petek, 5. 4. 2019 objavila tri nove javne razpise: Javni razpis za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2019, Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju prevodov v tuje jezike za leto 2019 in Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju izdajanja knjižnih del slovenskih avtorjev v nemškem jeziku za leto 2019.
Sporočilo za medije: Na knjižnem sejmu v Leipzigu svoje prevode v nemščino predstavlja devet slovenskih avtoric in avtorjev

Sporočilo za medije: Na knjižnem sejmu v Leipzigu svoje prevode v nemščino predstavlja devet slovenskih avtoric in avtorjev

Javna agencija za knjigo, 22. marec 2019 ― Ljubljana, 22. marec 2019 – Med 21. in 24. marcem v nemškem Leipzigu poteka mednarodni knjižni sejem, ki se ga z nacionalno stojnico tradicionalno udeležuje Javna agencija za knjigo RS. Tik pred sejmom je izšlo več nemških prevodov knjig slovenskih avtoric in avtorjev, zato JAK v sodelovanju z založbami in številnimi drugimi partnerji pripravlja kar 20 dogodkov.
še novic