Umazani magični realizem

Umazani magični realizem

Literatura v živo, 6. junij 2019 ― Če se vam je zdelo, da ste morda razumeli magični realizem, da ste njegove igre prebrali in lahko brezskrbno uživate v njih, če mislite, skratka, da ste ga udomačili, je zelo verjetno, da vas bo kratkoprozna zbirka Silvine Ocampo, Gostje, vrgla iz tira.
Desertni izbor z mankom kalorij

Desertni izbor z mankom kalorij

Literatura v živo, 30. maj 2019 ― V Kratkih rezih se avtorjeva pisava nahaja na meji med lirsko izmuzljivostjo in epsko premočrtnostjo; živopisno izrisovanje pokrajine in predmetnosti pomenljivo prekinjajo in s tem soosmišljajo spominski prebliski, spontana meditiranja ali sanjsko-groteskna ponavljanja.
Balkanski Pro-za

Balkanski Pro-za

Literatura v živo, 28. maj 2019 ― Zalotim se, da sem pred občinstvom, v katerem sedijo celo trije pravoslavni patriarhi (to se pri nas gotovo ne bi zgodilo!), začela v polomljeni srbščini klamfati o dolgoletni tradiciji slovenske lezbične pisave, o bitki, ki jo človek bije ob LGBT razkritju, o tem, da so bojne barve mavrična zastava in o tem, kako neverjetno težko si cerkveni dostojanstveniki sploh zamislijo, kaj preživlja povprečna LGBT oseba.
Neznosna lahkost ne-bivanja

Neznosna lahkost ne-bivanja

Literatura v živo, 23. maj 2019 ― Vsekakor je Machado de Assis avtor, o katerem moramo še več govoriti, ga brati, kateremu se moramo vselej znova približati na različne načine, saj se nam fiksni pomen vselej izmika, hoče sodelovati v igri uničevanja in sestavljanja, grajenja in minevanja.
“Ni nujno biti sam, da si osamljen”

“Ni nujno biti sam, da si osamljen”

Literatura v živo, 23. maj 2019 ― Tudi v Vojnovićevem novem romanu Figa beseda ponovno teče o Jugoslaviji, o kateri večina, ne zgolj v Sloveniji, ne želi več slišati. Avtorja seveda ne moremo psovati kot “Jugoromantika”. Vojnović, ki se je rodil šele leta 1980, tik pred Titovo smrtjo, namreč ne želi povratka nazaj.
Longitudinalno

Longitudinalno

Literatura v živo, 17. maj 2019 ― Spričo napake na zidu, nekega neznatnega odstopanja, sem se v trenutku povrnil v stanje naravnosti, v kakršnem nisem bil že dneve. Ko sem šel mimo rumenkaste hiše − na kateri se je odluščil del ometa −, mi je odleglo, dobro pomnim.
Linčajmo Lyncha!

Linčajmo Lyncha!

Literatura v živo, 16. maj 2019 ― V zadnjem času smo se slovenski bralci že nekoliko navadili, morda celo razvadili, da se ne rabimo razbežati in poskriti takoj, ko izide nov slovenski roman, ki je plasiran kot "detektivski roman, ki se drži žanrskih pravil tako, da jih krši".
Stanje stvari

Stanje stvari

Literatura v živo, 11. maj 2019 ― Leživa v poltemi, zaspal je, jaz pa si privoščim ostanke vina. Stojim ob oknu, kadim. Kupi nepomite posode za svobodo. Vsi se staramo, vsi postajamo nemočni. Taki smo celo, ko se ne staramo.
Odsevanje in zrenje

Odsevanje in zrenje

Literatura v živo, 9. maj 2019 ― Otto, uzrti človek, strip, izpostavljen na festivalu v Angoulêmu leta 2017, je prvo delo znanega francoskega striparja Marca-Antoina Mathieuja, prevedeno v slovenski jezik in predstavljeno v našem okolju, nemara spodbujeno s popularnostjo avtorja v nemškem prostoru, po katerem se često zgledujemo.
O posmrtnem življenju

O posmrtnem življenju

Literatura v živo, 6. maj 2019 ― O čem sploh govorimo, ko govorimo o posmrtnem življenju literarne revije? O tem, da nekdaj osrednje revije počasi, a vztrajno izginjajo, novih pa ni na vidiku. O tem, da revije več ne nosijo tistega družbenega naboja kot nekoč. Spremenile so se v nekakšne časnike za specialiste, ki jih zanimajo v glavnem notranji problemi besedila in manj, kako naj bi z njim preoblikovali zunanji svet.
še novic