Kataklizma z Zahoda

Kataklizma z Zahoda

Radio Študent, 11. avgust 2019 ― "Ko je prišel tisti čas, o katerem je Gospod Jezus vsak dan opominjal svoje učence, posebej v evangeliju, rekoč: 'Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove samemu sebi, vzame svoj križ in mi sledi', je vse galske dežele zajel velik nemir; če kdo želi s čistim srcem in mislimi slediti Bogu in za njim zvesto nositi križ, naj ne odlaša s potjo do Svetega groba." S temi besedami se ot
Brutalnost brutalizma

Brutalnost brutalizma

Radio Študent, 1. avgust 2019 ― Ko je brutalistična arhitektura v Londonu v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postala modna muha, je le malokdo ostal hladen. Megalomanske betonske stolpnice so ustvarjale pokrajino nedomačnega sveta, ki ni narejen po meri ljudi. Mnogi so se odzvali z žolčnimi pozivi k uničenju zgradb, pisatelj James Graham Ballard pa je bil globoko fasciniran.
ARHEOPSIHIČNI POTOP

ARHEOPSIHIČNI POTOP

Radio Študent, 23. julij 2019 ― Kmalu bo prevroče. Prevroče za odmik v misli na bližnjo preteklost. Ali bližnjo prihodnost. Kmalu bo tako vroče, da bo telo odteklo skupaj s stopljenimi ledeniki, možgani se bodo razlili po vroči mlakuži potopljenih mest, vasi in pokrajin. Celice se bodo spominjale bolje kot spomin sam, zapisi v telo se bodo razvili v globoke kotanje in vase požrli nepotrebne psihološke dileme.
Filozofsko švicanje v Novem Sadu

Filozofsko švicanje v Novem Sadu

Radio Študent, 10. julij 2019 ― Tokratna poletna Humanistika ne bo namenjena knjigi, temveč poslušanemu dogodku. Govorila bo o konferenci, na kateri se je govorilo o … čustvih. Naslov letošnje mednarodne konference Društva študentov filozofije v Novem Sadu, ki je potekala konec junija, se je namreč glasil: Filozofija in čustva.
Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Radio Študent, 9. julij 2019 ― Wałbrzych je nekdanje rudarsko mesto na Poljskem in rojstni kraj poljske pisateljice, novinarke, kulturologinje in filozofinje Joanne Bator, iz katerega je odšla in v katerega se vedno znova vrača s pisanjem in literaturo. Če smo v njenem romanu Peščena gora mesto doživljali skozi družinske sage oz.
Kresnik 2019

Kresnik 2019

Radio Študent, 3. julij 2019 ― Kakšen bi bil junij v Ljubljani brez kresne noči na Rožniku, kakšna bi bila slovenska literarna scena brez te kresne noči, brez mesečnega spraševanja, hajpa, fame in sanj o najboljšem slovenskem romanu, ki ga podeljuje Delo, najeminentnejši časopis v naših logih.
Sodobna grška proza IV: Ersi Sotiropolu

Sodobna grška proza IV: Ersi Sotiropolu

Radio Študent, 1. julij 2019 ― Cenjeno poslušalstvo, dobrodošli v četrti in zadnji oddaji cikla Sodobna grška proza, s katero bomo tudi zaključili letošnjo sezono oddaj Tu pa tam. Tokrat bomo prisluhnili grški pisateljici Ersi Sotiropulu, ki je vidna in priljubljena grška prozaistka in avtorica dveh pesniških zbirk.
še novic